NOBTRA nieuwsbrief april 2025

NOBTRA nieuws, april 2025 - Voorjaar, vernieuwing en volop inspiratie!

Het voorjaar is in volle gang en dat merken we ook bij NOBTRA: nieuwe inzichten, frisse ontmoetingen en volop mogelijkheden om je als trainer verder te ontwikkelen. In deze nieuwsbrief nemen we je mee in alles wat er op de agenda staat.

Zo kun je op 27 juni leren van niemand minder dan Leon van Wely, Trainer van het Jaar 2025 – een dag vol praktijk, pit en teamdynamiek. Eerder in juni dompelt Linda Commandeur je onder in de wereld van Secure Base Leadership en laat Laura van den Ouden je op 21 mei online meegenieten van de nieuwste internationale trends in trainen.

Ook hebben we een gloednieuw whitepaper over AI voor trainers, een inspirerend interview met Hanneke Laarakker over wat het is om Register Trainer te zijn, én natuurlijk: boeken, boeken, boeken én de boeken bespreekgroep!

Kortom: volop kansen om je kennis aan te scherpen, je netwerk uit te breiden en nieuwe inspiratie op te doen.

Veel leesplezier!
 

NOBTRA Café met Trainer van het Jaar 2025 – Leon van Wely

Wil jij weten hoe je van een groep een écht team maakt? En hoe je vervolgens doorbouwt naar een High Performance Team dat niet alleen succesvol is, maar dit ook blijft?

Tijdens het NOBTRA Café neemt Leon van Wely, Trainer van het Jaar 2025, je mee in zijn unieke aanpak. Hij combineert praktijkervaring uit de Special Forces met diepgaande theoretische kennis en jarenlange ervaring als trainer. Als Nobtra Trainer, Nobtra Master Trainer en Nobtra Trainer van het Jaar heeft hij een beproefde route ontwikkeld om teams naar een hoger niveau te tillen.

Wat kun je verwachten?
✅ Praktische inzichten om direct toe te passen
✅ Inspirerende ervaringen uit de Special Forces
✅ Interactieve sessie met ruimte voor vragen en discussie

📅 Datum: 27 juni 2025
📍 Locatie: volgt later
Tijd: 10.00 – 16.00 uur

Mis deze kans niet om van de beste te leren en je trainersvaardigheden naar een hoger niveau te tillen!

ps Naast Leon komt er nog een leuke, interessante workshop, maar die houden we nog even geheim. Je kunt in ieder geval 27 juni in je agenda zetten als een leuke dag!
 

Microtraining met Linda Commandeur op 18 juni a.s.

De laatste jaren is Linda zich meer gaan specialiseren in Secure Base Leadership en zij geeft hier ook 2-daagse trainingen in. Als trainers hebben we ook de taak om een secure base, een veilige plek/persoon te zijn voor onze deelnemers en om vervolgens onze deelnemers uit te dagen nieuw gedrag uit te proberen. Misschien ben je bekend met secure base leadership, maar binnen secure base leadership wordt dit "care" (die veilige persoon/plek) en "dare" (mensen uitdagen) genoemd. Als mens hebben we allemaal een voorkeur en het is dus de kunst om te achterhalen wat jouw voorkeur heeft en waar je zelf als trainer of begeleider nog kunt groeien om een betere trainer te worden.

Op 18 juni van 19.30 – 20.00 uur neemt Linda je mee in de wereld van Secure Base Leadership. Ben jij er ook bij?
 

Whitepaper AI voor TrAIners

AI voor TrAIners
Over innovatie, veiligheid en ethiek van het gebruik van AI
Door: Laura van den Ouden, april 2025
                           
'Dit whitepaper is vast geschreven door AI...'
Ik hoor het je denken! Zeker, ChatGPT heeft mij geholpen om dit whitepaper te schrijven, maar het is niet door AI geschreven. Want AI gebruiken is iets heel anders dan AI die zelfstandig teksten produceert zonder menselijke tussenkomst.
Als trainers bevinden we ons in een tijdperk waarin technologie een steeds grotere rol speelt in hoe we leren en training geven. Sinds 2020 is online leren en werken doorgebroken en in een stroomversnelling gegaan. AI, en met name generatieve AI zoals ChatGPT, roept veel vragen op. Hoe betrouwbaar is het? Wat betekent het voor ons vak? En hoe kunnen we het op een ethisch verantwoorde manier inzetten? In dit whitepaper neem ik je mee in de wereld van AI en wat dit betekent voor ons als trainers.

By the way, heb je je al ingeschreven voor de:

Microtraining met Laura van den Ouden op 21 mei

Na het succes in juni 2024 van de microtraining 'Trends in Leren en Trainen' door Laura van den Ouden waar veel collega-trainers op af kwamen, willen we in mei 2025 weer deze microtraining aanbieden. Laura zal half mei 2025 in Washington DC wederom het grootste congres ter wereld voor leerprofessionals bijwonen en de belangrijkste trends mee terugnemen naar Nederland om met ons te delen! Dit 4-daagse congres van ATD (Association for Talent Development) biedt de laatste wetenschappelijke inzichten over het vak van trainen, workshops over nieuwe tools en vele interessante sprekers die hun best practices delen.
 
In 1,5 uur zal Laura ons online meenemen naar dit congres: wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in het vak van trainer, welke rake werkvormen zag zij daar, wat zijn goede wetenschappelijke inzichten over leren en ontwikkelen? Laura zal een frisse 'heetgewassen' versie van dit congres met ons delen: je krijgt 'The Best of'! Zij zal ook dit jaar zelf weer een workshop ’10 brainboosters’ geven op het congres en ons terugkoppeling geven hoe het is om een training te geven vanaf een Amerikaans podium voor een zaal met trainers uit vaak meer dan 30 verschillende landen.
 
Er kunnen maximaal 100 trainers aansluiten op 21 mei (19.30-21.00u). In 2024 was de sessie bijna vol, dus reserveer nu alvast je plaats, zodat je de laatste trends en de vele voorbeelden niet mist en kunt gebruiken in jouw vak als Trainer! 

Wanneer: 21 mei 2025
Tijd: 19.30 - 21.00
Waar: Online
Prijs: Voor NOBTRA leden gratis en voor niet leden € 15

 

Interview Hanneke Laarakker, Register Trainer

Image












Datum: 04-12-2024
Onderwerp: Register Trainer
Door: Anneke Gros

Register Trainer Hanneke Laarakker: “Met welke vraag ben je begonnen?”
Hanneke Laarakker is bekend van het Instituut van Interventiekunde en het boek “De kunst van het interveniëren” dat zij samen met Barbara van Kesteren en Willem de Wijs schreef. Hanneke houdt zich actief bezig met organisatie- en teamontwikkeling en zij is gecertificeerd NOBTRA Register Trainer. Anneke Gros vroeg Hanneke waarom zij die certificering zo belangrijk vindt.

Je bent erg betrokken bij NOBTRA vanuit jouw rol als Register Trainer. Je hebt zelf ook mensen opgeleid die in aanmerking komen voor de rol van Register Trainer. Wat versta jij onder Register Trainer?
Het woord ‘trainer’ gebruik ik liever niet voor mijn werk. Vanuit mijn vroegere werk als trainer word ik vaak als ‘trainer’ gevraagd, maar inmiddels doe ik meer dan training geven. De term ‘interventiekundige’ is beter, maar die moet ik heel vaak uitleggen. Denk aan benamingen als procesadviseur, tussen trainer en organisatieadviseur in, of organisatietrainer. Ik zou de lezers graag willen vragen wat zij een passende term vinden na het lezen van dit interview.

Wat ik onder Register Trainer versta is iemand die een organisatie helpt de organisatiedoelstellingen te bereiken en dat vaak doet in groepsverband.

Vaak heeft iemand in de organisatie al een oplossing bedacht voor een vraagstuk, namelijk een training, en vraagt aan mij om die uit te voeren. Ik ga dan meer vragen stellen. “Waar is dat een oplossing voor? Met welke vraag ben je begonnen? Waar willen jullie uiteindelijk beter in worden?”. “Zullen we dat dan direct aanpakken?”.
Natuurlijk gaat het daarbij om wederzijds vertrouwen. Je gaat samenwerken.

Waarin onderscheidt een Register Trainer zich van een Trainer NOBTRA en Master Trainer (meer ervaren in het trainersvak) in jouw ogen?
Het verschil zit erin dat leerprocessen voor een Register Trainer gericht zijn op individuele-, team- en organisatieontwikkeling. Het gaat om het leerproces van de groep in de context van de organisatiedoelstelling. Een Register Trainer is op zoek naar: kunnen mensen zelf oplossingen leren vinden voor hun vraagstukken. Hoe kunnen ze hun eigen ontwikkeling ter hand nemen, niet op het individu gericht maar op de organisatie. Bijvoorbeeld, ik kreeg een vraag om een training ‘samenwerken’ aan een groep. De manager formuleerde de vraag en vertelde wat er nodig was. Als Register Trainer vraag ik dan wat de groep zelf zou zeggen dat er nodig was. En toen hoorde ik dat het team waarschijnlijk heel iets anders zou zeggen.
Kijk, dan wordt het voor mij interessant. Zo’n vraag kan dan een samenwerkingstraject worden tussen manager en het team. Samen onderzoeken zij wat een goede samenwerking dan is, welke wensen er zijn ten aanzien van samenwerken op verschillende terreinen en wat er dan beter wordt in het werk. Men bedenkt samen én voor zichzelf wat er moet gebeuren om het werk meer in samenwerking te kunnen doen. Daar vloeien acties uit voort. Men gaat aan de slag!

Je hebt je aantal jaren terug zelf laten certificeren als Register Trainer. Wat was voor jou de reden om dit te doen?
Trainer is geen beschermde titel. Ik vind dat er een kwaliteitskeurmerk moet zijn voor wat je doet, zoals bij andere beroepen, en dat klanten daarop kunnen kiezen. Dat keurmerk vind ik belangrijk.

Hoe heb je het proces van certificeren Register Trainer ervaren?
Ik vond het heel intensief en uitgebreid, tegelijkertijd heel waardevol voor mezelf. Omdat ik ging nadenken over wat het vak voor mij betekent. En wat voor impact ik wil hebben in organisaties. Ik wil dat klanten weten dat het keurmerk geen flauwekul is, dat het ergens op gebaseerd is. Met name de evaluaties opvragen van klanten en ook het essay schrijven waarop je reflecteert over je eigen manier van werken vond ik waardevol. Het proces ging prettig zoals het gedaan werd, heel ondersteunend met een mooi eindgesprek. Het voelde meer als reflectie onder vakgenoten dan een examen.

Er zijn trainers die zich afvragen waarom ze zich zouden laten certificeren als Register Trainer. Ze hebben toch wel opdrachten, dus wat voegt het toe?
Het helpt je voor jezelf te verwoorden wat voor impact je wilt hebben in organisaties. Je reflecteert op je eigen drijfveren, je werkwijze en op je eigen kwaliteit.
Andere invalshoek is dat het keurmerk natuurlijk meer body heeft naarmate meer mensen het keurmerk hebben. Zodat het meer bekendheid krijgt in de markt. Voor erkenning van het vak Register Trainer. Samen met mij zijn er mensen die zichzelf als trainer voorstellen maar veel meer doen dan een training uitvoeren. Het is belangrijk dat dat over het voetlicht komt. Denk aan Kessels en Smit die schreven over lerende organisaties. Ik denk dat Register Trainers organisaties helpen een lerende organisatie te worden.

Heb je tips voor mensen die twijfelen of ze zich zullen laten certificeren als Register Trainer?
Gewoon doen! Het is goed om voor jezelf na te gaan waar wil je impact wilt hebben. Heb ik dat op dit moment of zou dat anders kunnen worden? Het helpt als meer mensen meer impact hebben.
Dus: denk eens na “wat doe ik in een organisatie en verdient dat de term Register Trainer?” Hoe vaak hoor je in de training: “Je zou eens met onze manager moeten praten want er zou eens wat in onze organisatie moeten veranderen”. Dan kun je je afvragen “wil ik dat wel, of vind ik dat dit niet mijn ‘pakkie an’ is?” Want dat kan natuurlijk ook.
Maar als je handen gaan jeuken om met de manager te praten, dan is het goed om eens te kijken naar het keurmerk van registertrainer.

Hanneke Laarakker is ook in onze podcast-serie te beluisteren.

Wil je zelf aan de slag te gaan met dit proces? Stuur een mailtje naar info@nobtra.nl voor een oriënterend gesprek.
 

De Boekenbespreek-groep

Image

De eerste boekbespreking-avond is geweest, waar het boek van Karin de Galan en Peter Baggen is besproken: ‘Evidence Based Trainen’. Het was voor ons trainersvak volgens de deelnemers zeer de moeite waard. Vooral ook de uitwisseling over wat je er mee kunt, en hoe je dit zelf oppakt. Echt nuttig en leuk ook. 

De volgende avond is donderdag 12 juni van 19:30 – 21:00. Het boek dat we gaan bespreken is: Wat gebeurt hier nu eigenlijk? van Bas van Kesteren. Het is een boek over groepsdynamiek en is geadviseerd door deelnemer Daniël Koper. Het boek is in alle vormen verkrijgbaar: als papieren boek, e-book en als luisterboek. Organisator van de avonden is Hester Macrander. Zij stuur je de zoomlink als je je opgegeven hebt. 

Aanmelden via info@nobtra.nl

 

Deelname avond: 5 PE-punten.
Een samenvatting en reflectie op het boek geplaatst op de Nobtra PE pagina: 5 punten. 

De volgende besprekingen zijn ook al gepland:

Donderdag 18 september 19:30 - 21:00
Don't Push me, Genieke Hertoghs

Donderdag 27 november 19:30 - 21:00
De irrationele organisatie, Cornell Vernooij
 

Het boekenhoekje

Image

Basisboek E-learning maken


Titel: Basisboek E-learning maken
Auteur: Klaas Bellinga
Uitgeverij: Maak Je Eigen Onderwijsboek
Recensie: Elle Vlemmings, Trainer NOBTRA

Bij het zoeken naar een interessant boek viel mijn keuze op Basisboek E-learning maken. Dit leek me een frisse invalshoek, omdat ik benieuwd was of een eigen e-learning nuttig zou zijn als aanvulling op onze trainingen.
Het boek start met de voor- en nadelen van e-learning. Grootste pluspunten zijn dat deelnemers in hun eigen tempo kunnen leren...


 

Image

Het ambacht van de secure base coach

Titel: Het ambacht van de secure base coach
Auteurs: Jakob van Wielink e.a.
Uitgeverij: Boom
Recensie:  Marrit van Exel, NOBTRA lid
 
Ik ben aan het boek Secure Base Coach van Jacob van Wielink en co-auteurs begonnen, omdat van Wielink met zijn School voor Transitie de nadruk legt op dat mensen een secure base nodig hebben. Ongeacht wat er in de wereld om ons heen gebeurt, het hebben van een secure base biedt veiligheid en veerkracht. Niet alleen individuen maar ook organisaties en teams hebben een secure base nodig willen ze floreren.

 

NOBTRA agenda

  • 21 mei         Microtraining met Laura vd Ouden
  • 18 juni         Microtraining met Linda Commandeur
  • 27 juni         NOBTRA café met Leon van Wely

NOBTRA wil een inclusieve beroepsvereniging zijn. Het bestuur heeft daarom een ethische gedragscode opgesteld, er is een geschillencommissie, een contactpersoon voor vragen over grensoverschrijdend gedrag en sinds kort een vertrouwenspersoon. Heb je een vraag over sociale veiligheid in trainingen of heb je als trainer grensoverschrijdend gedrag ervaren? Neem dan contact op met Marten Bos (contactpersoon) of Mette Raaphorst (intern vertrouwenspersoon). Hun contactgegevens vind je op de website: