NOBTRA Nieuwsbrief Maart 2020

Pandemie, dat woord, kon jij je hier vorige week veel bij voorstellen?  Landen met duizenden doden, de wereld in een lock down, de economie ongekend ontwricht, ziekenhuizen misschien overvol, alles een en al onzekerheid.

En voor ons, trainers, alleen nog de mogelijkheid om online mensen te trainen.
Sommigen van ons doen dit, hebben hier misschien al een levensvatbare vorm voor gevonden, anderen zitten nu zonder inkomen thuis. Voor hoe lang? In de koplampen blijven kijken, dat helpt niet. Wat kunnen wij doen? Omdenken, vooruitdenken, aan de gang met nieuwe wegen, hulp bieden, hoopvol perspectief, spirit.
We hebben intussen pagina's aangemaakt met:
  1. Richtlijnen van de overheid
  2. Loketten van de overheid
  3. On line tools waarmee je je trainingen en je bedrijf on line kunt gaan ontwikkelen.
Toevoegingen zijn van harte welkom.
Zie https://nobtra.nl/corona-nieuws

 
We organiseren twee webinars voor trainers over de gevolgen en hoe hier mee om te gaan.
Woensdag 25 maart van 20 tot 21 uur. 

Woensdag 1 april, 20 - 21 uur organiseren we een vervolg webinar, mede op basis van de inventarisatie uit 25 maart.

Vrij toegankelijk voor NOBTRA trainers en ook anderen.
Meld je aan via:
https://nobtra.nl/activiteiten/nobtra-webinars

Extra webinar: NOBTRA trainers voor trainers Woensdag 25 maart om 20 uur

We hebben gelukkig geoefend met webinars, de afgelopen tijd. Dus welkom. Vragen over je beroepspraktijk, over je financiën, over de hulp die de overheid biedt, over online trainen. We organiseren dit webinar om met alle deelnemers te komen tot steun aan elkaar en mogelijk ook verder.

Het webinar bestaat uit twee delen van circa een half uur.
In deel een geeft Iris van der Heijden van IRIS Belastingconsultancy, uitleg en toelichting bij alle steunmaatregelen die de overheid nu aanbiedt aan mensen zonder werk en inkomen.

Deel twee is ‘trainers voor trainers’. Naar elkaar luisteren en mogelijkheden onderzoeken, collegiale support. Inventariseren, wat speelt, wat helpt, wat is nodig? Hoe ga je op een professioneel zinvolle manier je lege agenda invullen. Je kunt vragen stellen en antwoorden geven. Wij faciliteren.
Kernvraag: wat kunnen wij als trainers nu doen, voor elkaar en mogelijk ook voor anderen.
Aanstaande woensdag 25 maart. 20 uur. 
Meld je aan via https://nobtra.nl/activiteiten/nobtra-webinars

 

Achtergrond bij bovenstaande acties

Alle trainers die fysiek in groepen werken hebben voorlopig geen werk. Tegelijkertijd kent de markt voor online leren een ongekende boost. De vraag naar (de juiste) trainers en trainingen gaat na deze crisis omhoog, omdat er veel bedrijven anders gaan werken en veel mensen ander werk moeten zoeken en nieuwe skills nodig hebben. De wereld veranderd in korte tijd op een ongekende manier. Er zijn overal trainers nodig om dit veranderproces te ondersteunen.

Wat kan de NOBTRA doen:
  1. Bespreken welke trainingen nu heel hard nodig zijn, welke leerdoelen / competenties /skills versneld ontwikkeld moeten worden. We roepen je op om dit gebied een aanbod te formuleren en we gaan dit aanbod als NOBTRA naar buiten brengen.
  1. Trainers voor trainers. Regionale trainerscirkels oprichten, van trainers die elkaar nu ondersteunen. Je kunt dit ook intervisiegroepen noemen. Voor het functioneren van deze groepen hebben we een startdocument gemaakt, zodat je meteen kunt beginnen met een agenda, onderwerpen en spelregels.  Doe mee en meld je aan via info@nobtra.nl

Agenda

De webinars gaan uiteraard gewoon door. https://nobtra.nl/activiteiten/nobtra-webinars

De Marinedag in Den Helder hebben we gecanceled. Volgend jaar hopelijk weer, watnt het is ene ervaring voor niet mariniers én voor mariniers.
De NOBTRA Workshopdag van 27 mei, in het midden van het land, hebben we verplaatst naar 4 september. Voor deze dag hebben we onder andere workshops gepland van Carolien Roodzant, Susanne Mentink en Eric Sauer. Alle workshops gaan over effectiviteit, teamvorming en samenwerking. Uitgebreide briefing volgt.
Noteer dus 4 september in je agenda, evenals 3 juli:
 
3 juli is de NOBTRA Congresdag 'Lang zullen we leren' in de van Ghent Kazerne in Rotterdam. Met o.a. workshops van Silvia Blankestein, Arie Speksnijder, Janita Moes en Emiel Meijer.
Nog niet alle info is binnen.

Janita Moes geeft haar workshop 'Werken met de onderstroom.' Hoe ga je in je trainingen om met niet uitgesproken gevoelens, met onrust, met onduidelijke weerstand, met sabotage? Wat heb je nodig om de onderstroom te voelen, te herkennen en vervolgens te erkennen, zodat er een zinvolle beweging ontstaat? Aandacht voor de onderstroom is de sleutel voor succes.

Silvia Blankestein: Je magische plek als trainer is de plek die je gewend bent om in te nemen vanuit je gezin van herkomst. Je hebt hier prachtige kwaliteiten ontwikkeld, en krijgt er je opgaven bij cadeau.
In deze workshop verken je je magische plek als trainer, en ga je op zoek naar je dienende plek. Dit is de plek waar je je deelnemers maximaal helpt leren en ontwikkelen.
Ook krijg je inzicht in de plekken die opdrachtgevers en deelnemers je kunnen aanbieden, en voor welk appèl jij ontvankelijk bent. Versterk of verzwak jij dan het leren en ontwikkelen binnen het organisatiesysteem?
In deze workshop maak je samen met Silvia Blankestijn en vele collega-trainers een avontuurlijke reis in jezelf om je impact als trainer te vergroten.


​Trainer van het jaar verkiezing 3 juni
Een Trainer van het Jaar is een geweldige trainer, die staat voor het trainersvak, die constante kwaliteit levert en als een waar ambassadeur voor het trainersvak opereert.
Trainer van het Jaar is de prijs voor de persoon die volgens collega’s en opdrachtgevers de beste trainer is in Nederland. Deze prijs werd in 2011 ingesteld door de Nederlandse Orde van Beroepstrainers, NOBTRA.

Begin april opent de aanmelding, blijf op de hoogte via de nieuwsbrief, Facebook en Linkedin voor meer informatie.
 
Je mag ook gerust jezelf kandidaat stellen. Of een andere geweldige trainer.
Meer weten?  https://nobtra.nl/trainers/trainer-van-het-jaar-verkiezing

 

Het leven gaat door

Het kost tijd om ons te hernemen. In shock zitten velen van ons aan het nieuws gekluisterd. Of het dringt nog niet helemaal door, de ontkenningsfase, dat kan ook. Maar hoe dan ook, komt straks het leven weer op gang. Gaat het leven ook weer door. Nog even ter afsluiting twee mooie berichten uit het voor-Corona tijdperk.

Mooi: het liefde voor leren Congres 14 februari

​De NOBTRA was op volle sterkte aanwezig en Karima Matser blendde maar liefst 250 smoothies die zijn uitgedeeld onder de deelnemers, coaches en trainers. Goede sprekers, interessante cases, stof tot nadenken. Janita Moes komt ook bij ons Lang zullen we leren congres haar verhaal houden over "Werken met de Onderstroom'.

Wij zijn trainers, met onze voeten in de aarde. Maar hier waren ook theoretici. Hoe werkt leren? Wanneer bereik je echt veranderingen? Wat is de geschiedenis van leren en wat kun je hieruit leren? Praktisch? Niet altijd, maar verdiepend, dat was het enorm. Dit congres gaf bedding, hielp om opnieuw scherp te worden, deed mij nog eens struikelen over mijn vooroordelen en bracht kwaliteit.

Het congres is georganiseerd door Kloosterhof uitgevers, waarbij jij ook een abonnement hebt als NOBTRA lid. Alle NOBTRA leden hebben digitaal toegang tot alle tijdschriften van deze uitgeverij, waaronder het tijdschrift voor coaching, TvOO en het tijdschrift voor Positieve Psychologie. Cruciaal anno nu.
Ga naar:  https://www.professioneelbegeleiden.nl/mijn-account en log in met het emailadres waarmee je bij de NOBTRA bekend bent.
rs
 

Ethische leden zijn nu aspirant trainers.

We hebben de term Ethisch lid veranderd in Aspirant Trainer. Dat klinkt minder aantrekkelijk dan ethisch lid en dat is ook de bedoeling, want we willen echt dat iedereen minimaal gecertificeerd Trainer NOBTRA wordt. Per slot van rekening staan we voor kwaliteit.
Dus iedereen die zich aansluit bij de NOBTRA komt binnen als aspirant trainer en kan zich vervolgens laten certificeren tot Trainer NOBTRA, master trainer of register trainer. Op dit moment lopen er een tiental certificeringsaanvragen, ook van opleidingen.

Sterkte in deze verwarrende dagen.
Hartelijke groet
Bestuur NOBTRA