NOBTRA nieuwsbrief april 2021

NOBTRA nieuwsbrief April 2021

Het voorjaar lonkt, maar durft kennelijk nog niet helemaal door te dringen: buiten schijnt wel de zon, maar er waait ook nog een schrale wind. Toch… ik krijg wel zin om dingen te gaan ondernemen!
 
Dat ik niet de enige ben, blijkt wel uit deze NOBTRA nieuwsbrief. Zo hebben wij een stukje over Permanente Educatie van ons nieuwe bestuurslid Anneke Gros, maar ook een interview met Laura van den Ouden -trainer van het jaar 2019-2020- die op wereldreis gaat en ons daarin laat delen.
Daarnaast hebben wij een fantastisch aanbod voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor al onze leden. Wij zijn daar zo enthousiast over dat we er een speciale webinar aan wijden op 29 april a.s.
 
Verder is er weer een update over ons Protocol Veilig Trainen verschenen, daar kun je hier meer over lezen. Daarnaast is onze toets commissie weer hard aan het werk geweest om een opleider te certificeren en als laatste dan nog een nieuwe datum voor een kennismakingssessie met onze samenwerkingspartners Dutch Training Professionals. De eerste NOBTRA leden staan al bij hen op de site, dus schroom niet om je aan te sluiten.
 
Kortom, een bomvolle nieuwsbrief. Ik wens jullie veel leesplezier en natuurlijk een heerlijke lente!
 
Margreeth van der Vlis – van Bennekom
Bestuurslid webinars, events en nieuwsbrief
 

Permanente Educatie door Anneke Gros
In de vorige nieuwsbrief heb ik mezelf geïntroduceerd en beloofd dat ik in de nieuwsbrief van april wat meer zou vertellen over Permanente Educatie. Dankzij het zorgvuldige inwerktraject van Karima en Debby kon ik al wat stappen in de goede richting zetten.
 
Wat is Permanente Educatie (PE)?
Permanente educatie heeft betrekking op het bijhouden en ontwikkelen van de vakinhoudelijke kennis en vaardigheden en de persoonlijke ontwikkeling van de trainer, mastertrainer, registertrainer en het aspirant lid. Het doel is om bewust bekwaam te zijn en te blijven in je eigen handelen. 

Wat is de visie op Permanente Educatie van het NOBTRA bestuur?
De NOBTRA bevordert de continue professionalisering van trainers en het borgen van de kwaliteit van de beroepsuitoefening door het toekennen van NOBTRA PE-punten aan bepaalde opleidingen. Alle trainers die in het NOBTRA-register staan ingeschreven kunnen een PE-activiteit volgen bij een door NOBTRA gecerficeerde opleider. Het gaat om verdiepende opleidingen, cursussen, workshops, webinars, masterclasses en dergelijke die relevant zijn voor trainers.
 
De puntentoekenning wordt gegeven als de PE-activiteit een bijdrage levert aan de deskundigheidsbevordering van de trainer en gegeven wordt door opleiders die door NOBTRA gecertificeerd zijn.

Voor wie gelden de PE-punten?
De PE-punten gelden voor alle aspirant-ledentrainers NOBTRA en MasterRegistertrainers.
 
Hoe worden PE-punten toegekend?
Dit gaat via het PE-portal. Hiervoor werken we nauw en prettig samen met Certiforce. We zorgen ervoor dat jij als trainer zo min mogelijk administratie hebt. Het PE-portal houdt automatisch de PE-punten voor je bij!
 
We zijn druk bezig om de processen voor opleiders en trainers in kaart te brengen en het PE-portal daarop in te richten, zodat straks alle aanvragen soepel en snel kunnen verlopen.
 
Hoe gaat het in z’n werk?
  1. In de Agenda van het PE-portal zie je alle door NOBTRA goedgekeurde PE-activiteiten waarvoor je je kunt inschrijven.
  2. Je kiest de PE-activiteit die je wilt volgen. Je wordt doorgeleid naar de website van de opleider waar je je aanmeldt. Alles verloopt volgens de eigen procedures van de opleider, zoals normaal.
  3. Nadat je de PE-activiteit hebt gevolgd, ontvang je een certificaat. Ook heb je in veel gevallen een eindopdracht uitgevoerd, waaruit blijkt wat je geleerd hebt.
  4. Je upload de bewijsstukken in het PE-portal.
  5. Na goedkeuring van de PE-begeleider wordt automatisch het aantal PE-punten aan jouw PE-overzicht goedgekeurd. Je kunt precies zien hoeveel punten je hebt gehaald en hoeveel je nog moet halen.
  6. Elk jaar ontvang je een mailtje met het PE-overzicht en of je op koers ligt.
 
In totaal wordt van trainers verwacht dat ze 160 PE-punten halen in een cyclus van vier jaar. Op een later moment zal het NOBTRA bestuur het proces en de puntentoekenning evalueren en waar nodig aanpassen.

Wanneer is het PE-portal beschikbaar?
Het PE-portal is al beschikbaar maar bevindt zich nog in de pilotfase. Er staat een beperkt aantal opleidingen op. Vanaf mei gaan we gefaseerd PE-activiteiten goedkeuren van verschillende opleiders, die vervolgens zichtbaar worden op het PE-portal.
 
We houden je op de hoogte!
 
Anneke Gros
Bestuurslid Permanente Educatie
 

NOBTRA webinar over informatie collectieve bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering!

Wij zijn in gesprek om voor alle leden die dit willen een collectieve Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (BA) te regelen. Om uitleg te geven over deze nieuwe service voor leden, willen we je uitnodigen voor een Webinar:
 
Webinar Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (BA) bij de NOBTRA
Wanneer: Donderdag 29 april van 19.30 tot 20.30 uur, vragen stellen tot 21.00 uur
Spreker: Edwin Onderstal van Kendall Mason

Edwin neemt ons mee in de uitleg over 'wat is een BA ' en 'wat is een algemene aansprakelijkheid'.
Verder: waarom is een BA belangrijk, voordelen NOBTRA-arrangement en hoe gaat het afsluiten.
Aansluitend aan het Webinar kunnen leden vragen stellen.
 
Naast het zakelijke element, zijn we voor het najaarsnummer van TVOO ook op zoek naar de rituelen van trainers. Wat doen jullie voor je een training start, ben je bijgelovig? Kortom, we zouden het fijn vinden als jullie je ervaringen hierover willen delen met ons.
 
Zien we je donderdag? Meld je hier aan!
Let op: alleen voor leden met een volwaardig lidmaatschap.
 
Laura van den Ouden op wereldreis!
Een van onze trainers van het jaar -Laura van den Ouden, je kent haar vast wel- heeft besloten om samen met haar vriend Gilles op wereldreis te gaan en wel op een heel bijzondere manier: zeilend met hun catamaran Horizon.
 
Buiten het feit dat Laura ons wil laten meegenieten van haar belevenissen op het water, wil zij graag de lessen die zij hiervan gaat leren met ons delen. Zij gaat dat live doen in een NOBTRA webinar op 11 oktober a.s. van 19.30-21.00 uur
Meld je nu vast aan!
 
Laura heeft een filmpje gemaakt over haar aankomende reis en bovendien mocht ik een interview met haar houden:
 
‘Je gaat vanaf 1 mei een nieuw avontuur beginnen: een wereldreis met jullie catamaran!’
Ja, dat klopt! Samen met mijn vriend heb ik deze droom al een jaar of 5. We houden van reizen en hebben allebei voor ons werk en privé veel gereisd. We wilden wel een keer samen een langere tijd reizen, de wereld rond. De vraag is, hoe dan? We hadden een kleine motorboot waar we erg van genoten in weekenden, maar al snel wilden we daarvoor een grotere zeilboot kopen voor langere tochten en dan is 1 en 1 twee: na jaren voorbereiden is een catamaran aangeschaft en per 1 mei gaat de wereldreis beginnen!’
 
‘Waarom heb je gekozen voor een wereldreis over water?’
Mijn vriend is altijd bezig met energieneutraal werken en leven. Van een zeilboot kun je jouw eigen huis op het water maken waarbij je vaart op zon en wind en je kunt je eigen energie opwekken om te leven (koken, douchen, computers). Je kunt ook met een camper op pad gaan, auto/trein, maar dat is toch meer belastend voor het milieu en kostbaar. Ik hou ook wel van de sportiviteit van het zeilen, lekker buiten bezig en de natuur echt beleven. We zagen op YouTube een aantal vloggers die met een catamaran de wereld rondreisden en zo zijn we een aantal jaar geleden onderzoek gaan doen. We hebben gepraat met eigenaren van catamarans wereldwijd, 2x een vakantie gehouden op een catamaran in de Middellandse zee en in juni 2019 zelf een nieuw exemplaar gekocht!

‘En wat heb je sinds die tijd gedaan om je voor te bereiden op de wereldreis?’
We hebben in juni 2019 een schippersechtpaar ingehuurd om de nieuwgebouwde boot samen met ons in 2 weken van Sable d’Olonne terug te varen naar Stavoren. We hebben veel van hen geleerd, zij hebben dezelfde catamaran en zijn doorgewinterde wereldzeilers; wij waren dus 2 weken leerling op onze eigen boot 😊. Daarna veel zelf oefenen op het IJsselmeer en we zijn in de zomer van 2020 samen 8 weken met de catamaran op vakantie gegaan naar de Oostzee, Denemarken en Duitsland. We hebben de catamaran zakelijk aangeschaft om ook als trainingslocatie te gebruiken: Trainingen op het Water, want met een groep 12 man kun je prima op de boot trainen, daarna zeilen en
BBQ ’en. In de afgelopen twee jaar zijn er 24 groepen op de catamaran geweest voor een dag teambuilding, Train de Trainer sessie of een personeelsuitje. Op mijn website kun je hiervan filmpjes en foto’s zien: https://experttrainers.nl/trainingen-op-het-water/
 
‘Over werk gesproken, hoe ga je dat nu doen, want we kennen jou als gepassioneerd en hardwerkend collega in ons vak!’
Ja, ik ga ook zeker nog niet stoppen met trainen, daar heb ik nog te veel enthousiasme voor en nog te veel ideeën. Ik ga wel het tempo van de afgelopen 20 jaar verlagen, zeker na het afgelopen jaar met 3.000 online cursisten. Ik ga daarom 2 aaneengesloten dagen in de maand online trainen vanaf de catamaran in een haven; de wereldreis wil ik namelijk combineren met het voortzetten van mijn Online Academy (https://experttrainers.nl/online-academy/). Het online trainen was altijd al het plan voor de wereldreis en met de doorbraak van op afstand werken door Covid-19 is dat wel meer gewoon geworden. Dit is dus voor mij de mogelijkheid om daarmee ook een Digital Nomad te zijn! We hebben daarom ook geen einddatum voor onze wereldreis bepaald. We starten vanaf 1 mei met reizen door de fjorden van Noorwegen, in 2022 gaan we een aantal jaar naar de Middellandse Zee, daarna het Caribisch gebied en dan kijken we weer waar we dan heen gaan’.
 
‘Wauw, echt geweldig, een heel nieuwe stap, over persoonlijke ontwikkeling gesproken!’
Ja, zo voelt het ook echt! Ik heb altijd veel met mijn hoofd en hart gewerkt in Train de Trainer. En het zeilen geeft mij een nieuwe dimensie: met je handen werken, praktisch en technisch bezig zijn en natuurlijk nieuwe culturen leren kennen. Ik vind het altijd mooi om in het leven nieuwe dingen te leren, vandaar dat de naam van de catamaran ‘Horizon’ is: als je dicht bij je einddoel komt, schuift de grens weer een beetje verder op en is er altijd iets nieuws te leren! Overigens had mijn moeder in onze stamboom ontdekt dat mijn vaders familielijn Van den Ouden vanaf het jaar 1500 bijna alleen uit schippers bestond. Dat was voor mij een bevestiging waarom het water mij altijd zo trekt! En uiteraard vind ik deze stap ook spannend: met zeilen ben je letterlijk afhankelijk van waar de wind je brengt en we zullen genoeg uitdagende situaties meemaken, maar tot nu toe zijn we daar altijd met teamwork goed doorheen gekomen. Dan is de kick en trots ook groot als je dit samen hebt gedaan! Ik ben enorm blij dat ik dit met mijn vriend ga doen en dat we hier samen met plezier naartoe hebben gewerkt de afgelopen jaren’
 
‘Zou je de collega-trainers nog een advies willen meegegeven als zij ook een nieuwe droom willen waarmaken?’
Mijn ervaring is dat mensen vaak overschatten wat ze in 1 jaar kunnen bereiken, maar ze onderschatten wat ze in 5 jaar kunnen bereiken! Als je tegen mij verteld had dat ik boeken zou schrijven, op Amerikaanse congressen zou spreken en zelfs Trainer van het Jaar zou worden, had ik dat nauwelijks geloofd of als doelen durven stellen! Maar als je daar stap voor stap heen werkt en lange adem hebt, kan de werkelijkheid zelfs nog mooier uitpakken dan in je dromen! Het heeft mij erg geholpen om goed te weten wat ik wil en ik heb veel gelezen en gesproken met avontuurlijke ondernemers die hun dromen waarmaken. Daar heb ik veel van geleerd. Vandaar dat ik in samenwerking met NOBTRA op 11 oktober een online webinar over dit onderwerp ga geven: ‘Maak je dromen nu echt waar! #Hoe doe je dat?’ met 10 adviezen op de weg naar het realiseren van jouw droom! Ik zie de collega trainers dan heel graag vanuit de haven waar we liggen, het lijkt me erg leuk iedereen dan weer te ontmoeten!
Online sessies gevorderden  Afbeelding met water, lucht, boot, buitenAutomatisch gegenereerde beschrijving
 
‘Maak je dromen nu echt waar! #Hoe doe je dat?’
Online webinar door Laura van den Ouden – NOBTRA Trainer van het Jaar 2019-2020
Heb je een droom die je graag wilt waarmaken, maar waarbij het nog niet lukt of je niet zeker weet of je dit echt wilt? Onze collega trainer weet precies door welke gevoelens en afwegingen je gaat, want zij heeft hetzelfde ervaren! Zij heeft nu haar droom gerealiseerd om met haar catamaran rond de wereld te gaan zeilen. Graag deelt ze met jou de stappen en lessen die ze geleerd heeft. Laura neemt je in 1,5 uur mee door 10 waardevolle adviezen die jou ook zeker gaan helpen. Kortom, deze 1,5 uur is een waardevolle investering om een stapje dichter bij het realiseren van je droom te komen! Ook leuk om te weten, Laura geeft het webinar live vanaf de catamaran in de haven waar zij dan ligt!
 
Wil je Laura volgen op haar wereldreis, kijk dan op www.catamaranhorizon.com
 

Dutch Training Professionals
Inmiddels is iedereen hopelijk op de hoogte van onze samenwerking met DTP (lees anders verder op onze site). Het is ook mogelijk dat jíj -NOBTRA trainer- bij hen op de site komt te staan. Ben je geïnteresseerd? Op 17 mei a.s. is er weer een online kennismakingsbijeenkomst van 19.00 – 20.30 uur. Meld je aan via info@nobtra.nl.
 

Weer een opleider gecertificeerd!
Vandaag ontving Vidarte uit handen van Marlies Molenaar en Karima Matser namens de NOBTRA het certificaat voor hun unieke opleiding Post HBO Professioneel Trainer & Internationaal NLP trainer
Vidarte is hiermee het eerste NLP-opleidingsinstituut met een geaccrediteerde Post HBO Trainers training. Peter Dalmeijer heeft samen met Saskia Janssen en Mignon Schaap vanuit Vidarte intens gewerkt aan deze accreditatie.

Een kleine toelichting vanuit het juryrapport: Na een uitgebreide beoordeling en een mondelinge verdediging, zien we in het CGI we vooral een opleiding die vanuit bevlogenheid, passie en kennis grondig is opgebouwd.
We treffen goede zaken aan in de opbouw van de modules, er is een gedegen theoretische kennisoverdracht, de doelstelling is helder en er is goed nagedacht over de opbouw van de trainingsmodules. 
 
Ook hebben we met nieuwe NLP-begrippen kennisgemaakt. Het is mooi dat er een nieuwe opleider vanuit de NLP-opleiding bijkomt, die actief wil bijdragen aan de professionalisering van trainers.
De uitreiking was ook een kennismaking met de nieuwe locatie Villa Vidarte, waar wij van de trainers en de mensen van Vidarte een warm en gastvrij welkom kregen. Samen op weg naar een fantastische samenwerking