Het ambacht van de secure base coach

Het ambacht van de secure base coach

Titel: Het ambacht van de secure base coach
Auteurs: Jakob van Wielink, Klaartje van Gasteren, Marnix Reijmerink, Anne Verbokkem-Oerlemans, Leo Wilhelm, Riet Fiddelaers-Jaspers
Uitgeverij: Boom
Recensie van: Marrit van Exel, NOBTRA lid


Ik ben aan het boek Secure Base Coach van Jacob van Wielink en co-auteurs begonnen, omdat van Wielink met zijn School voor Transitie de nadruk legt op dat mensen een secure base nodig hebben. Ongeacht wat er in de wereld om ons heen gebeurt, het hebben van een secure base biedt veiligheid en veerkracht. Niet alleen individuen maar ook organisaties en teams hebben een secure base nodig willen ze floreren.

Ieder mens heeft met transities in het leven te maken. En daarmee komt men vooral eerst in een fase van niet-weten en ongemak. Iedere transitie brengt ook vormen van verlies en rouw met zich mee. Echter als je daar doorheen komt, groei je als mens. Het transitiemodel geeft heel mooi al deze fasen weer. En per fase heeft het boek een theoretische uitleg en bijpassende oefeningen.
Vanwege deze benadering geeft het boek een benadering van coaching en tevens (persoonlijk) leiderschap. Het concept van dit boek geeft daarmee een waardevol perspectief op hoe coaches, leiders en ook trainers anderen kunnen ondersteunen in hun persoonlijke en professionele groei. Daarnaast spreekt het transitiemodel in het boek mij bijzonder aan, omdat het een gestructureerd kader biedt om veranderingen te begeleiden.

Ik heb dit boek gekozen omdat ik continu op zoek ben naar methoden die mijn trainingsaanpak kunnen verrijken. De combinatie van theoretische inzichten met praktische oefeningen voor zowel individuen als teams biedt concrete aanknopingspunten voor mijn werk als trainer. Ik kreeg dan ook nieuwe inzichten over hoe ik veiligheid en groei binnen teams en individuen kan stimuleren en hoe ik deze principes kan vertalen naar mijn trainingspraktijk.

De inzichten uit dit boek hebben mij aan het denken gezet over mijn eigen rol als trainer en coach. Een van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd, is dat het creƫren van een veilige omgeving niet betekent dat je alleen maar steun biedt; juist het uitdagen en prikkelen tot groei hoort hier ook bij. Dit besef maakt dat ik bewuster ga kijken naar de balans tussen steun en uitdaging in mijn trainingen.

Het transitiemodel vind ik bijzonder waardevol, omdat het een helder kader biedt voor veranderingsprocessen. Dit model helpt mij om beter te begrijpen hoe deelnemers aan mijn trainingen door een ontwikkelingsproces gaan en welke interventies ik kan inzetten om hen effectief te begeleiden.