Protocol Veilig Trainen

Protocol Veilig TrainenTrainen in de 1,5 meter samenleving, hoe ziet dat eruit? De NOBTRA heeft in samenwerking met Letsgoactive training groep een protocol ontwikkeld met stappen en aandachtspunten om toch te kunnen trainen in een 1,5 meter samenleving. Hieronder leggen we uit hoe dit protocol tot stand is gekomen, zijn er video's te bekijken met uitleg hoe trainen in de 1,5 meter samenleving eruit ziet en is het mogelijk om het protocol te downloaden.

Wanneer mogen we weer trainen?

Onduidelijk over wanneer we weer trainingen mogen geven

Voor ons is ook nog niet alles duidelijk. We proberen in overleg met VNO-NCW en het ministerie van EZB meer helderheid te verkrijgen voor Trainers. Aan cruciale beroepen mag er nu al training gegeven worden, voor grote bedrijven geldt 1 september. Daarnaast zal er per 1 juni en 1 juli meer mogelijk zijn.
Welke mogelijkheden dat precies zijn wordt nu uitgezocht. Hierover zal ik jullie zo snel als de informatie beschikbaar is nader informeren. Omdat de veiligheid van zowel de deelnemers als die van jou als trainer voorop staat dient dit uiteraard te gebeuren met ons 1,5 meter protocol. 

Belangrijk: op basis van veranderende besluitvorming vanuit de overheid en RIVM kan onderstaande informatie veranderen, bezoek onze site regelmatig en volg ons op LinkedIn of Facebook.
De regels zoals ze tot nu toe gepubliceerd zijn voor Trainingen en Workshops: (niet door overheid gesloten)

Samenkomsten die noodzakelijk zijn voor de voortgang van de dagelijkse werkzaamheden van instellingen, bedrijven en andere organisaties mogen doorgaan met maximaal 100 personen, en als er 1,5 meter afstand tot elkaar kan worden gehouden. Klik hier voor meer informatie. Op deze pagina is de lijst met cruciale beroepen en vitale processen te vinden.

Of wij per 1 juni weer mogen starten is nog niet duidelijk. Dan is er namelijk nog wel verbod op samenscholing. Maar opleidingsplekken worden gereserveerd: zie de voorwaardes bij restaurants en horeca.
Als we die richtlijnen volgen, zou het dan mogen, tot 30 personen per locatie: eigen locatie of zaal bij een horeca locatie
Dit is nog te onduidelijk. We zijn hierover in gesprek. Meer informatie volgt later.

•            Opleidingen van grote bedrijven mogen vanaf 1 september weer een training volgen.

•            Trainen met bijgevoegd protocol. (Voor NOBTRA leden: als aanvulling op onze Ethische gedragscode)

Door lid te worden van de NOBTRA verbindt de trainer zich aan de Ethische Gedragscode en het bijbehorende klachtenreglement. Daarmee biedt een trainer aan deelnemers de zekerheid dat er professionele waarborgen in de beroepsuitoefening en bij de bedrijfsvoering in acht worden genomen die het welzijn en het veilige leerklimaat bevorderen.

Hoe is het protocol Veilig Trainen tot stand gekomen?

In het belang van alle trainers in Nederland is er een protocol ontwikkeld om trainingen en opleidingen weer te kunnen opstarten. Het protocol is tot stand gekomen op initiatief van de Nederlandse Orde van BeroepsTrainers (NOBTRA) in samenwerking met 30 trainers en trainingsbureaus onder leiding van met Jeff Dadema van de Letsgoactive training groep. Zij vormde een Taskforce voor veilig trainen op 1,5 meter afstand.

Enquête & richtlijnen RIVM
Het protocol is gebaseerd op de huidige richtlijnen van het RIVM en de inbreng uit de resultaten van een enquête die NOBTRA onder 500 aangesloten trainers heeft gehouden. Het protocol ‘veilig trainen in de 1,5 meter economie’ is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen en zowel juridisch als medisch getoetst. Wij hebben daarbij ook gekeken naar protocollen in andere branches, waaronder de branchevereniging voor accommodatieverschaffers, CLC Vecta.

Op 8 mei hebben we dit protocol getest door een simulatie training te doorlopen. In de onderstaande video's is extra uitleg gegeven en laten zien hoe trainen in de 1,5 meter samenleving eruit komt te zien.

De onderdelen van het protocol Veilig Trainen

Het protocol veilig trainen bevat 7 onderdelen waaraan een veilige training moet voldoen:

  1. Afstand houden - 1,5 meter
  2. Hygiëne
  3. Locatie
  4. Werkvormen
  5. Gedrag tijdens de training
  6. Communicatie
  7. Updates van het protocol

Wij verwachten met dit protocol een goede bijdrage te leveren aan het trainersvak voor veilige trainingen in een veranderde samenleving.


De NOBTRA (Nederlandse Orde van Beroeps Trainers) is dé branche-en beroepsorganisatie voor Trainers. Wij vertegenwoordigen als branche organisatie 120.000 Trainers op MBO, HBO en WO niveau. Trainers zijn in loondienst (overheid en bedrijfsleven), werken bij opleiding bureaus, Academies, ZMP en ZZP. Wij hebben een Beroeps Register voor Trainers en Opleiders met een PE certificering. Via workshopdagen, intervisie en webinars verbinden, inspireren en versterken we elkaar in het trainervak.

Het protocol Veilig Trainen is ook opgenomen in de Ethische Gedragscode van de NOBTRA. Als lid van de NOBTRA verbindt de trainer zich aan de Ethische Gedragscode en het bijbehorende klachtenreglement. Daarmee biedt een trainer aan deelnemers de zekerheid dat er professionele waarborgen in de beroepsuitoefening en bij de bedrijfsvoering in acht worden genomen die het welzijn en het veilige leerklimaat bevorderen.

Video's over het protocol Veilig Trainen

In onderstaande video's laten we zien hoe trainen in de 1,5 meter samenleving eruit ziet.

Video 1:
In deze video geven we een korte introductie en achtergrond over het protocol.Video 2:
In deze video laten we zien hoe deelnemers veilig ontvangen kunnen worden bij een training en hoe tijdens een training de 1,5 meter gehanteerd kan worden.Video 3:
In deze video worden een aantal voorbeelden laten zien van veilig trainen op 1,5 meter afstand.

Infographic met veiligheidsinstructies

Albert van Duijn, bestuurslid bij de NOBTRA, heeft een infographic met veiligheidsinstructies beschikbaar gesteld. Deze infographic kan gedeeld worden met trainees voorafgaand aan een training.