Gecertificeerde opleidingen tot beroepstrainer

NOBTRA gecertificeerde opleidingen 

​Trainersopleidingen worden door de NOBTRA gecertificeerd als deze voldoen aan in het portfolio gestelde eisen. Na erkenning mogen zij het keurmerk NOBTRA erkende opleiding dragen. Tijdens de toetsing wordt de trainersopleiding aan de hand van criteria, zoals deze door de NOBTRA zijn opgesteld, getoetst. De erkenning heeft een geldigheidsduur van 4 jaar, waarna opnieuw een certificering van de opleiding volgt. De NOBTRA gecertificeerde opleidingen worden in het beroepsregister voor gecertificeerde opleidingen geregistreerd.

Voor afgestudeerden aan één van deze opleidingen is de procedure voor het verkrijgen van de erkenning als Trainer NOBTRA eenvoudiger dan voor trainers die aan een andere opleiding studeerden.


De NOBTRA heeft de volgende opleidingen gecertificeerd: ​
  • Arie Speksnijder, opleider van trainers. Her certificering: Voorjaar 2025
Bovengenoemde trainersopleiding hebben de erkenning van de NOBTRA mogen ontvangen en daarom hebben wij vertrouwen in de geboden kwaliteit van deze opleidingen. NOBTRA onderzoekt doorlopend (nieuwe) opleidingen. Deze lijst is niet compleet qua aanbod van kwalitatieve opleidingen. Dit zijn de opleidingen die wij tot nu toe hebben onderzocht en die volgens de resultaten daarvan opleiden tot het niveau van NOBTRA Trainer.


Doorgroeien naar Trainer Nobtra
Als je een diploma hebt van een door NOBTRA erkende opleiding, kan je in een verkort traject doorgroeien naar Trainer NOBTRA. Er zijn 9 criteria voor trainer NOBTRA, maar na het volgen van een erkende opleiding hoef je niet alle criteria bij ons aan te leveren. Op onze pagina over Trainer NOBTRA staat hier meer informatie over.

Het beroepsregister voor gecertificeerde opleidingen
Sinds 1 januari 2012 certificeert de NOBTRA trainersopleidingen in Nederland. Vanaf 1 januari 2020 beheert de NOBTRA het beroepsregister voor trainers en trainers opleidingen. Trainers die in het beroepsregister opgenomen willen worden, en dus het NOBTRA keurmerk mogen hanteren, dienen een registratie en certificerings procedure te doorlopen.

Uw trainersopleiding erkennen?
Opleidingsinstituten die door de NOBTRA gecertificeerd willen worden, kunnen hier de eisen bekijken om erkend te kunnen worden door de NOBTRA.​ Als u uw trainersopleiding door NOBTRA wilt laten erkennen, neem dan contact​ op met NOBTRA.