Nieuwsbrief Januari 2021

Nieuwsbrief januari 2021

NOBTRA Nieuwsbrief Januari 2021

Het nieuwe jaar is begonnen, maar we zijn er nog niet. Deze tijd maakt voor iedereen zichtbaar hoeveel kwetsbare mensen er zijn in onze maatschappij. Ook de verhalen van trainers met zorgen laten ons niet onberoerd.
 
Tegelijkertijd zijn we geraakt door de kracht van veel trainers om te zoeken naar andere vormen, zoals online trainen en trainen via het protocol op locatie. Sommige kunnen deze stap op eigen kracht zetten, andere hebben behoefte aan ondersteuning door bijvoorbeeld het volgen van webinars of ons online congres.
 
Online ontmoetingen met jullie geven ons de energie om op volle kracht door te gaan vanuit onze eigen woon- en studeerkamers.
 
Het bestuur van de NOBTRA wenst jullie een liefdevol, gezond en vooral licht 2021. Laten we elkaar niet loslaten, maar verbinden en versterken. Wij verheugen ons op nog meer samenwerking in het nieuwe jaar!

Versterken!
NOBTRA is enorm verheugd dat de samenwerking met Dutch Training Professionals een feit is. Kort voor de jaarwisseling hebben we daarvoor een samenwerkingsovereenkomst getekend en het (Zoom) glas geheven. Naar aanleiding daarvan is er een interview geweest, dat jullie hieronder kunnen lezen:
NOBTRA, dé brancheorganisatie van trainend Nederland en Dutch Training Professionals (DTP) zijn onlangs een samenwerkingsovereenkomst aangegaan. Harro Willemsen interviewde daarover Bas van Riet (DTP) en Karima Matser (NOBTRA).
 
Allereerst natuurlijk, waarom deze samenwerking en waarom juist nu?
NOBTRA was op zoek naar een partij om meer slagkracht richting Den Haag te krijgen, o.a. om het -in samenwerking met Jeff Dadema ontwikkelde- protocol ‘Veilig Trainen’ breed onder de aandacht te brengen. DTP wil als ‘dating bureau voor trainers’ graag samenwerken met alle trainers in Nederland, een samenwerking leek dus de logische stap. In een eerste telefoongesprek hebben Karima en Bas elkaar ‘gevonden’ en zij hebben dat tijdens het NOBTRA live congres ook samen uitgedragen.
 
Trainen is nog altijd een vrij beroep, hoe staan NOBTRA en DTP daar tegenover?
“Dat is inderdaad zo”, zegt Karima, “maar certificering moet daarin voor professionaliteit zorgen en NOBTRA is hard op weg om er een gecertificeerd beroep van te maken.” Bas vult aan: “Wij zijn altijd vóór professionalisering en verbetering en willen graag het ondernemerschap van trainers bevorderen, omdat we geloven dat het belangrijk is in dit beroep. Wij brengen dus in onze samenwerking een stuk ondernemerschap voor het PE traject mee.”
 
DTP is specialist in matchmaking, hoe krijgt dat straks vorm?
Karima: “NOBTRA is totaal onafhankelijk en staat voor alle trainers van Nederland. Juist vanwege die onafhankelijkheid werken we graag samen met DTP zodat trainers aan opdrachtgevers gelinkt kunnen worden.”  Bas vult aan dat matchmaking de kern van de samenwerking vormt. “Van belang voor NOBTRA is straks dat gecertificeerde trainers vindbaar zijn voor opdrachtgevers en wij stimuleren dat opdrachtgevers straks echt gaan vragen naar gecertificeerde NOBTRA trainers. NOBTRA kan als onafhankelijke organisatie geen advies geven aan opdrachtgevers, maar DTP doet die matchmaking wel. Dit gebeurt op vrijwillige basis van de trainers en zo leggen we een directe link tussen de vragen uit de markt en trainers die we vertegenwoordigen.”
 
Hoe gaan jullie deze rol vervullen, Bas?
“Naar aanleiding van de vraag van opdrachtgevers selecteren en matchen wij de beste trainer voor de opdracht. Daarin kunnen dan ook NOBTRA trainers worden gekoppeld; leden van NOBTRA kunnen zelf aangeven óf ze gematcht willen worden. We gaan dit gezamenlijk gefaseerd invoeren en denken zo’n 15 tot 20 trainers per maand te kunnen intaken”.
 
Wat maakt het zo aantrekkelijk voor trainers om zich aan te sluiten?
Karima: “Wij geloven in de formule Samenwerken = Versterken. Samenwerken maakt ons krachtiger en daar geloven we allebei in. Dit hebben we ook toegelicht in het interview dat Harro had met Karima en Bas tijdens  NOBTRA live, het congres dat door NOBTRA en DTP in samenwerking is georganiseerd. Dat interview kun je hier terugzien. 
 

Wil je meer weten over certificering, matching en je kansen voor de toekomst? Wil je ook aansluiten bij dé brancheorganisatie van trainend Nederland en (als trainer NOBTRA gematcht worden met de voor jou juiste opdrachtgevers? Sluit je dan aan bij je vakgenoten en maak jezelf én ons sterker! Word lid via nobtra.nl, wij zijn er ook voor JOU!
 
Ben je een gecertificeerd NOBTRA trainer en geïnteresseerd? Dan kun je inschrijven voor een van de kennismakingssessie met Dutch Training Professionals (max. 15 deelnemers per keer). Stuur een mail met je motivering via info@nobtra.nl en wij leggen het contact. Op de agenda voor de sessies staat:  
                Data:
                Woensdag  10 februari 19.00 - 20.30 uur
                Dinsdag  23 februari    19.00 - 20.30 uur
                Maandag  8 maart        19.00 - 20.30 uur
                Woensdag  24 maart    19.00 - 20.30 uur

      &                                                                                               

Vacature Toets- specialist
NOBTRA is Dé brancheorganisatie voor Trainend Nederland en wij zijn daarmee hét aanspreekpunt voor en over training in Nederland. We staan voor het professionaliseren en certificeren van het vak trainen. We toetsen, erkennen, ontwikkelen en verbinden beroepstrainers met opdrachtgevers. Zo bevordert en bewaakt NOBTRA de kwaliteit van het trainersvak in Nederland. Wij hebben een Beroeps Register voor Trainers en Opleiders met een PE-certificering. 
We hebben een stijgende lijn in onze aanvragen voor persoons- en opleiding certificering en zijn ter uitbreiding van het bestuur per direct op zoek naar een:
Ondernemend Toets-specialist (8 uur per week)

Wat ga je bij ons doen? 
We richten ons op het uitbouwen van nieuwe certificeringen voor Master en Register trainer en de uitrol van het PE-traject. Als bestuurslid ben je verantwoordelijk voor persoonscertificering en ontwikkel je samen met de toetscommissie het toets beleid. Tevens ben je voor de toetscommissie het aanspreekpunt voor de persoonscertificering, uiteraard binnen de kaders van validiteit en betrouwbaarheid.
 
Wat zijn je belangrijkste taken?
▪ Telefonisch en per mail contact onderhouden met trainers over de certificering.
▪ Toetsen van Master en Register trainers samen met een lid van de toetscommissie.
▪ PE trajecten beoordelen samen met een lid van de toetscommissie.
▪ Volgen van relevante (literatuur)ontwikkelingen rondom toetsing.

Wat verwachten we van jou?
▪ HBO -niveau, bv onderwijskunde, master toetsdeskundige of toegepaste psychologie.
▪ Inzicht in en kennis van examenprocessen en/of producten.
▪ Kennis van en ervaring met digitale toetsing.

Wat mag je van ons verwachten?
▪ Een uitdagende en gevarieerde baan in een klein team met veel ruimte voor eigen initiatief.
▪ Een vergoeding van € 800,= per maand via een ZZP contract 
▪ De mogelijkheid jouw uren flexibel in te delen
▪ Ondersteunende trainingen
▪ Reiskosten vergoeding
Voel jij je aangesproken door bovenstaande, stuur dan uiterlijk 25 januari een korte motivatie en een cv per e-mail naar: info@nobtra.nl
 

Oproep
Mijn naam is Melissa Gosen en ik ben vierdejaarsstudent van de opleiding Learning & Development in Organisations aan de HAN in Nijmegen. Ik heb een aantal vragen heb over het observeren van de groepsdynamiek tijdens een training.
 
Ik vroeg me af of er minimaal één, maximaal twee mensen eventueel interesse hebben om voor 30-60 minuten (binnen aankomende 2 weken) een aantal vragen te beantwoorden over dit onderwerp. Ik ben namelijk bezig met het schrijven van een adviesrapport voor mijn stagebedrijf. Hier wil ik graag wat meer over weten van mensen die ook echt in de praktijk hier mee bezig zijn. 
 
Wil je hieraan meewerken? Meld je dan aan bij Melissa:  mailto:MATM.Gosen@student.han.nl
 

Trainingsacteurs
Onlangs hebben de NOBTRA en Trainingsacteursgezocht.nl zich (online) gebogen over de vraag om trainingsacteurs net als trainers te certificeren. Een van de conclusies was dat het in ieder geval goed is om te onderzoeken of het zinvol is voor trainingsacteurs én ook of het zinvol is voor trainers. Immers: middels certificering krijg je beter zicht op kwaliteit.  Dat geldt niet alleen voor de opdrachtgever die jou als gecertificeerd trainer inhuurt maar ook voor jou zelf als je een trainingsacteur inhuurt. 
Trainingsacteursgezocht.nl is het grootste onafhankelijk online zoekbestand met meer dan 700 professionele trainingsacteurs. Je kan er vrijblijvend en gratis grasduinen, zoeken, filteren, contact leggen en opdrachten plaatsen zonder tussenkomst van een bemiddelingsbureau en zonder bemiddelingskosten. We houden jullie op de hoogte!
 
 
 

Bijeenkomsten nieuwe leden
 
Welkom nieuwe leden!
 
Wat leuk dat jullie inmiddels lid zijn geworden van NOBTRA, dé brancheorganisatie van trainend Nederland! Lid worden van een nieuwe ‘club’ is altijd een beetje spannend: je weet nog niet wie er ook lid zijn, je weet nog niet wat de club allemaal voor jou doet, etc.
 
Redenen genoeg om een (online) bijeenkomst voor nieuwe leden te organiseren. We doen dat op 2 verschillende momenten:
vrijdag 29 januari         14.00 - 16.00 uur
donderdag 4 februari    16.00 - 18.00 uur.
 
Nu zouden we natuurlijk mensen kunnen uitnodigen voor een interessante workshop, maar het lijkt ons veel leuker als jullie voornamelijk zelf inbreng zouden hebben.
 
We beginnen met een leuke Pubquiz waarmee jullie je kennis van de NOBTRA kunnen vergroten. Vervolgens doen we een introductierondje en daarna is het de tijd voor jullie inbreng. We sluiten af met een vragenrondje, zodat aan het einde jouw mogelijke vragen zullen zijn beantwoord.
 
Wat verwachten we van jullie? Wij zouden het enorm leuk vinden als je ons iets zou willen vertellen over jouw werkgebied in zo’n 30 minuten. Immers, we hebben trainers uit verschillende richtingen en -naast dat het leuk is om kennis te maken- kunnen we wellicht ook van elkaar leren. We willen deze ‘workshops’ interactief maken en als we er meerdere hebben, kunnen mensen daar van tevoren op inschrijven en dan in break-out rooms uit elkaar gaan.
 
Heb je nog andere ideeën voor een bijdrage? Deel ze dan alsjeblieft met ons, zodat we deze sessies goed kunnen laten aansluiten op jullie wensen. Stuur daarom per ommegaande een mailtje waarin je aangeeft dat je erbij wilt zijn en in welke sessie, waar je behoefte aan hebt en of jij een bijdrage wilt leveren. Het mailadres is: margreeth@nobtra.nl  Ik hoop velen van jullie daar te zien!