NOBTRA nieuwsbrief maart 2024

NOBTRA nieuws, maart 2024

Ga er maar weer even voor zitten… het voorjaar is in aantocht en NOBTRA meldt zich met deze nieuwsbrief vol met nieuws, wetenswaardigheden, mogelijkheden tot kennisdeling en verschillende events.
 
We hebben al eerder aangekondigd dat we ook graag whitepapers willen gaan publiceren. Die kun je vinden in de nieuwsbrief, op onze LinkedIn site en in de LinkedIngroep TrainersNetwerk. Richard Hulshof bijt deze maand het spits af met een zeer actueel onderwerp: de kunst van vooruitbetaling. Hieronder vind je de ‘teaser’ met een link naar het hele artikel.
 
Kennis vergaren? …. We hebben weer heel wat mogelijkheden om uit te kiezen: twee NOBTRA café’s en vijf Microtrainingen. Doe je mee?
 
En ja, we hebben al flink wat activiteiten op een rijtje staan inmiddels. Zo hebben we nog de allerlaatste plaatsen vrij in ons NOBTRA café dat op 24 april wordt georganiseerd door April Trainingen (schrijf je snel in dus!) en er staat een gaaf NOBTRA café klaar voor 15 juni a.s. met onze kersverse Trainer van het Jaar én Young Talent. Dit is een ‘speciaaltje’: het is een hele dag én we organiseren het op een zaterdag, dus file-loos rijden, geen werkstress, alle tijd om je heerlijk onder te (laten) dompelen in Lichaamsgericht werken en Breinvriendelijk trainen!
 
Er is een enorme variatie aan nieuwe microtrainingen; dus doe eens wild en schrijf voor allemaal in, er is keus genoeg. Al heel snel gaat Harro Willemsen (je weet wel, de man van onze podcasts) aan de slag met Prompten met AI op 15 april a.s. Na deze avond ga je écht resultaat halen met Artificial Intelligence!
 
Wij zijn supertrots dat we op 30 mei een microtraining mogen aankondigen met onze oud-trainer van het jaar Karin de Galan en Peter Baggen, waarin zij alles vertellen over hun boek 'Evidence-based trainen' in Wetenschap in actie: leren met een vleugje humor. Wellicht heb je er al over gelezen op LinkedIn; hieronder lees je de volledige tekst.
 
Op 3 juni dan geven we het woord aan nóg een (tweevoudig) trainer van het jaar: Laura van den Ouden. We hadden haar microtraining Trends in Leren en Trainen al eerder aangekondigd, maar als je het nog te ver weg vond om al in te schrijven, dan heb je nu nogmaals een kans. Lees verder en schrijf je snel in!
 
Het heeft even geduurd voordat we Harro Willemsen wisten te strikken voor een microtraining, maar áls hij dan toezegt, komt hij gelijk ook met 3 ideeën. Daarom krijgt hij álle ruimte om ook de microtrainingen Thoughtleadership en Acquisitie voor trainers te geven. Je kunt ze alvast maar in je agenda hebben staan!
 
Tot slot: NOBTRA is een organisatie van, voor en vooral ook dóór trainers! Volgens onze enquête willen jullie heel graag dat er kennis gedeeld wordt, daar doen wij ons uiterste best voor. We zijn daarom altijd op zoek naar mensen die hun kennis in een of andere vorm met ons willen delen. Dus… ben je ‘in’ voor het geven van een microtraining, een workshop, of het schrijven van een whitepaper/artikel, neem dan eens contact met ons op!
 

Whitepaper

In een wereld waar de financiële onzekerheid vaak op de loer ligt voor zelfstandigen, biedt het concept van vooruitbetaling een fascinerende oplossing. Maar hoe werkt deze praktijk in de realiteit en wat zijn de voordelen en valkuilen? In ons diepgaande artikel duiken we in de complexiteiten van vooruitbetalingen voor zelfstandige ondernemers. Van het veiligstellen van inkomsten tot het navigeren door onderhandelingen met klanten: we verkennen de strategieën die zelfstandigen kunnen gebruiken om hun financiële stabiliteit te verbeteren en hun bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Bereid je voor op een onthullende reis door de financiële dynamiek die de ruggengraat vormt van het zelfstandig ondernemerschap. Lees hier verder….
 
 

NOBTRA Cafés

‘Zorgen voor jezelf als trainer’ met Femke Kemink, Matthijs Ouwehand en Wendy Alba van April trainingen

‘Zorgen voor jezelf als trainer’ met Femke Kemink, Matthijs Ouwehand en Wendy Alba van April trainingen
Het tweede NOBTRA cafe van dit jaar hebben we opgelijnd staan voor 24 april 2024, op een waanzinnig mooie locatie in Langbroek (vlakbij Utrecht). Dit café staat in het teken van "zorgen voor jezelf als trainer”, een middag die wordt verzorgd door Femke Kemink, Matthijs Ouwehand en Wendy Alba van April trainingen.
 
Er zijn twee workshops:  
Er is ruimte om bij aankomst met een broodje in de hand deel te nemen aan een wandeling door bos, weiland en kasteellandgoed. Neem eventueel passend schoeisel mee (het kan modderig zijn).
 
Let op: er zijn nog maar 5 plekjes, dus haast je en schrijf je in!
 
24 april 2024 12.00 – 17.00 uur
Groenesteinhoeve
Langbroekerdijk A14
Langbroek

NOBTRA CAFE met onze Trainer van het Jaar en Young Talent Award (15 juni)

Workshop Lichaamsgericht Trainen door Danique Thuis
Hoe sterk sta jij? Opgroeien en jezelf letterlijk staande houden in onze huidige maatschappij, waarin het mogen spelen al jong verdwijnt door de eisen en prikkels van buitenaf, is voor veel mensen een enorme uitdaging. En juist daarom is het zo belangrijk om weer terug te gaan naar de basis want letterlijk sterk in je schoenen kunnen staan begint namelijk bij lichaamsbewustzijn. Belangrijk voor jou als trainer en natuurlijk ook voor jouw deelnemers. Want iedereen wil in zijn kern graag optimaal presteren toch? Dan is het fijn om goed te kunnen luisteren naar de signalen van jouw lichaam, te weten wat jou kan helpen om dicht bij jezelf te blijven en te vertrouwen op jouw eigen fundament.
Toch heeft lichaamsbewustzijn in veel trainingen nauwelijks een plek. Zonde! Want hoe meer solide mensen letterlijk in hun schoenen kunnen staan, des te makkelijker zij kunnen groeien. Fysiek én mentaal. En dat geeft automatisch zelfvertrouwen. Fijn voor jou als trainer en net zo fijn voor jouw deelnemers in een training.
In deze speelse en fysieke workshop laat NOBTRA Young Talent Danique Thuis je teruggaan naar jouw eigen stevige basis als trainer met lichaamsgerichte werkvormen die je ook gelijk kunt inzetten tijdens jouw eigen trainingen.
 
Workshop Breinvriendelijk Trainen door Sergio van der Pluijm
Anno 2024 is het als trainer best lastig om mensen geboeid, betrokken en aandachtig te houden. Afleiding ligt voortdurend op de loer. Ook zijn mensen steeds kritischer. Zelfs als de werkgever betaalt willen mensen dat hun tijdsinvestering écht de moeite waard is. Je komt tegenwoordig echt niet meer weg met je saaie Powerpoint en het raadsel van de 9 punten. Think out-of-the-box, yeah right! En als mensen gestuurd worden geldt bovenstaande nog veel sterker. Trainen is een topsport geworden.
Gelukkig hebben we goed nieuws voor je. We weten steeds meer over ‘wat werkt in de trainingsruimte’. Over hoe je mensen betrekt. Hoe je de aandacht vasthoudt. Hoe je mensen effectief laat leren. Hoe je de toepassing in de praktijk bevordert. Hoe je de juiste balans vindt tussen veiligheid en uitdaging. Hoe je een training memorabel maakt. Kortom: hoe het lerende brein werkt. 
In deze workshop laat NOBTRA Trainer van het Jaar Sergio van der Pluijm je allerlei verrassende werkvormen ervaren waarmee jij je trainingen (nog) breinvriendelijker kunt maken!
 
De exacte locatie van dit NOBTRA café is nog niet bekend, maar zal worden gehouden in het midden van het land. Zorg er wel voor dat je je plekje alvast reserveert: Schrijf je nu in!
 

NOBTRA microtrainingen

Prompten met AI met Harro Willemsen (15 april)

Misschien heb je al wat testjes gedaan met ChatGPT of je krabt je nog steeds achter je oren over hoe je AI kunt toepassen in je werk. Harro Willemsen neemt je graag mee in hoe je AI dagelijks kunt gebruiken als trainer. Stel je eens voor: wat als je je eigen persoonlijke assistent zou hebben? Een assistent die de ondersteunt bij repetitieve taken, die inspiratie biedt voor content, data en teksten controleert en helpt bij het opzetten van trainingen en cases. De vraag is nu: hoe pak je dit het beste aan? In deze microtraining laat Harro je zien hoe je het beste resultaat haalt uit AI-tools. Welke instructies moet je geven, waarop moet je doorvragen en hoe krijg je de beste antwoorden.
 
Harro Willemsen is oprichter en senior- trainer van 3to1 Sales Artists. Al meer dan twintig jaar geeft hij maatwerktrainingen, workshops en keynotes op het gebied van business-to-business-acquisitie en -sales. Hij heeft gewerkt voor meer dan 300 organisaties en heeft duizenden professionals opgeleid en gecoacht. Als echte vernieuwer van het salesvak ontwerpt hij voortdurend nieuwe salesmethodieken en trainingsmethoden. Naast twee bestsellers over sales en business development heeft hij honderden artikelen, columns en whitepapers geschreven en deelt hij dagelijks content op zijn LinkedIn-profiel.
 
Schrijf je in voor maandag 15 april van 19.30 - 21.00 uur
 

Wetenschap in actie: leren met een vleugje humor met Karin de Galan en Peter Baggen (30 mei)

Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Jij, gewapend met kennis en humor, zoekt de perfecte manier om je groep in een avontuur te storten. Herinner je dat hilarische filmpje nog, waarin alles misging? Altijd goed voor een lach en meteen wat voorbeelden van hoe het níet moet...
 
Heb je je ooit afgevraagd wat het effect is van zo'n start? Werkt een blooper als introductie wel? Of is het beter om alleen goede voorbeelden te geven? En hoeveel voorbeelden zijn eigenlijk genoeg? Doet een filmpje hetzelfde als een cartoon of een pakkend verhaal? Misschien een beetje acteren in een demonstratie? Is een mix van goede en slechte voorbeelden effectiever? Of moeten deelnemers zelf experimenteren tot ze het juiste gedrag ontdekken?
 
Pittige vragen voor de doorgewinterde trainer. Na jarenlange ervaring weet jij waarschijnlijk wat deelnemers prettig vinden en wat écht werkt. Als je nu al deze keuzes opnieuw moet overwegen, wordt die factuur voor je ontwikkelwerk wel fors.
 
Maar maak je geen zorgen. Karin de Galan heeft zich deze vragen allemaal gesteld en samen met onderzoeker Peter Baggen de antwoorden gevonden. Echte, wetenschappelijk onderbouwde antwoorden. En we kennen Karin: als geen ander weet ze deze antwoorden te vertalen naar de praktijk.
 
Wat betreft het geven van goede en foute voorbeelden trekken Karin en Peter op basis van onderzoek van Baldwin (1992) en Struve en Wandke (2009) in hun boek 'Evidence-based trainen' de volgende conclusie:
 
‘Een demonstratie van de vaardigheid met de goede aanpak én met valkuilen leidt tot een dieper begrip van de vaardigheid en leidt tot meer toepassing in de test. Ook de valkuilen laten zien werkt vooral goed bij deelnemers met weinig ervaring met de vaardigheid.’
 
Maar geef nooit alleen maar foute voorbeelden: de deelnemers krijgen daardoor nog geen mentaal beeld van hoe de vaardigheid er dan wel uitziet. Wanneer je daarna doorgaat met de theorie, is die nog te abstract. Demonstreren met goede én foute voorbeelden is dus je beste optie.
 
O, trouwens: even lekker lachen over je onderwerp mag wel, hè? Dus hou dat filmpje lekker in je training, als opwarmer.
 
Karin de Galan ontving in 2020 de welverdiende titel ‘Trainer van het Jaar’. In de microtraining die zij kort daarna gaf over de wetenschap van het trainen, waren er al zo’n 500 mensen nieuwsgierig hiernaar. Pak dus je kans om je kennis te updaten!
 
 
Ben je erbij op 30 mei 19.30 - 21.00 uur? Meld je hier aan
 

‘Trends in Leren en Trainen’ met Laura van den Ouden (3 juni)

Na het succes in juni 2023 van de microtraining 'Trends in Leren en Trainen' door Laura van den Ouden waar veel collega-trainers op af kwamen, willen we op 3 juni 2024 weer deze microtraining aanbieden. Laura zal namelijk eind mei 2024 in New Orleans wederom het grootste congres ter wereld voor leerprofessionals bijwonen en de belangrijkste trends mee terugnemen naar Nederland om met ons te delen! Dit 4-daagse congres van ATD (Association for Talent Development) biedt de laatste wetenschappelijke inzichten over het vak van Trainen, workshops over nieuwe tools en vele interessante sprekers die hun best practices delen.
 
In 1,5 uur zal Laura ons online meenemen naar dit congres: wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in het vak van trainer, welke rake werkvormen zag zij daar, wat zijn goede wetenschappelijke inzichten over leren en ontwikkelen? Laura zal een frisse 'heetgewassen' versie van dit congres met ons delen: je krijgt 'The Best of'! Zij zal ook dit jaar zelf weer een workshop geven op het congres en ons terugkoppeling geven hoe het is om een training te geven vanaf een Amerikaans podium voor een zaal met trainers uit vaak meer dan 30 verschillende landen.
 
Er kunnen maximaal 100 trainers aansluiten op 3 juni (19.30-21.00u). In 2023 was de sessie bijna vol, dus reserveer nu alvast je plaats, zodat je de laatste trends en de vele voorbeelden niet mist en kunt gebruiken in jouw vak als Trainer! 
 
3 juni 2024 19.30 – 21.00 uur. Nog niet ingeschreven? Doe dat dan hier
 

Thoughtleadership als trainer met Harro Willemsen (1 juli)

Steeds meer klanten en prospects zoeken zelf actief online naar de beste trainer of coach. Wil je door hen gevonden worden, dan moet je dus zelf online zichtbaar zijn. Dit betekent het delen van relevante en inspirerende content op onlinekanalen waar klanten en prospects zoeken. Deze stap naar kennisleiderschap (thoughtleadership) tonen vraagt nieuwe kennis en vaardigheden als trainer en coach. Dit vraagt ook om een scherp en up-to-date profiel, kennis van zoekmethodes, een succesvolle manier om te connecten en een duidelijke contentstrategie. Deze microtraining reikt je de beste manieren aan om zichtbaar te worden via social selling. Daarnaast leer je de belangrijkste basiselementen om structureel te bouwen aan je onlinenetwerk en het uitdragen van je eigen kennisleiderschap in jouw markt.   
 
Maandag 1 juli 19.30 – 21.00 uur. Schrijf je snel in
 

Acquisitie voor trainers met Harro Willemsen (1 oktober)

Nieuwe klanten vinden is voor veel trainers een lastig onderdeel van hun vak. Traditionele methoden zoals koude acquisitie leveren te weinig rendement op en worden door potentiële als negatief ervaren. In deze microtraining draagt Harro een professioneel en persoonlijk alternatief aan: de Par5 methode. Dit is volledig geïntegreerde aanpak van het ontdekken en selecteren van leads tot het maken van zinvolle afspraken. Alle belangrijke kanalen en communicatiemiddelen komen aan bod, waaronder social selling, referral marketing, video, netwerken, offline events, telefoongebruik, mailingen en krachtige online tools. Met deze microtraining leg je de basis voor vijf tot tien keer meer rendement op je acquisitie-inspanningen. En dat op een leuke en persoonlijke manier.
 
Dinsdag 1 oktober 19.30 – 21.00 uur. Schrijf je alvast in
 

Oproep

Namens de vereniging ION de volgende oproep:
 
Op donderdag 30 mei 2024 vindt onze jaarlijkse docentenbijeenkomst plaats. Voor deze bijeenkomst (middagprogramma) zoeken wij een trainer die, in 2 uur tijd, wat handvaten en tips kan geven over goed lesgeven en het omgaan met verschillen in deelnemers. Denk aan verschillen in opleidingsniveau, in (culturele) achtergrond, in taalvaardigheid (anderstaligen). Onze docenten zijn vakspecialisten die cursussen geven, maar vaak geen achtergrond hebben in lesgeven/het onderwijs. Ik zou onze bijeenkomst daarom informatief en interessant voor hen willen maken, met een stukje interactie. Dus niet alleen luisteren. Wij hopen dat er een trainer is die zich aangesproken voelt om deze 2 uur (betaald) voor ons te willen verzorgen.
 
Ter informatie onze website: https://vereniging-ion.nl/
Het stukje over onze opleidingen: https://vereniging-ion.nl/education
 

NOBTRA agenda

15 april           Microtraining Harro Willemsen ‘Prompten met AI’
 
24 april           NOBTRA café ‘Zorgen voor jezelf als trainer’ met Femke Kemink, Matthijs Ouwehand en
                      Wendy Alba van April trainingen

30 mei            Microtraining Karin de Galan en Peter Baggen over hun boek 'Evidence-based trainen’

 3 juni             Microtraining Laura van den Ouden ‘Trends in Leren en Trainen’
 
15 juni            NOBTRA café Sergio van der Pluijm ‘ Breinvriendelijk trainen’ en Danique Thuis
                      ‘Lichaamsgericht trainen’    

                       
 1 juli              Microtraining Harro Willemsen ‘Thoughtleadership als trainer’
 
 1 oktober       Microtraining Harro Willemsen ‘ Acquisitie voor trainers’