NOBTRA nieuwsbrief mei 2024

NOBTRA nieuws, mei 2024

Net als ik denk dat we een bescheiden nieuwsbrief hebben, stroomt de inbox weer vol met nieuws. En wat is er leuker dan dat?
 
We beginnen met een vacature voor een klachtbuddy om trainers bij te staan die te maken krijgen met klachten. Herken je jezelf erin, of heb je nog vragen, dan weet je ons te vinden op info@nobtra.nl.
 
We starten ook met een nieuwe rubriek: Boekenhoekje & meer… Arie Speksnijder bijt het spits af met een mooie boekenrecensie van Don’t Push me, verder ruimte voor een mooi, nieuw coachspel Pak die Baan én het boek Stress Sensitief werken, mét een boekverloting.
 
Heb je je al ingeschreven voor het laatste NOBTRA café voor de zomer op 15 juni a.s. met Sergio van der Pluijm en Danique Thuis? Er zijn nog maar enkele plaatsjes vrij, dus snelheid is geboden! Dit is een ‘speciaaltje’: het is een hele dag én we organiseren het op een zaterdag, dus file-loos rijden, geen werkstress, alle tijd om je heerlijk onder te (laten) dompelen in Lichaamsgericht werken en Breinvriendelijk trainen!
 
Vóór die tijd echter (en ook erna) zijn er weer fijne microtrainingen! Wellicht heb je er al voor ingeschreven, maar zo niet, dan hier nog een kans!
 
Nieuws van onze PE en certificeringscommissie: Op 27 mei is er voor NOBTRA leden weer een speciale Broadcast over Permanente Educatie. Heb je vragen over je PE punten? Sluit dan zeker aan. We mochten weer een certificaat overhandigen aan een kersverse Mastertrainer én er is een PE agenda gemaakt.
 
Verder is er nóg een boek te verdienen en wel van Wiepke de Heij. Het kan voor jou zijn als jij een trainer van een praktijkplek kunt voorzien. Lees snel de oproep!
 
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: NOBTRA is een organisatie van, voor en vooral ook dóór trainers! Volgens onze enquête willen jullie heel graag dat er kennis gedeeld wordt, daar doen wij ons uiterste best voor. We zijn daarom altijd op zoek naar mensen die hun kennis in een of andere vorm met ons willen delen. Dus… ben je ‘in’ voor het geven van een microtraining, een workshop, of het schrijven van een whitepaper/artikel, neem dan eens contact met ons op!
 
Tot slot nog dit. Steeds meer krijgen trainers te maken met grensoverschrijdend gedrag, wij hebben jullie daar al eerder over bericht. Op onze website kun je vinden welke rol NOBTRA in deze voor je zou kunnen betekenen. Met ingang van deze nieuwsbrief plaatsen we onderaan de tekst een verwijzing naar onze site, waar je de gegevens van onze contactpersoon en vertrouwenspersoon kunt vinden.
 
 

Word een Klachtbuddy bij NOBTRA en maak een verschil!

Bij NOBTRA bieden we ondersteuning aan trainers die te maken krijgen met klachten. We hebben een eigen klachtenprocedure waarin trainers, opdrachtgevers of andere betrokkenen een klacht kunnen indienen. Deze klachten kunnen gaan over het handelen of het nalaten van een NOBTRA-trainer tijdens de uitvoering van de trainingsovereenkomst. Het gaat met name om het naleven van onze Ethische Gedragscode en geschillen die voortkomen uit de trainingsovereenkomst tussen de klager en de trainer.

Hier is hoe het werkt: soms kunnen klachten informeel worden opgelost, terwijl in andere gevallen bemiddeling of een meer formele behandeling nodig is. Als dat het geval is, wordt van de trainer verwacht dat ze een schriftelijke reactie sturen naar de Klachtencommissie en indien nodig aanwezig zijn tijdens een hoorzitting.

We begrijpen dat het ontvangen van een klacht een ingrijpende en emotionele ervaring kan zijn. Daarom bieden we onze trainers de mogelijkheid om ondersteuning te krijgen van een klachtbuddy van NOBTRA. De klachtbuddy is er om zowel mentale en emotionele steun te bieden als praktische ondersteuning. Denk aan het samen reflecteren op de inhoud van de klacht en het zoeken naar mogelijke oplossingen.

We zijn momenteel op zoek naar iemand die deze rol van klachtbuddy kan vervullen.

Wat vragen we van jou in je rol als buddy?
  • Vertrouwelijkheid staat voorop; alles wat besproken wordt, blijft tussen jou en de trainer.
  • Je biedt een luisterend oor en bespreekt knelpunten, frustraties en onzekerheden.
  • Je onderhoudt regelmatig contact en biedt ondersteuning bij problemen.
  • Indien gewenst, vergezel je de betrokken trainer tijdens de bemiddelingsfase.
  • Je verwijst tijdig door naar juridische, psychologische of andere vormen van hulp indien nodig.

Wat mag je van ons verwachten?
  • We bieden ondersteuning en begeleiding vanuit een hecht bestuur en commissieteam.
  • Een vergoeding van €25 per uur via een ZZP-contract.
  • Flexibiliteit in het indelen van je uren.
  • Ondersteunende trainingen.
  • Reiskostenvergoeding.

Herken je jezelf in deze omschrijving en voel je je geroepen om als buddy aan de slag te gaan? Wil je meer informatie of je direct aanmelden? Dat kan via info@nobtra.nl.

We kijken uit naar jouw bericht!

Boekenhoekje & meer…

Boekrecensie
Titel: ‘Don’t push me!’ – Hoe je mensen wél beweegt
Schrijver: Genieke Hertoghs
Commotion Publishing, 2023
ISBN: 978-90-825799-2-5
Recensie: Arie Speksnijder
 
Don’t push me!
Dit boek laat zien dat de meest gebruikte manier om anderen te beïnvloeden -‘pushen’- niet werkt, waarom dat niet werkt, en hoe je mensen wél in beweging krijgt.
 
Mijn keuze
In een podcast van Ben Tiggelaar hoorde ik Genieke Hertoghs vertellen over het gedachtegoed ‘Subconscious Impact’. Ik hoorde meteen een aantal overeenkomsten met de methode Motiverende Gespreksvoering die ik veel gebruik in mijn trainingen. Dat stimuleerde mij om haar boeken te kopen, te lezen en ook toe te passen. Wat mij ook aansprak in haar verhaal is dat ze geen simpele, manipulatieve trucjes ‘verkoopt’. Ze laat zien dat het beïnvloeden van anderen alleen lukt als je eerlijk naar jezelf durft kijken, je eigen reflexen leert beteugelen en bereid bent om écht te luisteren naar de ander. Ik geloof dat je daardoor niet alleen als professional effectiever wordt, maar ook een prettiger mens wordt voor je naaste omgeving en uiteindelijk zelfs bijdraagt aan een mooiere wereld.
 
De inhoud in een notendop
Het gedrag van mensen veranderen is hard werken. We verzamelen argumenten en maken daar krachtige presentaties of trainingen van. En als mensen zich verzetten, noemen we dat weerstand en proberen we nog harder onze visie te ‘pushen’. Helaas werkt dat uitstekend, maar dan wel de verkeerde kant op. Zoveel te harder wij pushen, zoveel te harder de ander zich zal verzetten.
 
Van Daniël Kahneman hebben we geleerd dat mensen in hoge mate onbewust en irrationeel keuzes maken. Hertoghs leert ons hoe we de ander in dat onbewuste besliscentrum wél kunnen bereiken.
 
Want ook al weet iedereen dat pushen niet werkt, we doen het soms toch. Dat komt omdat we in meer of mindere mate verslaafd zijn aan ego-expressie. Ego-expressie is de neiging om anderen te vertellen hoe de wereld volgens ons in elkaar zit. Dat is niet echt effectief, maar levert de spreker zelf wel een shotje dopamine op. Als we anderen willen beïnvloeden, zullen we allereerst onszelf moeten trainen in zelfbeheersing.
 
Daarnaast biedt Hertoghs ook ‘pull-technieken’ aan. Technieken waarmee je verbinding maakt met de denkwereld van de ander en verkent hoe je je gezamenlijke impact kunt vergroten. Deze technieken werken echter alleen als je werkelijk bereid bent om vanuit het perspectief van de ander te kijken en ook bereid bent je eigen standpunten te herzien.
 
Een interessant onderdeel van het boek is de perceptiepiramide. Dit is een instrument waarmee je kunt onderzoeken hoe jij door de ander wordt gezien en hoe je zou kunnen stijgen in de perceptie van de ander. Want zoveel te hoger je in de perceptiepiramide van de ander staat, zoveel te meer je samen kunt bereiken.
 
Waardevol voor trainers
Trainers hebben per definitie het doel anderen te beïnvloeden. Maar al te vaak gebruiken we daarvoor pushtechnieken. Het leuke is dat Hertoghs ook laat zien onder welke omstandigheden dit wél kan. Wanneer jouw deelnemers of opdrachtgevers echter nog twijfelen over de verandering die van hen gevraagd wordt, werkt ‘pushen’ averechts. Dit boek helpt je om te begrijpen wat er in het brein van mensen gebeurt als je hen probeert te overtuigen. Je krijgt daarnaast ook concrete pulltechnieken om dit anders aan te pakken. Zelfs trainers die dit intuïtief al op een effectieve manier doen, zullen door het lezen van dit boek nieuwe inzichten, ideeën en ook nieuwe taal krijgen voor wat ze op zo’n moment doen.
 
Het boek is makkelijk leesbaar geschreven. De schrijver gebruikt persoonlijke anekdotes, herhalingen, praktische voorbeelden en humor. Het effect daarvan op mij was wisselend. Soms liet het mij glimlachen, soms werd de theorie duidelijker en soms zorgde het ervoor dat ik moeite moest doen om de kernboodschap te vinden.
 
Nog tijdens het lezen van ‘Don’t push me!’ kreeg ik de kans om de technieken toe te passen in een gesprek met een opdrachtgever. Het effect daarvan was dat het gesprek, anders dan voorgaande gesprekken, voor alle betrokkenen veel prettiger verliep.
 
Arie Speksnijder is opleider van trainers, Mastertrainer Nobtra en auteur van De Trainingsachtbaan.

 
Pak die Baan!
Pak die Baan is de titel van een nieuw coachspel dat is ontwikkeld door één van onze leden, Eldert Nieuwenhuize, wat binnenkort wordt uitgegeven door Uitgeverij Thema. Het spel is speciaal ontworpen om mensen te ondersteunen bij de voorbereiding op sollicitatie gesprekken. Pak die Baan bevat 54 kaartjes met doordachte sollicitatievragen, wat het tot een waardevolle tool maakt voor de begeleiding van mensen naar werk en het versterken van sollicitatievaardigheden.

Een echte aanrader voor trainers van sollicitatievaardigheden en leidinggevenden!

Voor meer informatie én om het spel te zien, kun je een kijkje nemen op  https://www.thema.nl/spel-pak-die-baan/

Stress-sensitief werken…
Hoe dan?

Wie in het sociaal domein werkt, herkent vast momenten waarop je je afvraagt of cliënten wel gemotiveerd zijn om vooruit te komen. Afspraken worden niet nagekomen, je ziet onbegrijpelijke keuzes, en soms lijken mensen murw door alles wat op hen afkomt. Je staat voor de uitdaging om hen te motiveren en in beweging te krijgen. Maar hoe?

Veel van die ‘ongemotiveerde’ cliënten leven in bestaansonzekerheid en dat geeft langdurige stress. Onderzoek vertelt dat die chronische stress het vermogen beperkt om te denken en wijs te besluiten. Stress-sensitieve gespreksvoering blijkt die stress te verminderen. Met als gevolg: meer menselijke maat en meer motivatie bij cliënten. En betere resultaten van de dienstverlening.

Deze gids is bedoeld voor zowel professionals als vrijwilligers die op zoek zijn naar een goed gefundeerde aanpak om cliënten met chronische stress te begeleiden. Je vindt hier de theorie – glashelder en vertaald in direct toepasbare tips, handvatten en voorbeeldgesprekken. Omdat je cliënten met stress-sensitieve gesprekken echt verder helpt.

Zin om dit boek te verkennen? Auteur Joyce Bakker verloot twee exemplaren. Stuur vóór 15 mei een mail naar info@nobtra.nl om mee te doen aan de verloting.
 

NOBTRA cafés

 
‘Zorgen voor jezelf als trainer’ met Femke Kemink, Matthijs Ouwehand en Wendy Alba van April trainingen was de titel van het NOBTRA café van woensdag 24 april, dat werd gehouden bij April trainingen in Langebroek.
 
Na een heerlijke lunch en een verfrissende boswandeling hebben we kennis genomen van ‘Positieve gezondheid’ onder leiding van Wendy Alba, waarna Matthijs Ouwehand en Femke Kemink het roer overnamen voor ‘Van stress naar passie’.
 
We hadden een heerlijk publiek, er werd volop gedacht en gesproken, waarna we stressvrij weer huiswaarts konden.
 
Enthousiast geworden? Schrijf je dan nog snel in voor ons volgende event op 15 juni a.s.:
 
 
NOBTRA CAFE met onze Trainer van het Jaar en Young Talent Award
 
Workshop Lichaamsgericht Trainen door Danique Thuis
Hoe sterk sta jij? Opgroeien en jezelf letterlijk staande houden in onze huidige maatschappij, waarin het mogen spelen al jong verdwijnt door de eisen en prikkels van buitenaf, is voor veel mensen een enorme uitdaging. En juist daarom is het zo belangrijk om weer terug te gaan naar de basis want letterlijk sterk in je schoenen kunnen staan begint namelijk bij lichaamsbewustzijn. Belangrijk voor jou als trainer en natuurlijk ook voor jouw deelnemers. Want iedereen wil in zijn kern graag optimaal presteren toch? Dan is het fijn om goed te kunnen luisteren naar de signalen van jouw lichaam, te weten wat jou kan helpen om dicht bij jezelf te blijven en te vertrouwen op jouw eigen fundament.
Toch heeft lichaamsbewustzijn in veel trainingen nauwelijks een plek. Zonde! Want hoe meer solide mensen letterlijk in hun schoenen kunnen staan, des te makkelijker zij kunnen groeien. Fysiek én mentaal. En dat geeft automatisch zelfvertrouwen. Fijn voor jou als trainer en net zo fijn voor jouw deelnemers in een training.
In deze speelse en fysieke workshop laat NOBTRA Young Talent Danique Thuis je teruggaan naar jouw eigen stevige basis als trainer met lichaamsgerichte werkvormen die je ook gelijk kunt inzetten tijdens jouw eigen trainingen.
 
Workshop Breinvriendelijk Trainen door Sergio van der Pluijm
Anno 2024 is het als trainer best lastig om mensen geboeid, betrokken en aandachtig te houden. Afleiding ligt voortdurend op de loer. Ook zijn mensen steeds kritischer. Zelfs als de werkgever betaalt willen mensen dat hun tijdsinvestering écht de moeite waard is. Je komt tegenwoordig echt niet meer weg met je saaie Powerpoint en het raadsel van de 9 punten. Think out-of-the-box, yeah right! En als mensen gestuurd worden geldt bovenstaande nog veel sterker. Trainen is een topsport geworden.
Gelukkig hebben we goed nieuws voor je. We weten steeds meer over ‘wat werkt in de trainingsruimte’. Over hoe je mensen betrekt. Hoe je de aandacht vasthoudt. Hoe je mensen effectief laat leren. Hoe je de toepassing in de praktijk bevordert. Hoe je de juiste balans vindt tussen veiligheid en uitdaging. Hoe je een training memorabel maakt. Kortom: hoe het lerende brein werkt. 
In deze workshop laat NOBTRA Trainer van het Jaar Sergio van der Pluijm je allerlei verrassende werkvormen ervaren waarmee jij je trainingen (nog) breinvriendelijker kunt maken!

De locatie van dit NOBTRA café is Restaurant Seven in Utrecht, goed bereikbaar met de auto én openbaar vervoer. Zorg er wel voor dat je je plekje alvast reserveert, er zijn er nog maar een paar beschikbaar: Schrijf je hier in!
 

Broadcast over Permanente Educatie (PE) op 27 mei

Heb je de broadcast op 31 januari gemist? Heb je nog vragen over PE en hoe je PE-punten kunt verzamelen? Op dinsdagavond 27 mei van 19:30 tot 20:30 uur kan je de online broadcast bijwonen over PE. 
                          
Wat komt er aan bod?
1. We praten je bij over de ontwikkelingen die er zijn geweest het afgelopen jaar.
2. Je krijgt voorbeelden van trainingen en andere activiteiten waarvoor PE-punten zijn gegeven. 
3. We laten je zien hoe je PE-punten kunt verzamelen in de Portal. 
Aanmelden kan hier
 

NOBTRA microtrainingen

Wetenschap in actie: leren met een vleugje humor met Karin de Galan en Peter Baggen (30 mei)
 
Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Jij, gewapend met kennis en humor, zoekt de perfecte manier om je groep in een avontuur te storten. Herinner je dat hilarische filmpje nog, waarin alles misging? Altijd goed voor een lach en meteen wat voorbeelden van hoe het níet moet...
 
Heb je je ooit afgevraagd wat het effect is van zo'n start? Werkt een blooper als introductie wel? Of is het beter om alleen goede voorbeelden te geven? En hoeveel voorbeelden zijn eigenlijk genoeg? Doet een filmpje hetzelfde als een cartoon of een pakkend verhaal? Misschien een beetje acteren in een demonstratie? Is een mix van goede en slechte voorbeelden effectiever? Of moeten deelnemers zelf experimenteren tot ze het juiste gedrag ontdekken?
 
Pittige vragen voor de doorgewinterde trainer. Na jarenlange ervaring weet jij waarschijnlijk wat deelnemers prettig vinden en wat écht werkt. Als je nu al deze keuzes opnieuw moet overwegen, wordt die factuur voor je ontwikkelwerk wel fors.
 
Maar maak je geen zorgen. Karin de Galan heeft zich deze vragen allemaal gesteld en samen met onderzoeker Peter Baggen de antwoorden gevonden. Echte, wetenschappelijk onderbouwde antwoorden. En we kennen Karin: als geen ander weet ze deze antwoorden te vertalen naar de praktijk.
 
Wat betreft het geven van goede en foute voorbeelden trekken Karin en Peter op basis van onderzoek van Baldwin (1992) en Struve en Wandke (2009) in hun boek 'Evidence-based trainen' de volgende conclusie:
 
‘Een demonstratie van de vaardigheid met de goede aanpak én met valkuilen leidt tot een dieper begrip van de vaardigheid en leidt tot meer toepassing in de test. Ook de valkuilen laten zien werkt vooral goed bij deelnemers met weinig ervaring met de vaardigheid.’
 
Maar geef nooit alleen maar foute voorbeelden: de deelnemers krijgen daardoor nog geen mentaal beeld van hoe de vaardigheid er dan wel uitziet. Wanneer je daarna doorgaat met de theorie, is die nog te abstract. Demonstreren met goede én foute voorbeelden is dus je beste optie.
 
O, trouwens: even lekker lachen over je onderwerp mag wel, hè? Dus hou dat filmpje lekker in je training, als opwarmer.
 
Karin de Galan ontving in 2020 de welverdiende titel ‘Trainer van het Jaar’. In de microtraining die zij kort daarna gaf over de wetenschap van het trainen, waren er al zo’n 500 mensen nieuwsgierig hiernaar. Pak dus je kans om je kennis te updaten!
 
 
Ben je erbij op 30 mei 19.30 - 21.00 uur? Meld je hier aan
 
 
‘Trends in Leren en Trainen’ met Laura van den Ouden (3 juni)
Na het succes in juni 2023 van de microtraining 'Trends in Leren en Trainen' door Laura van den Ouden waar veel collega-trainers op af kwamen, willen we op 3 juni 2024 weer deze microtraining aanbieden. Laura zal namelijk eind mei 2024 in New Orleans wederom het grootste congres ter wereld voor leerprofessionals bijwonen en de belangrijkste trends mee terugnemen naar Nederland om met ons te delen! Dit 4-daagse congres van ATD (Association for Talent Development) biedt de laatste wetenschappelijke inzichten over het vak van Trainen, workshops over nieuwe tools en vele interessante sprekers die hun best practices delen.
 
In 1,5 uur zal Laura ons online meenemen naar dit congres: wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in het vak van trainer, welke rake werkvormen zag zij daar, wat zijn goede wetenschappelijke inzichten over leren en ontwikkelen? Laura zal een frisse 'heetgewassen' versie van dit congres met ons delen: je krijgt 'The Best of'! Zij zal ook dit jaar zelf weer een workshop geven op het congres en ons terugkoppeling geven hoe het is om een training te geven vanaf een Amerikaans podium voor een zaal met trainers uit vaak meer dan 30 verschillende landen.
 
Er kunnen maximaal 100 trainers aansluiten op 3 juni (19.30-21.00u). In 2023 was de sessie bijna vol, dus reserveer nu alvast je plaats, zodat je de laatste trends en de vele voorbeelden niet mist en kunt gebruiken in jouw vak als Trainer! 
 
3 juni 2024 19.30 – 21.00 uur. Nog niet ingeschreven? Doe dat dan hier!
 
 
Thoughtleadership als trainer met Harro Willemsen (1 juli)
Steeds meer klanten en prospects zoeken zelf actief online naar de beste trainer of coach. Wil je door hen gevonden worden, dan moet je dus zelf online zichtbaar zijn. Dit betekent het delen van relevante en inspirerende content op onlinekanalen waar klanten en prospects zoeken. Deze stap naar kennisleiderschap (thoughtleadership) tonen vraagt nieuwe kennis en vaardigheden als trainer en coach. Dit vraagt ook om een scherp en up-to-date profiel, kennis van zoekmethodes, een succesvolle manier om te connecten en een duidelijke contentstrategie. Deze microtraining reikt je de beste manieren aan om zichtbaar te worden via social selling. Daarnaast leer je de belangrijkste basiselementen om structureel te bouwen aan je onlinenetwerk en het uitdragen van je eigen kennisleiderschap in jouw markt.   
 
Maandag 1 juli 19.30 – 21.00 uur. Schrijf je snel in
 
 
Acquisitie voor trainers met Harro Willemsen (1 oktober)
Nieuwe klanten vinden is voor veel trainers een lastig onderdeel van hun vak. Traditionele methoden zoals koude acquisitie leveren te weinig rendement op en worden door potentiële als negatief ervaren. In deze microtraining draagt Harro een professioneel en persoonlijk alternatief aan: de Par5 methode. Dit is volledig geïntegreerde aanpak van het ontdekken en selecteren van leads tot het maken van zinvolle afspraken. Alle belangrijke kanalen en communicatiemiddelen komen aan bod, waaronder social selling, referral marketing, video, netwerken, offline events, telefoongebruik, mailingen en krachtige online tools. Met deze microtraining leg je de basis voor vijf tot tien keer meer rendement op je acquisitie-inspanningen. En dat op een leuke en persoonlijke manier.
 
Dinsdag 1 oktober 19.30 – 21.00 uur. Schrijf je alvast in
 
 

Oproep

Een aantal deelnemers van de (NOBTRA gecertificeerde) trainersopleiding ‘Persoonsgericht en waarderend trainen’ (Wiepke de Heij, De Witte & de Zwarte Zwaan) heeft moeite om geschikte praktijkplekken te vinden. Om uiteenlopende redenen is het nog niet tot een match gekomen en dat is natuurlijk erg zonde voor het leerproces! Uiteraard is er bij het bureau een netwerk van trainers en meestal leidt dit tot voldoende meeloopmogelijkheden, maar nu wordt er om hulp gevraagd.

Het komt er op neer dat individuele trainers de bereidheid moeten hebben om een deur te openen voor een ander. Via organisaties werkt dit onvoldoende omdat er a. een klik moet zijn en b. het ook praktisch haalbaar moet zijn (denk aan tijdstip, locatie van de training). 

Vandaar deze oproep om te kijken of er binnen NOBTRA trainers zijn die het leuk lijkt om een beginnende trainer ‘mee te nemen’. De deelnemers zijn natuurlijk ervaren professionals dus ze hoeven niet begeleid te worden; ze krijgen bovendien supervisie. Echter, enig overleg en afstemming is wel nodig. Je kunt contact opnemen via info@nobtra.nl

Waarom zou je meedoen?
De trainers brengen zelf hun eigen unieke ervaring mee, hun enthousiasme en frisse kijk en vragen die ook leerrijk kunnen zijn voor ervaren trainers. Het gaat om softskills trainingen, zoals leiderschap, communicatie, groepsdynamica, omgaan met agressie, diversiteit en inclusie, hulverleningsmethodieken en dat soort dingen.

Daarnaast kunnen de trainers onderdelen voorbereiden, werkvormen begeleiden of bijvoorbeeld meehelpen met verslaglegging en observatie, wat weer nuttig is voor de opdrachtgever. Het zijn mensen met diverse achtergronden, dus dat kan ook een waardevol perspectief zijn om in te brengen in de eigen training. De ervaren trainers verbreden zo ook hun eigen netwerk én zij krijgen feedback en ‘frisse’ vragen van een trainer in opleiding.  

Het gaat om een onbetaalde meeloopplek, mocht een reiskostenvergoeding mogelijk zijn, dan is dat fijn.

Als dank krijgen de ervaren trainers tevens een exemplaar van het boek van Wiepke: Persoonsgericht en waarderend trainen
 

Weer een Master Trainer gecertificeerd!


Er is weer een Master Trainer gecertificeerd! Dinsdag 24 april ontving Christy Römer haar certificaat uit handen van Anneke Gros, lid toetscommissie en bestuurslid NOBTRA. Christy, van harte gefeliciteerd! Dit is wat de toetscommissie over haar schreef: "Christy gebruikt verschillende zelfontwikkelde methodieken, zoals grondankers en zelfgeschreven verhalen en metaforen. Complimenten voor de precisie, creativiteit en passie die je inzet om als een echte Master Trainer jouw deelnemers te motiveren om hun leerdoelen te halen!”.

PE-agenda: welke gecertificeerde trainingen kun je volgen in mei en juni?

22 mei: Roos van Leary – School voor Training
22 mei: Trainersopleiding: Train-de-trainer opleiding - Arie Speksnijder
27 mei: Trainersopleiding: Systemisch Teamcoach en Teamtrainer - Blankenstijn & Partners
29 mei: Trainersopleiding: Persoonsgericht en waarderend trainen (De Witte en de Zwarte Zwaan)  
30 mei: Thema café: Dynamisch reflecteren (THEMA Uitgeverij)
 
  3 juni: Groepsprocessen voor trainers – School voor Training
19 juni: Trainersopleiding: Persoonsgericht en waarderend trainen (De Witte en de Zwarte Zwaan)
28 juni: Harvard onderhandelen – School voor Training
 

NOBTRA wil een inclusieve beroepsvereniging zijn. Het bestuur heeft daarom een ethische gedragscode opgesteld, er is een geschillencommissie, een contactpersoon voor vragen over grensoverschrijdend gedrag en sinds kort een vertrouwenspersoon. Heb je een vraag over sociale veiligheid in trainingen of heb je als trainer grensoverschrijdend gedrag ervaren? Neem dan contact op met Marten Bos (contactpersoon) of Mette Raaphorst (intern vertrouwenspersoon). Hun contactgegevens vind je op de website: (h)erken grensoverschrijdend gedrag