Boekrecensies
‘Don’t push me!’ – Hoe je mensen wél beweegt
Titel: ‘Don’t push me!’ – Hoe je mensen wél beweegt
Schrijver: Genieke Hertoghs
Commotion Publishing, 2023
ISBN: 978-90-825799-2-5
Recensie: Arie Speksnijder
Don’t push me!
Dit boek laat zien dat de meest gebruikte manier om anderen te beïnvloeden -‘pushen’- niet werkt, waarom dat niet werkt, en hoe je mensen wél in beweging krijgt.
Mijn keuze
In een podcast van Ben Tiggelaar hoorde ik Genieke Hertoghs vertellen over het gedachtegoed ‘Subconscious Impact’. Ik hoorde meteen een aantal overeenkomsten met de methode Motiverende Gespreksvoering die ik veel gebruik in mijn trainingen. Dat stimuleerde mij om haar boeken te kopen, te lezen en ook toe te passen. Wat mij ook aansprak in haar verhaal is dat ze geen simpele, manipulatieve trucjes ‘verkoopt’. Ze laat zien dat het beïnvloeden van anderen alleen lukt als je eerlijk naar jezelf durft kijken, je eigen reflexen leert beteugelen en bereid bent om écht te luisteren naar de ander. Ik geloof dat je daardoor niet alleen als professional effectiever wordt, maar ook een prettiger mens wordt voor je naaste omgeving en uiteindelijk zelfs bijdraagt aan een mooiere wereld.
De inhoud in een notendop
Het gedrag van mensen veranderen is hard werken. We verzamelen argumenten en maken daar krachtige presentaties of trainingen van. En als mensen zich verzetten, noemen we dat weerstand en proberen we nog harder onze visie te ‘pushen’. Helaas werkt dat uitstekend, maar dan wel de verkeerde kant op. Zoveel te harder wij pushen, zoveel te harder de ander zich zal verzetten.
Van Daniël Kahneman hebben we geleerd dat mensen in hoge mate onbewust en irrationeel keuzes maken. Hertoghs leert ons hoe we de ander in dat onbewuste besliscentrum wél kunnen bereiken.
Want ook al weet iedereen dat pushen niet werkt, we doen het soms toch. Dat komt omdat we in meer of mindere mate verslaafd zijn aan ego-expressie. Ego-expressie is de neiging om anderen te vertellen hoe de wereld volgens ons in elkaar zit. Dat is niet echt effectief, maar levert de spreker zelf wel een shotje dopamine op. Als we anderen willen beïnvloeden, zullen we allereerst onszelf moeten trainen in zelfbeheersing.
Daarnaast biedt Hertoghs ook ‘pull-technieken’ aan. Technieken waarmee je verbinding maakt met de denkwereld van de ander en verkent hoe je je gezamenlijke impact kunt vergroten. Deze technieken werken echter alleen als je werkelijk bereid bent om vanuit het perspectief van de ander te kijken en ook bereid bent je eigen standpunten te herzien.
Een interessant onderdeel van het boek is de perceptiepiramide. Dit is een instrument waarmee je kunt onderzoeken hoe jij door de ander wordt gezien en hoe je zou kunnen stijgen in de perceptie van de ander. Want zoveel te hoger je in de perceptiepiramide van de ander staat, zoveel te meer je samen kunt bereiken.
Waardevol voor trainers
Trainers hebben per definitie het doel anderen te beïnvloeden. Maar al te vaak gebruiken we daarvoor pushtechnieken. Het leuke is dat Hertoghs ook laat zien onder welke omstandigheden dit wél kan. Wanneer jouw deelnemers of opdrachtgevers echter nog twijfelen over de verandering die van hen gevraagd wordt, werkt ‘pushen’ averechts. Dit boek helpt je om te begrijpen wat er in het brein van mensen gebeurt als je hen probeert te overtuigen. Je krijgt daarnaast ook concrete pulltechnieken om dit anders aan te pakken. Zelfs trainers die dit intuïtief al op een effectieve manier doen, zullen door het lezen van dit boek nieuwe inzichten, ideeën en ook nieuwe taal krijgen voor wat ze op zo’n moment doen.
Het boek is makkelijk leesbaar geschreven. De schrijver gebruikt persoonlijke anekdotes, herhalingen, praktische voorbeelden en humor. Het effect daarvan op mij was wisselend. Soms liet het mij glimlachen, soms werd de theorie duidelijker en soms zorgde het ervoor dat ik moeite moest doen om de kernboodschap te vinden.
Nog tijdens het lezen van ‘Don’t push me!’ kreeg ik de kans om de technieken toe te passen in een gesprek met een opdrachtgever. Het effect daarvan was dat het gesprek, anders dan voorgaande gesprekken, voor alle betrokkenen veel prettiger verliep.
Arie Speksnijder is opleider van trainers, Mastertrainer Nobtra en auteur van De Trainingsachtbaan.