Ik (k)en mijn ikken

Titel                       : Ik (k)en mijn ikken
Auteurs                 : Karin Brugman en Judith Budde
Uitgegeven          : Thema
Recensie van       : John de Best, NOBTRA Trainer


Kern van het boek
We herkennen allemaal wel dat op momenten dat je iets nieuws aan het leren bent, er verschillende gedachten door je hoofd kunnen gaan, variƫrend van: "Dat ga ik nooit leren" tot "Leuk, iets nieuws en ik heb er zin in om dat te gaan leren". Voice Dialogue is een methode waarbij je leert om deze, soms elkaar tegensprekende, gedachten (stemmen genoemd in Voice Dialogue) te verkennen.

Inhoud van het boek
De auteurs beginnen eerst met 'de psychologie van de ikken'. Ieder van ons heeft verschillende kanten in zich: ikken of subpersonen. Gedurende het leven zijn die onderdeel van onszelf geworden en sommige subpersonen zijn prominenter aanwezig dan anderen. Afhankelijk van de situatie kan de ene subpersoon meer of minder aanwezig zijn. Die subpersonen bepalen hoe wij denken en handelen op bepaalde momenten. In het boek worden meerdere subpersonen uitgewerkt en dan wordt ook duidelijk wat de auteurs bedoelen met dat je meerdere subpersonen in je draagt. Bijvoorbeeld iemand die altijd bezig is om het anderen naar de zin te maken (pleaser) en tegelijkertijd vindt dat hij het nooit goed genoeg doet (innerlijke criticus). Zo worden meerdere herkenbare subpersonen uitgewerkt. Tot slot wordt in het boek uitgewerkt hoe een Voice Dialogeusessie kan verlopen. Zo'n sessie lijkt meer passend in een coachsessie dan tijdens een training.

Relevantie voor trainers
Hoewel de methode van Voice Dialogue goed toegepast kan worden binnen coaching of therapiesessies, is het ook een methode die toegepast kan worden binnen trainingen. Wanneer een trainee bijvoorbeeld worstelt met het uitvoeren van een opdracht en wat blijft 'hangen' in het niet verder komen, dan kan deze methode goed ingezet worden. Als trainer kan je deze methode gebruiken om met de trainee te verkennen welke (onbewuste) innerlijke stemmen aanwezig zijn. Door hierover in gesprek te gaan kan gekeken worden welke stem dominant aanwezig is en welke stem(men) meer op de achtergrond is/zijn. Dit kan leiden tot inzichten waarom een trainee niet verder komt met het uitvoeren van de opdracht. Wanneer iemand tegen jou als trainer zegt dat ze bang is om fouten te maken, dan spreekt waarschijnlijk op dat moment de innerlijke criticus. Door dit serieus te nemen en tegelijkertijd deze kritisch te bevragen, kan je als trainer de trainee helpen om toch in actie te komen.
Voor mij biedt dit boek het inzicht om nog bewuster te zijn op het gedrag van een trainee bij het uitvoeren van opdrachten.