Nieuwsbrief Maart 2020

Pandemie, dat woord, kon jij je hier veel bij voorstellen?  Landen met duizenden doden, de wereld in een lock down, de economie ongekend ontwricht, ziekenhuizen misschien overvol, alles een en al onzekerheid.

En voor ons, trainers, alleen nog de mogelijkheid om online mensen te trainen.
Sommigen van ons doen dit, hebben hier misschien al een levensvatbare vorm voor gevonden, anderen zitten nu zonder inkomen thuis. Voor hoe lang? In de koplampen blijven kijken, dat helpt niet. Wat kunnen wij doen? Omdenken, vooruitdenken, aan de gang met nieuwe wegen, hulp bieden, hoopvol perspectief, spirit.

Extra webinar: NOBTRA trainers voor trainers Woensdag 25 maart om 8 uur

We hebben gelukkig geoefend met webinars, de afgelopen tijd. Dus welkom. Vragen over je beroepspraktijk, over je financiën, over de hulp die de overheid biedt, over online trainen. We organiseren een webinar om met alle deelnemers te komen tot steun aan elkaar en mogelijk ook verder.

Het webinar bestaat uit twee delen van circa een half uur.
In deel een geeft een deskundige uitleg en toelichting bij alle steunmaatregelen die de overheid nu aanbiedt aan mensen zonder werk en inkomen. 
Deel twee is ‘trainers voor trainers’. Naar elkaar luisteren en mogelijkheden onderzoeken, collegiale support. Inventariseren, wat speelt, wat helpt, wat is nodig? Hoe ga je op een professioneel zinvolle manier je lege agenda invullen. Je kunt vragen stellen en antwoorden geven. Wij faciliteren.
Kernvraag: wat kunnen wij als trainers nu doen, voor elkaar en mogelijk ook voor anderen.
Aanstaande woensdag 25 maart. 20 uur. 

Meld je hier aan voor dit webinar

Online aanbod pagina op website

Intussen hebben we een pagina opgezet met allerlei online trainingsaanbod en online trainingstools. We zien het als een begin. Heb je relevant aanvullend aanbod, dan kan dat ook op deze pagina. Stuur je aanbod naar info@nobta.nl
De pagina kun je vinden op: https://nobtra.nl/nieuws/corona-en-trainingen-geven-wat-te-doen

Achtergrond bij bovenstaande acties

Alle trainers die fysiek in groepen werken hebben voorlopig geen werk. Tegelijkertijd kent de markt voor online leren een ongekende boost. De vraag naar trainers en trainingen (en coaches) gaat na deze crisis omhoog, omdat er veel mensen angstig zijn, ander werk moeten zoeken en nieuwe skills nodig hebben. De wereld is veranderd en er zijn overal trainers nodig om de nieuwe dit veranderproces te ondersteunen.
  1. Bespreken welke trainingen nu heel hard nodig zijn, welke leerdoelen / competenties /skills versneld ontwikkeld moeten worden. We roepen je op om dit gebied een aanbod te formuleren en we gaan dit aanbod als NOBTRA naar buiten brengen.
  1. Trainers voor trainers. Regionale trainerscirkels oprichten, van trainers die elkaar nu ondersteunen. Je kunt dit ook intervisiegroepen noemen. Voor het functioneren van deze groepen hebben we een startdocument gemaakt, zodat je meteen kunt beginnen met een agenda, onderwerpen en spelregels.  Doe mee en meld je aan via info@nobtra.nl

Agenda

De webinars gaan uiteraard gewoon door. https://nobtra.nl/activiteiten/nobtra-webinars

De Marinedag in Den Helder hebben we gecanceled.
De NOBTRA Workshopdag op 27 mei in het midden van het land laten we in de planning staan. Mocht deze niet doorgaan, dan verplaatsen we het programma naar 4 september. Voor deze dag hebben we onder andere workshops gepland van Carolien Roodzant, Susanne Mentink en Eric Sauer. Alle workshops gaan over effectiviteit, teamvorming en samenwerking. Uitgebreide briefing volgt.
Noteer vast beide data in je agenda, evenals 3 juli.
 
3 juli is de NOBTRA Congresdag 'Lang zullen we leren' in de van Ghent Kazerne in Rotterdam. Met o.a. workshops van Silvia Blankestein, Arie Speksnijder, Janita Moes en Emiel Meijer. Dan is ook de nieuwe trainer van het jaar verkiezing, waarvoor al kandidaten zijn aangemeld. De aanmelding is open tot:
Meer weten?  https://nobtra.nl/trainers/trainer-van-het-jaar-verkiezing
Je mag jezelf of een andere trainer kandidaat stellen.

Mooi: het liefde voor leren Congres 14 februari

De NOBTRA was op volle sterkte aanwezig en Karima Matser blendde maar liefst 250 smoothies die zijn uitgedeeld onder de deelnemers, coaches en trainers . Goede sprekers, interessante cases, stof tot nadenken. Wij zijn trainers, met onze voeten in de aarde. Maar hier waren ook theoretici. Hoe werkt leren? Wanneer bereik je echt veranderingen? Wat is de geschiedenis van leren en wat kun je hieruit leren? Praktisch? Niet altijd, maar verdiepend, dat was het enorm. Dit congres gaf bedding, hielp om opnieuw scherp te worden, deed mij (rs nog eens struikelen over mijn vooroordelen en bracht kwaliteit. Het congres is georganiseerd door Kloosterhof uitgevers, waarbij jij ook een abonnement hebt als NOBTRA lid. Alle NOBTRA leden hebben digitaal toegang tot alle tijdschriften van deze uitgeverij, waaronder het tijdschrift voor coaching, TvOO en het tijdschrift voor Positieve Psychologie.
Ga naar:  https://www.professioneelbegeleiden.nl/mijn-account en log in met het emailadres waarmee je bij de NOBTRA bekend bent.
 

Ethische leden heten nu Aspirant trainers

We hebben de term Ethisch lid veranderd in Aspirant Trainer. Dat is een uitvloeisel van onze nieuwe koers waarbij we echt willen dat iedereen minimaal gecertificeerd Trainer NOBTRA wordt. 
Dus iedereen die zich aansluit bij de NOBTRA komt binnen als aspirant trainer en kan zich vervolgens laten certificeren tot Trainer NOBTRA, Master trainer of register trainer. Er lopen vrij veel certificeringsaanvragen, ook van opleidingen.

Dit keer niets over het certificerings en PE Portal, maar ga gerust even kijken. Dit is flink doorontwikkeld sinds de vorige nieuwsbrief in januari.  

Sterkte in deze verwarrende dagen.
Hartelijke groet
Bestuur NOBTRA