PE punten voor trainers

Permanente Educatie (PE) punten

NOBTRA PE-punten
Permanente educatie heeft betrekking op het bijhouden en ontwikkelen van de vakinhoudelijke kennis en vaardigheden en de persoonlijke ontwikkeling van de trainer, mastertrainer en registertrainer. Het doel is om bewust bekwaam te zijn en te blijven in je eigen handelen. 
 
De NOBTRA bevordert deze continue professionalisering van trainers en het borgen van de kwaliteit van de beroepsuitoefening door het toekennen van NOBTRA PE-punten aan bepaalde opleidingen. Alle trainers die in het NOBTRA register staan ingeschreven kunnen een PE-activiteit volgen bij een door NOBTRA gecertificeerde opleider die PE-activiteiten aanbieden in onze Portal. Het gaat om verdiepende opleidingen, cursussen, workshops, webinars, masterclasses en dergelijke die relevant zijn voor trainers.

Klik hier voor ons Beleid op Permanente Educatie voor de Beroeps- en Branchevereniging.

Klik hier voor een presentatie over PE-punten!

Voor wie gelden de PE-punten?
De PE-punten gelden voor alle ledentrainers NOBTRA en MasterRegistertrainers.
Er zijn twee opties om PE-punten te verzamelen. 
  1. Je volgt een door NOBTRA gekwalificeerde PE-activiteit. Deze staan in de Portal bij PE-agenda.
  2. Je volgt een PE-activiteit die niet door NOBTRA is gekwalificeerd. 

Hoe worden PE-punten toegekend?
Dit gaat via de PE portaal. Hiervoor werken we samen met Certiforce. We zorgen ervoor dat jij als trainer zo min mogelijk administratie hebt. De PE portaal houdt bij door NOBTRA gekwalificeerde PE-activiteiten automatisch de PE-punten bij. Kijk hier een instructievideo over Certiforce.

Hoe gaat het in z’n werk?
  1. In de Agenda van de PE portaal zie je alle door NOBTRA goedgekeurde PE-activiteiten waarvoor je je kunt inschrijven.
  2. Je kiest de PE activiteit die je wilt volgen. Je wordt doorgeleid naar de website van de opleider waar je je aanmeldt. Alles verloopt volgens de eigen procedures van de opleider, zoals normaal.
  3. Nadat je de PE activiteit hebt gevolgd, ontvang je een certificaat. Ook heb je in veel gevallen een eindopdracht uitgevoerd, waaruit blijkt wat je geleerd hebt.
  4. Je upload de bewijsstukken in de PE portaal.
  5. Na goedkeuring van de PE begeleider wordt automatisch het aantal PE punten aan jouw PE overzicht toegevoegd. Je kunt precies zien hoeveel punten je hebt gehaald en hoeveel je nog moet halen.
Inbreng van door jou gevolgde trainingen die niet gekwalificeerd zijn, meld je ook aan via de Portal. Volg de instructies in onze Portal

Toekenning PE-punten door NOBTRA gekwalificeerde PE-activiteiten
De puntentoekenning wordt gegeven als de opleiding een bijdrage levert aan de deskundigheidsbevordering van de trainer en gegeven wordt door opleiders die door NOBTRA gecertificeerd zijn.

De PE-puntentoekenning is als volgt: De PE-punten voor het NOBTRA Congres, Online micro training en Online Broadcast worden achteraf automatisch bijgeschreven. Je hoeft je niet aan te melden via de Portal.

Toekenning PE-punten overige PE-activiteiten De aangeboden PE-activiteiten moeten in de certificatieperiode van 4 jaar gevolgd zijn. In verband met de overgangsfase keuren we ook gevolgde trainingen vanaf 2018 goed. 
 
Intervisie en PE
Voor intervisie worden PE punten uitgedeeld. Een intervisie bijeenkomst levert 5 PE punten op, maximaal 20 punten per jaar.

Intervisie gevolgd bij NOBTRA: deze PE-punten worden na afloop van de intervisiebijeenkomst in je PE-overzicht gezet. Heb je intervisiebijeenkomsten gevolgd in 2020-2022? Hiervoor hoef je geen actie te ondernemen.
Heb je een eigen intervisiegroep, dan kun je dit ook indienen voor PE-punten. 

PE-cyclus
In totaal wordt van trainers verwacht dat ze 160 PE-punten halen in een cyclus van vier jaar. Op een later moment zal het NOBTRA bestuur het proces en de puntentoekenning evalueren en waar nodig aanpassen.

Update: 23-09-2022
Train de trainers opleidingen kunnen door gecertificeerde opleiders nu ook voor PE-punten in aanmerking komen.
In november komt er een nieuwe update. Na de update kunnen we de PE-punten voor deelname aan intervisiebijeenkomsten koppelen aan jouw account, net zoals voor deelname aan NOBTRA congressen en andere evenementen van de NOBTRA. Hoeveel punten je gehaald hebt, wordt dan ook zichtbaar in de Portal. Hier hoef je zelf niets voor te doen. Dit doen wij achter de schermen voor jou.

Eigen PE-punten inbrengen
Mocht je in de afgelopen twee jaar trainingen van de School voor Training of de workshop ‘Didactisch ontwerpen’ van Bridge2Learn hebben gevolgd, dan kun je die als eigen PE-activiteit voorstellen. Deze wordt dan opgenomen in jouw PE-overzicht met het juiste aantal punten.

Overzicht PE-activiteiten 2022-2023
In de agenda op de PE-portal staan de volgende activiteiten waar je PE-punten voor kunt halen. LET OP! Meld je aan via deze PE-portal zodat je PE-punten toegekend kunnen worden.Startdatum & opvolgdata:

Training:

Opleider:

PE-punten:

Korte omschrijving (meer info op het PE-portal):

agenda op de PE-portal Weerbaar ondernemen als trainer: hoe blijf ik weerbaar als trainer? TU Eindhoven
Renee Boesten
10 Tijdens de zelftraining gaan we aan de slag met effectieve strategieën die betrekking hebben op je onderneming, netwerk, innovatievermogen en vrije tijd. Aan de hand van duidelijke (reflectie)opdrachten ga je zelf aan de slag om te realiseren en praktiseren wat je die dag kan doen om gezond en gemotiveerd te werken. Door deze opdrachten zal je inzicht krijgen in je energievreters en energiegevers in je bedrijf, netwerk en thuissituatie. Met deze inzichten kan je werkzaamheden anders inrichten, zodat taken die nu vaak blijven liggen wel opgepakt kunnen worden en je aan het einde van de dag energie hebt voor je vrijetijdsactiviteiten.
 
agenda op de PE-portal
 
Vitaal ondernemen als trainer: Hoe houd je meer rust, balans en overzicht als trainer? TU Eindhoven
Renee Boesten
10 In deze workshop worden handvatten aangeboden aan trainers waarmee zij inzicht kunnen krijgen in hun eigen onderneming en hun gezondheid. We bespreken effectieve strategieën om interne en externe energievreters en energiegevers in balans te brengen. Aan de hand van kleine stappen gaan we aan de slag om te realiseren en praktiseren wat de deelnemers zelf kunnen doen om gezond en gemotiveerd te blijven werken. Hierdoor krijgen de deelnemers inzicht hoe zij anders met hun tijd om kunnen gaan, zodat zaken die nu vaak blijven liggen wel opgepakt kunnen worden.
 
agenda op de PE-portal
 
Doelgericht trainingen ontwerpen Bridge2learn 
Arie Speksnijder
25 Ontwerp met meer gemak nog betere trainingen! In deze e-learning + workshop ontwerp je het fundament van jouw training. Je ontdekt de kracht van gedragsdoelen, resultaatdoelen en trainingsdoelen en je past dit meteen toe. Hierdoor ga je anders naar trainingen kijken en wordt het ontwerpen en evalueren van trainingen veel leuker en gemakkelijker! Het boek 'De Trainingsachtbaan' krijg je per post. Je hebt dit nodig tijdens het volgen van de e-learning en het is meteen een handig naslagwerk. Na afloop van de workshop stuur je de doelen van jouw training naar de trainer en krijg je scherpe vragen en nuttige feedback die jou helpen je training nog beter te maken.
 
agenda op de PE-portal Doelgericht Interactie begeleiden Bridge2learn 
Arie Speksnijder
65 Creëer plezier, betrokkenheid en een hoger leerresultaat door MEER en BETERE interactie in trainingen. Na deze driedaagse training – speciaal voor ervaren trainers - ontwerp jij de interactie in jouw trainingen vooraf en speel je met de interactie in trainingsgroepen. Jij hebt meer plezier en jouw deelnemers zijn betrokken en leren nog meer!
 
agenda op de PE-portal Luisteren Samenvatten Doorvragen Karin de Galan, School voor training 20 Veel deelnemers vinden het lastig om te leren luisteren, samenvatten en doorvragen (LSD). Ze blijven maar sturende en gesloten vragen stellen, hoe vaak je ze ook hebt geleerd om open vragen te stellen. In deze training leer je hoe je met je aandacht bij de ander blijft en die kunt verleiden om zichzelf bloot te geven. Je leert het onderscheid in de 1e en 2e positie herkennen en je ontdekt hoe je de basis legt voor goed contact door te ‘matchen’.
 
agenda op de PE-portal Roos van Leary Karin de Galan, School voor training 20 Met de Roos van Leary help je deelnemers om vervelende patronen te begrijpen en te doorbreken. De dominante baas die klaagt over weinig initiatief van zijn medewerkers, de trainer die baalt van zijn kritische groep, de telefoonmedewerker die niet weet hoe te reageren op een besluiteloze klant … Met de Roos van Leary gaan deelnemers snappen hoe ze zo’n vervelend patroon zelf in stand houden. Met het ‘tegengesteld interveniëren’ kun je de ander uit zijn patroon halen. Het model is in veel trainingen bruikbaar als verdieping.
 
agenda op de PE-portal Harvard onderhandelen Karin de Galan, School voor training 20 Overal waar mensen samenleven, ontstaan verschillen in belangen. Bijvoorbeeld op je werk als je een project wil leiden en een collega dat ook wil. Of thuis als je graag ziet dat je huisgenoten beter opruimen en zij dat onzin vinden. In zulke situaties ontstaan snel conflicten. Toch hoeft het niet zo te gaan. Als je de kunst van het win-win onderhandelen verstaat, kun je elke onderhandeling tot een goed einde brengen zonder in te leveren op je belangen.
 
agenda op de PE-portal Situationeel leidinggeven Karin de Galan, School voor training 30 Leidinggeven is de kunst om je medewerkers precies die steun te geven die ze nodig hebben. Maar veel leidinggevenden geven te veel of te weinig steun. Met de skill-will matrix kun je medewerkers indelen naar hun niveau van taakvolwassenheid. Daardoor kunnen leidinggevenden een passende leiderschapsstijl kiezen: corrigeren, coachen, instrueren, delegeren. Leidinggevenden die te veel sturen, leren wanneer en hoe ze hun medewerkers kunnen coachen. En leidinggevenden die juist te vrijblijvend werken, zien wanneer en hoe ze medewerkers kunnen instrueren en corrigeren.
 
agenda op de PE-portal Assertiviteit 2.0 Karin de Galan, School voor training 20 Bij assertiviteit gaat het erom dat je voor jezelf opkomt en de relatie goed houdt. Daarvoor is het belangrijk dat je zonder lading en helder zegt wat je te zeggen hebt. Nog belangrijker is wat je vervolgens doet met de reactie van de ander. Want als je niet goed reageert op diens teleurstelling of verwijten eindigt assertiviteit vaak in een verpeste sfeer.

In de training Assertiviteit 2.0 krijg je in een dag de essentie van dit communicatiemodel onder de knie en leer je ermee werken. Je krijgt bovendien veel materiaal om te gebruiken bij je eigen trainingen: uitdelers, checklisten en veel praktische, afwisselende werkvormen.
 
agenda op de PE-portal Activerend trainen Karin de Galan, School voor training 40 Trainen met de glijbaan en de trap
Hoe krijg je deelnemers snel in de actie? Met een werkvorm die meteen relevant voelt en leerzaam is? En als ze dan op het puntje van hun stoel zitten, hoe bouw je dan door met precies de goede theorie en stap voor stap oefeningen? Dat leer je in de tweedaagse training Activerend trainen. Je neemt een eigen trainingsonderdeel en geeft dat een make-over. Met onze ‘glijbaan en trap’ krijg je gemotiveerde deelnemers, flow in de training en zichtbaar leerresultaat.
 
agenda op de PE-portal Training: Interpersoonlijke dynamiek Leary Academy 65 Wil je als professional mensen begeleiden en/of trainen om zelf effectief en zelfbewust interactie te kunnen creëren? Wil je mensen begeleiden die hun eigen impact willen vergroten en/of invloed op de samenwerking willen versterken? Deze 3 daagse verdiepingsopleiding is erop gericht het werken met de Roos van Leary praktisch toepasbaar te maken voor jou als trainer.
 
agenda op de PE-portal Training Teamcoaching en Groepsdynamica Blankestijn & Partners 60 In de Training Teamcoaching en Groepsdynamica krijg je kennis en inzicht in groepsdynamische patronen in de teamsamenwerking, en in de bovenstroom en onderstroom van teamontwikkeling. Je ontwikkelt essentiële teamcoaching-vaardigheden om de teamsamenwerking te versterken en krijgt praktische tools om een team te begeleiden. In je persoonlijke ontwikkeling krijg je inzicht in je rol en leiderschap als teamcoach, en de impact hiervan op de groepsdynamiek in het team.
 
agenda op de PE-portal Thema cafe Uitgeverij Thema 10 Wordt ingepland vanaf zomer 2023
agenda op de PE-portal Opleiding tot presentatietrainer & - coach De Kerncentrale (Speechen.nl) 100 Na deze opleiding tot presentatietrainer en -coach beschik je over een flinke toolbox op het gebied van presenteren, spreken en leiderschap. Je kunt mensen individueel of in een groep de juiste skills meegeven zodat ze altijd en overal een goed verhaal kunnen vertellen. Je leert hoe je het proces kunt begeleiden waarin mensen vanuit hun kern naar buiten gaan treden.
Persoonlijke ontwikkeling door het versterken van spreek- en presentatievaardigheden. Steeds meer professionals gaan aan de slag met dit thema in hun begeleiding, coaching of trainingen. En dat is niet voor niks. Presenteren kent vele vormen en gaat over jezelf laten zien. En over je eigen verhaal inbrengen. Op weg naar krachtig en inspirerend communiceren.
 
agenda op de PE-portal Leergang Professioneel trainer SUAS 100 De Leergang is een programma voor mensen die alle facetten van het trainersvak willen leren en zich willen ontwikkelen tot zelfstandig trainer. Na het volgen van de leergang heb je de basiskennis in huis om een gedegen, boeiend en afwisselend leertraject te ontwerpen en te geven.

Als trainer stem je af op de doelgroep en maak je keuzes in werkvormen. Ook de groepsdynamiek is heel belangrijk voor een optimaal leerklimaat. Je leert interventies in te zetten op groepsniveau.
 
agenda op de PE-portal Broedplaats Trainer Persoonlijke Ontwikkeling Hester Macrander 100 In deze trainersopleiding, de Broedplaats, word je opgeleid tot trainer in het domein van de Persoonlijke Ontwikkeling. Denk aan: Verbindende Communicatie, feedback-training, persoonlijke effectiviteit, interpersoonlijke communicatie, inclusie en diversiteit, agressietraining, conflicthantering, gespreksvaardigheden, coachingsvaardigheden en meer. Afhankelijk van jouw achtergrond, en in welke wereld jij wil functioneren, bepaal jij welke trainingen jij wil gaan ontwikkelen. De Verbindende Communicatie is daarbij onze gedeelde ‘ondergrond’, omdat dit zo’n heldere en universele methode is.
 
agenda op de PE-portal NLP Trainersopleiding UNLP 120  Of je nu een ervaren trainer bent, manager of coach -of pas bent begonnen- de NLP Trainersopleiding zal jou en jouw publiek doen transformeren. Dit kan gaan om cliënten die hun relatie willen verbeteren, financiële vrijheid willen hebben, hun carrière willen transformeren, tot cliënten die meer de regie willen krijgen over hun leven of betere keuzes willen maken.
Werk met ervaren trainers zoals Alex Vaassen persoonlijk in een kleine, interactieve groep waar zij persoonlijk en zorgvuldig jou gaan trainen en je van alle vaardigheden en inzichten gaan voorzien die je nodig hebt om een dynamische, authentieke en deskundige trainer in het werkveld van menselijk potentieel te worden.
 
agenda op de PE-portal Persoonsgericht en waarderend trainen De Witte en de Zwarte Zwaan 100 Wij geven jou de tools in handen om persoonsgericht en waarderend te trainen. Creëer ook een rijke en inclusieve leeromgeving met de 7v’s!

Onze vernieuwende trainersopleiding bestaat uit 10 opleidingsdagen én 10 supervisiebijeenkomsten door een LVSC geregistreerde supervisor. Ontdek en versterk je eigen talenten, kwaliteiten en (on)hebbelijkheden als trainer én als persoon. Hoe ga je om met een (super)diverse groep? Hoe geef je ruimte aan  verschillende manieren van leren? Hoe ontwerp je je eigen training?

Door de supervisie is deze opleiding ook voor ervaren trainers verdiepend en verrijkend.
 

 

FAQ

De meestgestelde vragen vind je hier.
Heb je zelf een vraag? Mail deze dan aan info@nobtra.nl onder vermelding van PE-vraag.