Protocol Veilig Trainen

Protocol Veilig TrainenTrainen in de 1,5 meter samenleving, hoe ziet dat eruit? De NOBTRA heeft in samenwerking met Letsgoactive training groep een protocol ontwikkeld met stappen en aandachtspunten om toch te kunnen trainen in een 1,5 meter samenleving. Hieronder leggen we uit hoe dit protocol tot stand is gekomen, zijn er video's te bekijken met uitleg hoe trainen in de 1,5 meter samenleving eruit ziet en is het mogelijk om het protocol te downloaden.

NIEUW: Engels protocol! 
Na vele verzoeken hebben wij het protocol veilig treinen ook in het Engels vertaald. Onderaan de pagina zijn beide protocollen te downloaden. 

Wanneer mogen we weer trainen?

Trainingen zijn weer toegestaan:

Na het laatste besluit van de overheid van 19 mei jl. zijn de regels omtrent samenkomsten en groepsvorming verruimd vanaf 1 juni. Per die datum mogen er binnen maximaal 30 personen in een ruimte zijn, mits zij 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden.

Dat betekent dat binnen die beperkingen opleidingen en trainingen gegeven kunnen worden. 
Deze tekst is letterlijk overgenomen uit de correspondentie met het ministerie van EZB.
Kijkt u voor meer informatie op de website van de rijksoverheid.

Aandachtspunten: Door lid te worden van de NOBTRA verbindt de trainer zich aan de Ethische Gedragscode en het bijbehorende klachtenreglement. Daarmee biedt een trainer aan deelnemers de zekerheid dat er professionele waarborgen in de beroepsuitoefening en bij de bedrijfsvoering in acht worden genomen die het welzijn en het veilige leerklimaat bevorderen.

Hoe is het protocol Veilig Trainen tot stand gekomen?

In het belang van alle trainers in Nederland is er een protocol ontwikkeld om trainingen en opleidingen weer te kunnen opstarten. Het protocol is tot stand gekomen op initiatief van de Nederlandse Orde van BeroepsTrainers (NOBTRA) in samenwerking met 30 trainers en trainingsbureaus onder leiding van met Jeff Dadema van de Letsgoactive training groep. Zij vormde een Taskforce voor veilig trainen op 1,5 meter afstand.

Enquête & richtlijnen RIVM
Het protocol is gebaseerd op de huidige richtlijnen van het RIVM en de inbreng uit de resultaten van een enquête die NOBTRA onder 500 aangesloten trainers heeft gehouden. Het protocol ‘veilig trainen in de 1,5 meter economie’ is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen en zowel juridisch als medisch getoetst. Wij hebben daarbij ook gekeken naar protocollen in andere branches, waaronder de branchevereniging voor accommodatieverschaffers, CLC Vecta.

Op 8 mei hebben we dit protocol getest door een simulatie training te doorlopen. In de onderstaande video's is extra uitleg gegeven en laten zien hoe trainen in de 1,5 meter samenleving eruit komt te zien.

De onderdelen van het protocol Veilig Trainen

Het protocol veilig trainen bevat 7 onderdelen waaraan een veilige training moet voldoen:

  1. Afstand houden - 1,5 meter
  2. Hygiëne
  3. Locatie
  4. Werkvormen
  5. Gedrag tijdens de training
  6. Communicatie
  7. Updates van het protocol

Wij verwachten met dit protocol een goede bijdrage te leveren aan het trainersvak voor veilige trainingen in een veranderde samenleving.


De NOBTRA (Nederlandse Orde van Beroeps Trainers) is dé branche-en beroepsorganisatie voor Trainers. Wij vertegenwoordigen als branche organisatie 120.000 Trainers op MBO, HBO en WO niveau. Trainers zijn in loondienst (overheid en bedrijfsleven), werken bij opleiding bureaus, Academies, ZMP en ZZP. Wij hebben een Beroeps Register voor Trainers en Opleiders met een PE certificering. Via workshopdagen, intervisie en webinars verbinden, inspireren en versterken we elkaar in het trainervak.

Het protocol Veilig Trainen is ook opgenomen in de Ethische Gedragscode van de NOBTRA. Als lid van de NOBTRA verbindt de trainer zich aan de Ethische Gedragscode en het bijbehorende klachtenreglement. Daarmee biedt een trainer aan deelnemers de zekerheid dat er professionele waarborgen in de beroepsuitoefening en bij de bedrijfsvoering in acht worden genomen die het welzijn en het veilige leerklimaat bevorderen.

Video's over het protocol Veilig Trainen

In onderstaande video's laten we zien hoe trainen in de 1,5 meter samenleving eruit ziet.

Video 1:
In deze video geven we een korte introductie en achtergrond over het protocol.Video 2:
In deze video laten we zien hoe deelnemers veilig ontvangen kunnen worden bij een training en hoe tijdens een training de 1,5 meter gehanteerd kan worden.Video 3:
In deze video worden een aantal voorbeelden laten zien van veilig trainen op 1,5 meter afstand.

Infographic met veiligheidsinstructies

Albert van Duijn, bestuurslid bij de NOBTRA, heeft een infographic met veiligheidsinstructies beschikbaar gesteld. Deze infographic kan gedeeld worden met trainees voorafgaand aan een training.