Protocol Veilig Trainen

Protocol Veilig TrainenIn het belang van alle trainers in Nederland is er een protocol ontwikkeld om trainingen en opleidingen weer te kunnen opstarten. Het protocol is tot stand gekomen op initiatief van de Nederlandse Orde van BeroepsTrainers (NOBTRA) in samenwerking met 30 trainers en trainingsbureaus onder leiding van met Jeff Dadema van de Letsgoactive training groep. Hieronder is het mogelijk om het protocol te downloaden.

NIEUW: Engels protocol! 
Na vele verzoeken hebben wij het protocol veilig treinen ook in het Engels vertaald. Onderaan de pagina zijn beide protocollen te downloaden. 

Updates Protocol Veilig Trainen

Hier vind je de laatste updates rondom het Protocol Veilig Trainen

De update van 25 september 2021:

Er is goed nieuws voor trainers die gebruik maken van een eigen locatie – Bij de klant - in-company
Per 25 september mogen op eigen locaties, in company, business centra en publieke ruimtes zoals bibliotheken en buurthuizen trainingen zonder 1,5 meter afstand plaatsvinden. Een coronatoegangsbewijs is niet nodig. Wanneer de training plaatsvindt in de accommodatie van de klant, op de vloer of in een vergaderruimte geldt het enige punt van aandacht: de trainer vergewist zich voorafgaand aan de training of de accommodatie volstaat en de training binnen dit Protocol Veilig Trainen kan plaatsvinden.
 
De grootste verandering is voor trainingen die plaatsvinden bij een professionele accommodatieverschaffer of horecagelegenheid, dan is ( meestal ) een coronatoegangsbewijs noodzakelijk. Als opleider maakt u gebruik van de horecavoorzieningen.
De verantwoordelijkheid voor de hieronder genoemde punten vallen volledig onder verantwoordelijkheid van de accommodatieverschaffer. De gemeente kan controleren of de professionele accommodatieverschaffer of horecagelegenheid goed handhaaft.
De accommodatie dient minimaal te voorzien in:
- Burgers krijgen een QR code wanneer ze ‘volledig’ gevaccineerd zijn
- Een geldig herstelbewijs hebben
- Of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud hebben. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om updates te ontvangen.
Zijn er nog vragen, dan kun je terecht bij Angelique Koppelman: info@nobtra.nl


Samen op weg naar Trainingen geven met het Protocol Veilig Trainen.

Voor alle informatie, zie onze nieuwsbrief.

Vorige updates over ons protocol vind je op deze pagina.

De onderdelen van het protocol Veilig Trainen

Het protocol veilig trainen bevat 6 onderdelen waaraan een veilige training moet voldoen:

  1. Hygiëne
  2. Locatie
  3. Werkvormen
  4. Gedrag tijdens de training
  5. Communicatie
  6. Updates van het protocol

Wij verwachten met dit protocol een goede bijdrage te leveren aan het trainersvak voor veilige trainingen in een veranderde samenleving.


De NOBTRA (Nederlandse Orde van Beroeps Trainers) is dé branche-en beroepsorganisatie voor Trainers. Wij vertegenwoordigen als branche organisatie 120.000 Trainers op MBO, HBO en WO niveau. Trainers zijn in loondienst (overheid en bedrijfsleven), werken bij opleiding bureaus, Academies, ZMP en ZZP. Wij hebben een Beroeps Register voor Trainers en Opleiders met een PE certificering. Via workshopdagen, intervisie en webinars verbinden, inspireren en versterken we elkaar in het trainervak.

Het protocol Veilig Trainen is ook opgenomen in de Ethische Gedragscode van de NOBTRA. Als lid van de NOBTRA verbindt de trainer zich aan de Ethische Gedragscode en het bijbehorende klachtenreglement. Daarmee biedt een trainer aan deelnemers de zekerheid dat er professionele waarborgen in de beroepsuitoefening en bij de bedrijfsvoering in acht worden genomen die het welzijn en het veilige leerklimaat bevorderen.

Video's over het protocol Veilig Trainen

In onderstaande video's laten we zien hoe trainen in de 1,5 meter samenleving eruit ziet.

Video 1:
In deze video geven we een korte introductie en achtergrond over het protocol.Video 2:
In deze video laten we zien hoe deelnemers veilig ontvangen kunnen worden bij een training en hoe tijdens een training de 1,5 meter gehanteerd kan worden.Video 3:
In deze video worden een aantal voorbeelden laten zien van veilig trainen op 1,5 meter afstand.

Infographic met veiligheidsinstructies

Albert van Duijn heeft een infographic met veiligheidsinstructies beschikbaar gesteld. Deze infographic kan gedeeld worden met trainees voorafgaand aan een training.