Raad van Advies

Peter Baggen

Peter Baggen is sinds 18 juni 2021 voorzitter van de Raad van Advies van NOBTRA.

Achtergrond
Peter was en is de stille kracht achter menig organisatie. Hij is opgeleid in de filosofie en gepromoveerd in de pedagogiek. Peter adviseerde jarenlang politici en bestuurders over vraagstukken rond onderwijs-, wetenschaps- en innovatiebeleid. Sinds 2010 is hij managing partner bij Karin de Galan - School voor training. In dat kader verdiept hij zich onder meer in wetenschappelijke onderzoek naar de effectiviteit van trainingstechnieken en -werkvormen.

NOBTRA
Peter is voorzitter van de Raad van Advies. Aangezien de RvA in opbouw is, hebben de leden voorlopig nog geen duidelijk omschreven portefeuille.

Vrije tijd
Peter houdt van wandelen met de hond en van lezen. Maar zijn passie is en blijft het wetenschappelijk onderzoek naar leren en gedrag. Binnenkort hoopt hij samen met Karin de Galan een boek uit te brengen over evidence-informed trainingstechnieken.

 

Bert van Dijk

Illustratie: Waldemar Post
Bert van Dijk (1954) is oprichter van de NOBTRA en lid van de Raad van Advies.
 
Achtergrond
Bert is full-time trainer geweest van 1997 tot 2020. Na zijn opleiding tot trainer bij Schouten en Nelissen, werkt hij daar ruim 10 jaar als trainer/adviseur en opleider van trainers. Daarna richtte hij de Leary Academy op, waar hij trainers en coaches opleidde in interactiekunde, die hij zelf mede vormgaf. Sinds 1 juni 2020 is Bert gepensioneerd en geeft hij nog een enkele training en heeft hij zich vooral toegelegd op het schrijven van boeken.
 
NOBTRA
Het oprichten van NOBTRA werd ingegeven door contacten met het bestuur van NOBCO. Waarom is er geen NOBTRA? was de vraag die hem inspireerde om – omdat het antwoord nee was – er met een aantal collega’s alsnog voor te zorgen dat die er kwam.
Een beroepsvereniging is goed voor de trainer omdat die zijn of haar beroep vaak in eenzaamheid uitvoert en daardoor geen of weinig professionele feedback krijgt. Het is goed voor de deelnemer, want die kan erop rekenen dat een NOBTRA trainer goed opgeleid is en in staat een leerproces op gang te brengen. Tenslotte is het goed voor de afnemer van de training als product, die door een gecertificeerde NOBTRA-trainer te kiezen kwaliteit inkoopt.
 
Vrije tijd
Bert is veel bezig met piano spelen, schrijven van romans, wandelen en lezen.

 

Miranda Bensing

Miranda Bensing is sinds 18 juni 2021 lid van de Raad van Advies.

Achtergrond
Miranda is een gedreven en verbindende ondernemer. Ze is sinds 2010 oprichter en eigenaar van De Taaltrainer, een taleninstituut voor de zakelijke markt.
Ze is in haar element als ze mensen op de juiste plek kan laten stralen en excelleren, door ze bij elkaar te brengen en ruimte te geven.
Persoonlijke ontwikkeling vormt de rode draad in haar persoonlijke en zakelijke leven. Naast het ondernemen in de taaltrainingen zijn yoga en NLP haar passies. Voor zowel yoga als NLP heeft ze een docentenopleiding gevolgd.

NOBTRA
Miranda is toegetreden tot de Raad van Advies van de Nobtra om de grote groep taaltrainers in Nederland een stem te geven. Bovendien draagt ze heel graag bij aan de missie van de Nobtra: de kwaliteit van trainers bewaken, vergroten en certificeren.

Vrije tijd
Haar vrije tijd besteedt ze graag aan lezen, yoga, wandelen en koken/eten met vrienden en familie.

Serge van Rooij

Serge van Rooij is sinds 18 juni 2021 lid van de Raad van Advies.

Achtergrond
Serge (1971) is directeur bij Bex*communicatie waar hij ook verantwoordelijk is voor de Bex*impact academy, de trainingsdivisie van Bex*. Hij is een bevlogen trainer die gelooft in de kracht van persoonlijke communicatie. Samen met zijn team trainers helpt hij leiders om impact te maken op belangrijke momenten. Daarnaast is hij auteur van het boek “Waar laat ik mijn handen?” waarin hij antwoord geeft op de belangrijkste vragen over presenteren.

NOBTRA
Serge vindt de NOBTRA belangrijk omdat professionalisering en certificering van het trainersvak ervoor zorgt dat de kwaliteit van trainingen gewaarborgd is. Hij denkt breed mee in de RVA, maar het is vanzelfsprekend dat hij (ook) zijn communicatie- expertise inzet voor de NOBTRA.

Vrije tijd
Serge houdt van wandelen met de hond, is actief in de danswereld en bouwt graag met Lego.

 

Jan Hindrik Hartman

Jan Hindrik Hartman is sinds juli 2022 lid van de Raad van Advies.

Achtergrond
Na eerst 25 jaar als militair werkzaam te zijn geweest in de techniek heeft Jan Hindrik in 2006 de overstap gemaakt naar het vak van (team)trainer-coach. Een bewuste keuze. Collega’s gaven hem namelijk terug dat hij eigenlijk altijd bezig is met het ontwikkelen van collega’s en teams. Zijn blinde vlek en zo heeft hij zijn passie gevonden. Dat doet hij voor defensie (tot 2024) en als zelfstandige (JH-Coaching). Mede door zijn achtergrond weet hij wat er aan een stevig team(ing) fundament nodig is om onder druk/stress effectief, efficiënt en daardoor veilig (samen) te werken. Dat te mogen delen met teams en leidinggevenden geeft hem energie en maakt hem enthousiast.

NOBTRA
Jan Hindrik is een fervent aanhanger van het meestergilde systeem. Om de kwaliteit en professionaliteit van dit mooie ambacht te bewaken, te borgen en uit te dragen is een branche organisatie volgens hem een vereiste. Daarnaast is hij ook werkzaam als regio coördinator van de intervisiegroep Noord. Het van en met elkaar leren draagt hij een warm hart toe net als het verbinden van de trainers in de regio. Sinds 2020 is hij Master Trainer NOBTRA.

Vrije tijd
Jan Hindrik houdt van trail running, lange afstandswandelingen maken (rugzak/tent), klussen in en om het huis en lezen van m.n. vakliteratuur.

Bert van Dijk - oprichter en erelid van de NOBTRA

Bert van Dijk heeft in de zomer van 2009 de NOBTRA opgericht. Hij is erelid, maar geen actief lid meer van onze Raad van Advies. 

Ontstaan van de NOBTRA
​In de zomer van 2009 sprak trainer Bert van Dijk met een bestuurslid van de NOBCO, de Nederlandse orde van beroepscoaches.  ‘Als er een NOBCO voor COaches bestaat, waarom is er dan ook geen NOBTRA voor TRAiners?‘ Bert richtte samen met zes enthousiaste collega’s op 3 november 2009 de stichting NOBTRA op en men ging aan het werk. Website en werving, maar ook ethische beroepscode en bijbehorende klachtenprocedure. Een registratiesysteem voor trainers, later uitgewerkt tot vier niveaus, ethisch lidmaatschap, Trainer NOBTRA, Master Trainer en Register Trainer. Contacten met verwante organisaties werden opgepakt, er kwamen congressen en workshopdagen. Ieder jaar groeide de NOBTRA tot anno 2020 een organisatie met circa 400 aangesloten trainers, een tiental erkende opleidingen en onder veel meer vier jaarlijkse workshopdagen.