NOBTRA nieuwsbrief december 2024
NOBTRA nieuws, december 2024
De laatste nieuwsbrief van het jaar is er één waar je echt even voor kunt gaan zitten; hij staat werkelijk bol van al het nieuws!
We beginnen uiteraard met de verkiezingen van de Trainer van het Jaar en de Young Talent Award, die op 31 januari gaan plaatsvinden. De nominees zijn inmiddels bekend, zoals je hieronder kunt lezen, of wellicht al gezien had op LinkedIn. Je gaat binnenkort meer van hen horen, hou dus je socials goed in de gaten!
Zoals we vorige maand al aankondigden, is er op 31 januari -voorafgaand aan de verkiezingen- een ontzéttend leuke workshop waarin je praktisch aan de gang gaat om de kracht van het zakelijk tekenen onder de knie te krijgen. 31 januari wordt dus een dag die je zeker vrij moet houden in je agenda!
Ook vind je in deze nieuwsbrief een interview met Bert van Dijk, oprichter van de NOBTRA en zelf Master Trainer die praat over het hoe en waarom van het Master trainerschap.
Op 5 februari hebben we de eerste microtraining van 2025. Een hele bijzondere trouwens, niet alleen door het onderwerp grensoverschrijdend gedrag, maar ook omdat hij wordt gegeven door NOBTRA’s vertrouwenspersoon, Mette Raaphorst. Lees meer en schrijf je snel in!
Natuurlijk hebben we weer een artikel van een van onze opleiders; ditmaal is de beurt aan BVO. Met terechte trots spreken zij over hun Train de Trainer opleiding. Als je die hebt gevolgd, kun je het verkorte traject volgen om Trainer NOBTRA te worden.
Het boekenhoekje is deze maand zéér goed gevuld met maar liefst twee recensies, ga er maar even voor zitten.
We besluiten dit leesfeest dan met het onderwerp PE: drie nieuwe trainingen van de Leary Academy én de PE agenda.
Dan rest ons nog om je mooie feestdagen te wensen met degenen die je lief zijn en een prachtige start van een goed, succesvol en bovenal gezond 2025!
!!!!! Bij het ‘ter perse gaan’ van deze nieuwsbrief kwam nog onderstaand bericht binnen van de bijeenkomst die NOBTRA op 17 december heeft georganiseerd over de Wet DBA
Dinsdag 17 december hebben we met opleiders, trainingsbureaus en trainers een bijeenkomst gehad met de Belastingdienst en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Hubert Koetsveld van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Esma Kuyurcak, Ton Menke en collega Jan Mondria van de Belastingdienst verzorgden een presentatie over de Wet DBA en de inzet van ZZP-ers in de training- en opleidingsbranche.
Het was duidelijk dat dit leeft onder de opleiders en trainers. Als je er niet bij was en je er meer van wilt weten kun je de opname opvragen via info@nobtra.nl.
Vanuit NOBTRA maken we ons sterk om duidelijkheid te krijgen voor de opleiders en trainers. Om die reden is er een vervolgoverleg ingepland in januari om het ‘grijze gebied’ te verkleinen. Hierin worden zowel opleiders, trainingsbureaus als trainers betrokken.
Vanuit de branche wordt casuïstiek aangeleverd om te bespreken.
Het betekent voor iedere trainingsorganisatie en voor iedere ZZP-trainer de nodige actie en samen afstemmen. Blijf ons volgen om op de hoogte blijven!
(met dank aan Jeff Dadema)
Verkiezingen Trainer van het Jaar en Young Talent Award 2025
Wat fijn dat we weer flink wat namen binnenkregen die werden voorgedragen voor één van deze mooie titels.
Zoals jullie op LinkedIn al hebben kunnen lezen, zijn er voor beide titels drie kandidaten voor de shortlist: Leon van Wely, Suzanne Mentink - Langenakker en Carla de Bruyn Jansen zijn genomineerd voor de Trainer van het Jaar en Irene Kleine Schaars, Romee Noorman en Merle Monteiro - Baake zijn de kandidaten voor de Young Talent Award.
Voor de kandidaten gaat nu het ‘circus’ beginnen: zij moeten filmpjes maken, testimonials opvragen bij opdrachtgevers en collega’s en zorgen dat zij zo goed mogelijk voor de dag komen. In januari komen hun eigengemaakte filmpjes op LinkedIn te staan, waarna het publiek alvast kan gaan stemmen op hun favoriete kandidaat. Vervolgens gaat de vakjury zich buigen over al het materiaal met als apotheose het
NOBTRA verkiezingscafé met een waanzinnig leuke workshop
Vorige maand (in onze verkiezingsspecial) schreven we al dat we Corine Smitt hebben kunnen vastleggen voor de workshop Ontdek de kracht van zakelijk tekenen. Leer hoe je met simpele vormen, iconen en visuele technieken jouw boodschap krachtiger maakt, complexe informatie vereenvoudigt en emotionele betrokkenheid vergroot.
Wat je kunt verwachten:
- Visuele communicatie: Maak complexe ideeën simpel met het visuele alfabet.
- Iconen & symbolen: Bouw je eigen beeldbibliotheek voor direct gebruik!
- Tekst is ook beeld: Maak je tekst aantrekkelijker en duidelijker.
- Meer interactie & motivatie: Verhoog de energie en betrokkenheid in je trainingen.
- Praktische tools: Tijdens de workshop krijg je een set mooie, navulbare top-stiften om meteen aan de slag te gaan!
Deze workshop is dé kans om vertrouwen te krijgen in je tekenvaardigheden en te ontdekken hoe visueel trainen jouw leerrendement verhoogt. Je gaat naar huis met praktische tools én frisse ideeën voor je eigen trainingen en gesprekken!
Het programma is als volgt:
- 15.00-15.30 uur: inloop met koffie/thee en iets lekkers
- 15.30 uur: start workshop
- 17.30 uur: dinerbuffet en netwerken
- 19.00-20.30 uur: genieten van de verkiezingen
- 20.30 uur: naborrel
De locatie van dit evenement is -evenals vorig jaar-
Grand Café de Observant
Stadhuisplein 7
3811 LM Amersfoort.
Wacht niet te lang – meld je snel aan en zorg dat je deze unieke kans niet mist! De prijs voor dit geweldige event is € 60.
Master Trainer Bert van Dijk: “Het gaat ook om: “What’s in it for Us”
Wie van jullie kent Bert van Dijk niet. Hij is de oprichter van NOBTRA, bevlogen trainer en hij is schrijver van boeken als Beinvloed anderen, Begin bij jezelf en de Roos van Leary, interactiekunde voor professionals. Hij is gecertificeerd NOBTRA Master Trainer. Anneke Gros vroeg Bert waarom hij die certificering zo belangrijk vindt.
Je bent oprichter van de NOBTRA. Hoe is dat zo gekomen?
Op een zondagmiddag in de tuin dacht ik, na een gesprek met de secretaris van NOBCO, “Wat gek dat er niet iets is voor trainers. Waarom is er geen NOBTRA?”. Ik heb wat collega’s gebeld en na een enthousiaste bespreking was NOBTRA geboren.
Je hebt als eerste voorzitter aan de wieg gestaan van het invoeren van certificeren van Master Trainer. Wat was de reden om dit in te voeren?
Mijn collega Anne-Lies Hustings, één van de medeoprichters, was bij Schouten & Nelissen nauw betrokken bij het laten certificeren van de opleiding Master Human Development, samen met de Universiteit van Utrecht. Later hebben Anne-Lies, Willem Wanrooy en Ronald van der Molen een certificeringscommissie gevormd en de eerste trainers gecertificeerd.
Reden om een certificering op te zetten was - en is nog steeds - principieel. Het is belangrijk voor inkopers van vaak dure trainingen te weten dat ze een kwalitatief goede training en trainer inkopen. Dat ze weten dat hun mensen in goede handen zijn, zoals bij gecertificeerde therapeuten, notarissen en makelaars. Mensen kunnen moeilijke dingen tegenkomen. Het gaat om gedragsveranderingen. Dan wil je een trainer die daarbij daadwerkelijk aansluit en weet hoe een leerproces verloopt. Dat is een grote verantwoordelijkheid, want leren kan veel pijn blootleggen.
Het belangrijkste als trainer is dat je van mensen houdt, fascinatie hebt voor de ontwikkeling en de leerprocessen van mensen. Mensen moeten zich natuurlijk verdiepen in de technieken van het trainersvak, maar zonder die fascinatie voor mensen word je geen goede trainer.
Een voorbeeld: Mijn vader was buschauffeur, hij wachtte met wegrijden tot oudere mensen zaten, was vriendelijk en werkte met hart en ziel voor zijn passagiers. Zeker, hij hield ook van de techniek van het rijden, maar dat was minder belangrijk voor hem. Hij was vooral geïnteresseerd in de mensen. In die zin is hij een voorbeeld voor mij. Want ook voor een Master Trainer is een van de belangrijkste voorwaarden dat je je niet laat leiden door eigenbelangen, zoals veel geld verdienen. Het mooie is natuurlijk dat als je een goede trainer bent, klanten eerder bereid zijn je goed te betalen.
Je hebt je aantal jaren terug zelf laten certificeren als Master Trainer. Wat was voor jou de reden om dit te doen?
Ik was de eerste die zich liet certificeren, omdat ik het voorbeeld wilde geven. Ik ben flink aan de tand gevoeld. De commissie heeft grondig onderzocht of ik niet ook een Register Trainer was. Maar dat ben ik niet. Organisatieprocessen begeleiden is niet waar ik blij van word. Ik ben meer gericht op de individuele deelnemer en het groepsproces. Natuurlijk moet je wel in beeld hebben in welke context jouw deelnemers werken. Daarom is het vak zo boeiend, om dat in een groep bij elkaar te brengen. En hoe dat een rol gaat spelen in de organisatie.
Hoe heb je het proces van certificeren Master Trainer ervaren?
Door de certificering Master Trainer ben ik aan het denken geraakt waarom ik doe wat ik doe en waarom ik het zo belangrijk vind in welke context de deelnemers werken. Bij opdrachten ging ik meer nadrukkelijk als voorwaarde stellen dat ik eerst kennis mocht nemen van de werkomgeving van de deelnemers. Die kennis had veel invloed op hoe ik de training vormgaf. De certificering gaf mij heel veel inzichten in wat voor trainer ik ben.
Er zijn trainers die zich afvragen waarom ze zich zouden laten certificeren als Master Trainer. Ze hebben toch wel opdrachten, dus wat voegt het toe?
Het is wat mij betreft niet alleen “What’s In It For Me”, maar ook “What’s In It For Us”.
Dat was mijn tweede motivatie om NOBTRA op te richten: trainers voor trainers. Verschillende onderwerpen met elkaar bespreken, een netwerk vormen en samen dóen. Mooi om te zien hoe dat inmiddels is gegroeid, de saamhorigheid die is ontstaan. Trainers hebben elkaar nodig: als je tegen dingen aanloopt, weten met wie je kunt sparren. Organiseren van intervisie en waar nodig supervisie. Als je alles in je eentje doet, loop je de kans dat je in je eigen kringetjes blijft ronddraaien.
Als je als beroepsgroep je krachten bundelt, dan werkt dat positief in de ontwikkeling van het vak. Mijn volgers op LinkedIn zijn vooral collega’s. Ik vind het mooi om te zien wat er allemaal uitgewisseld wordt. Als je deelneemt aan bijeenkomsten van NOBTRA en je denkt met elkaar door over nieuwe initiatieven, bouw je aan de kwaliteit van het vak. Juist de ziel van het vak is wat je deelt.
Ik kan iedereen aanraden eens na te gaan waar je belangstelling ligt: bij de organisatie of juist meer bij de deelnemer. Master trainer is een klassieke trainer met een blik op het leerproces in de groep. Register trainers hebben een organisatieblik. Beide zijn even belangrijk, maar het is goed om te weten waar voor jou het zwaartepunt ligt en van daar uit de certificering aangaan.
Heb je tips voor mensen die twijfelen of ze zich zullen laten certificeren als Master Trainer?
Andere Master Trainers bellen, naar NOBTRA-bijeenkomsten gaan en kijken hoe de sfeer is, hoe mooi het is om samen te bouwen aan het vak. Zoek ze op die collega’s en voel je deel van onze community! Het maakt je werk een stuk leuker, weet ik uit vele jaren ervaring.
Microtraining grensoverschrijdend gedrag op 5 februari a.s.
Psychologische en sociale veiligheid is een ‘hot topic’. Wekelijks berichten media over grensoverschrijdend gedrag in verschillende sectoren. En wat er in de maatschappij gebeurt, speelt ook in onze trainingen. Daarom biedt NOBTRA een microtraining over een veilige trainingsomgeving en omgaan met grensoverschrijdend gedrag.
Maar wanneer is iets grensoverschrijdend? Wat betekent het als iemand zegt ‘Ik voel me niet veilig’? En wat is je rol als trainer als iemand een kwetsende opmerking maakt? Na deze microtraining weet je wat we met grensoverschrijdend gedrag bedoelen, heb je handvatten om een veilige training te geven en kun je reageren wanneer het misgaat.
Deze microtraining wordt gegeven door Mette Raaphorst, NOBTRA’s vertrouwenspersoon (zie ook Herken grensoverschrijdend gedrag).
Wil je erbij zijn? Dat kan op 5 februari a.s. van 19.30-21.00 uur.
Van onze opleiders..
Post HBO Train de Trainer: een feest!
Bij Boertien Vergouwen Overduin kun je heel veel trainingen volgen. Op heel veel terreinen. Het meest populair zijn onze programma’s op het gebied van Persoonlijke Effectiviteit en onze Communicatietrainingen. We werken er hard aan om al onze trainingen een bepaalde standaard mee te geven. En voor onze Post HBO leergang tot trainer geldt dat eigenlijk nóg meer: daarvoor zetten we niet alleen vakinhoudelijk uitstekende programma’s neer, ook willen we die natuurlijk zo congruent mogelijk geven. Practice what you preach. Om dat te kunnen doen werken we met een heel ervaren kernteam, met een poule van seniore trainers die de programma’s geven en met expertise-bijeenkomsten waarin we kennis delen en sparren over verbeteringen. Want hoe goed de leergang ook in elkaar zit, we blijven ook altijd werken aan ‘beter’.
Wat kom je tegen in ons Train de Trainer programma?
Het gecertificeerde programma beslaat 4 modules: 1. Professioneel Trainen, 2. Trainingsprogramma’s Ontwikkelen, 3. Groepsdynamiek in Trainingen en 4. De Proeve van Bekwaamheid. Je kunt de modules los volgen. Voor de deelnemers die de keuze maken om gecertificeerd trainer te worden, zijn al deze modules noodzakelijk.
De modules bestaan elk uit 3 dagen en hebben zo hun eigen dynamiek. Leren door doen staat natuurlijk centraal: bij ons zit je zelden op je stoel te luisteren. Actief experimenteren, ervaren welk effect een bepaalde benadering heeft en zo steeds dichter bij jouw eigen beste manier van trainen komen, is onderdeel van het avontuur. Ondertussen krijg je natuurlijk behoorlijk wat voeding mee: van de diversiteit aan trainers, inspirerende filmpjes, luistertips, leesvoer en opdrachten. Doordat je drie dagen intensief met een trainersgroep optrekt, ontstaat er vaak ook een band tussen trainer en deelnemers. Dat maakt deze trainingen extra leuk. Het is het allerleukst als je een groep treft met wie je als trainer lekker kan sparren, als vakgenoten onder elkaar.
Feedback en reflectie
Een goede trainer blijft alleen goed, als hij/zij regelmatig in de spiegel kijkt. De opleiding zit dan ook vol met momenten waarop je elkaar feedback kan vragen of geven en waarop er aan je gevraagd wordt om na te denken over je eigen leerproces. Zo leren we de aanstormende vakgenoten hoe je dat kan aanpakken. Ook hierin hebben onze trainers natuurlijk een voorbeeldrol: openstaan voor feedback en daar echt de parel uithalen, is een belangrijke vaardigheid.
Vernieuwing
We voegen regelmatig nieuwe elementen toe in onze programma’s. Zo hebben we in onze module Trainingsprogramma’s Ontwikkelen vanaf februari 2025 tijd ingeruimd voor een heel tof online onderdeel. Wij denken dat online trainen een mooie toevoeging op het vak is en vinden het belangrijk dat je daar als beginnend trainer mee op weg geholpen wordt.
Voor wie?
Veel van onze deelnemers zijn werkzaam in organisaties waar ze de ruimte krijgen om de rol van trainer te ontwikkelen naast of vanuit hun inhoudelijke rol. Voor deze deelnemers is het vaak helpend om het belang van het overdragen van deze inhoud met behulp van een heel compleet slide deck te nuanceren. Om de doelstelling te realiseren dat mensen ergens mee kunnen werken, heb je als trainer meestal iets anders te doen. Voor ons is dat een cruciaal verschil tussen een docent en een trainer. Als je het leuk vindt om te horen hoe wij aankijken tegen het vak van trainer luister dan eens naar deze podcast uit de Lift Up! Reeks. Daarin licht Hester Goedvolk haar visie op het vak toe. We zijn benieuwd of je je daar ook in herkent!
Weet je dat…
... je na het volgen van een door NOBTRA gecertificeerde trainersopleiding, je het verkorte traject kunt doorlopen om je te laten certificeren als Trainer NOBTRA?
Het Boekenhoekje
De Corporate Activist
Titel : De Corporate Activist
Auteur : Rudy VanDamme
Recensie van : Iris Kahle, Integraal Trainer & (team) Coach, NOBTRA Trainer
De Corporate Activist is een boek over de rol van professionals die zich inzetten om hun organisaties te verduurzamen en inclusiever te maken. Het concept van een "corporate activist" draait om werknemers die niet alleen hun dagelijkse taken uitvoeren, maar actief bijdragen aan bredere maatschappelijke en ethische doelen binnen hun organisatie. Deze activisten streven naar verandering door bestaande structuren kritisch te bekijken, innovaties aan te jagen en een cultuur te stimuleren die gericht is op lange termijn impact.
Oplossingsgericht coachen
Titel : Oplossingsgericht coachen
Auteurs : Insoo Kim Berg en Peter Szabó
Uitgegeven : Thema, 2005, negende druk 2018
Recensie van : John de Best, NOBTRA Trainer
Het boek Oplossingsgericht coachen legt de nadruk op het focussen op oplossingen in plaats van problemen. Deze benadering richt zich op het opbouwen van motivatie en zelfinzicht door doelen en oplossingen centraal te stellen. De methode helpt deelnemers inzien dat zij zelf beschikken over hulpbronnen en vaardigheden om obstakels te overwinnen en vooruitgang te boeken.
Permanente Educatie: nieuwe PE-activiteiten!
De toetscommissie heeft weer drie inspirerende trainingen van de Leary Academy kunnen goedkeuren als NOBTRA PE-activiteit. Je kunt ze vinden in de agenda op de PE-portal.
Roos van Leary Practitioner
Wil je de Roos van Leary op een inspirerende manier inzetten in jouw trainingen, lessen of coaching? Vergroot je kennis, leer werken met onze tools en ontwerp je eigen programma voor maximale beleving.
De toetscommissie: "De deelnemer ondergaat de basis van de Roos van Leary en leert deze te vertalen naar de praktijk. Het is een goede verdieping in de professionaliteit van de trainer, een goede aanvulling van de toolkit die een trainer kan hebben.”
Je ontvangt hiervoor 45 PE-punten.
Roos van Leary Professional
Wil jij je deelnemers, leerlingen of coachees verdiepende inzichten bieden met de officiële Roos van Leary-test? Til je kennis en vaardigheden naar een hoger niveau en maak onderscheidende impact.
De toetscommissie: "Dit is echt een professionele verdieping voor het vak van de trainer! De training doet zijn naam eer aan.”
Je ontvangt hiervoor 45 PE-punten.
Roos van Leary Master
Wil jij mensen nog beter ondersteunen in het versterken van hun impact en samenwerking? Leer ontwikkeltrajecten begeleiden met behulp van de Roos van Leary en wordt Interactiekundige!
De toetscommissie: "Deze Master is echt een toevoeging op de vorige trainingen Practitioner en Professonial, met veel aandacht voor interactiekunde en het inzetten van interventies zowel individueel als in teams. Een mooie training voor trainers die ‘vol aan de bak’ willen met de Roos van Leary.”
Je ontvangt hiervoor 45 PE-punten.
PE-agenda (meer info in de Portal)
- 8 januari 2025 Roos van Leary Practitioner (Leary Academy)
- 3 februari 2025 Trainersopleiding: Systemisch Teamcoach en Teamtrainer - Blankenstijn & Partners (Blankenstijn & Partners)
- 6 februari 2025 Roos van Leary Professional- Licentie IPP (Leary Academy)
- 11 februari 2025 Training Teamcoaching en Groepsdynamica (Blankestijn & Partners)
- 12 februari 2025 Trainersopleiding: Professioneel trainen - Boertien Vergouwen Overduin (Boertien Vergouwen Overduin)
- 22 februari 2025 Roos van Leary Master (Leary Academy)
NOBTRA wil een inclusieve beroepsvereniging zijn. Het bestuur heeft daarom een ethische gedragscode opgesteld, er is een geschillencommissie, een contactpersoon voor vragen over grensoverschrijdend gedrag en sinds kort een vertrouwenspersoon. Heb je een vraag over sociale veiligheid in trainingen of heb je als trainer grensoverschrijdend gedrag ervaren? Neem dan contact op met Marten Bos (contactpersoon) of Mette Raaphorst (intern vertrouwenspersoon). Hun contactgegevens vind je op de website: