NOBTRA nieuwsbrief mei 2021

NOBTRA nieuws, mei 2021

Met uitzicht op mooi, zonnig weer, de natuur die zo prachtig groen is én een volgende fase in de versoepelingen, zie ik al uit naar volgende week: live training op locatie geven en daarna heerlijk in de zon een wandeling maken met onze Bernersennen hond. Voorzichtig ga ik ook denken aan een vakantie deze zomer, wellicht zelfs naar het buitenland.
 
Als voorbode van dit goede nieuws was ik deze week aanwezig voor een hybride gastcollege op de HAN, deeltijd Learning and Development in Organisations (Opleidingskunde). We waren met 8 studenten aanwezig en 8 via zoom in de meeting; het was een interactieve middag, waarbij we de uitleg van de voordelen om lid te worden voor de bijna afgestudeerden hebben gecombineerd met mooie praktijkvoorbeelden. Na de Kahoot quiz op het einde, kreeg de winnaar voor de rest van dit jaar een gratis kennismaking lidmaatschap.
 
Het meest trots ben ik dat we Permanente Educatie ‘PE’ kunnen aanbieden, dit is een belangrijke stap vooruit in onze professionalisering. Er zijn 12 PE trajecten van YN training gecertificeerd, die staan in ons portal en de HAN heeft net de beoordeling van het eerste traject in gang gezet, er volgen er nog 2.
 
Aankomende weken gaan meerdere opleiders PE trajecten aanvragen, o.a. School voor Training van Karin de Galan, Blankestijn en Partners van Silvia Blankestijn en ICM zijn uitgenodigd om de PE trajecten in te dienen. Ook voor NOBTRA Intervisie bijeenkomsten, Webinars en congresdagen kunnen vanaf nu PE-punten aangevraagd worden.

Wij zijn aan het nadenken over bijeenkomsten op locatie, om elkaar te ontmoeten en onze expertise te delen. Heb je ideeën, laat het ons weten! Ik zie ernaar uit om veel van jullie live te ontmoeten de aankomende maanden.
 
Warme groet,

Karima Matser
Voorzitter NOBTRA
 
 
Beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering – heb jij je al aangemeld?
We hebben een Webinar georganiseerd, een informatiemail naar onze leden verstuurd én in de nieuwsbrief vermeld dat NOBTRA in samenwerking met Kendall Mason een hele mooie, goede én zeer betaalbare beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan aanbieden. Maar waarom zou je dat doen? Margreeth van der Vlis-van Bennekom ging hierover in gesprek met een van onze leden: Anneke Jansma-van Oostveen.
 
Zowel Margreeth als Anneke moet even verzinnen wat ze hierover nu precies moeten zeggen, want het is eigenlijk zo vanzelfsprekend. Anneke zegt: “Aan de ene kant lijkt het de ver-van-je-bed show, het zal wel niet zo’n vaart lopen. Wij trainers/coaches zetten ons optimaal en maximaal in om het beste werk te leveren, maar wat nu als een opdrachtgever vindt dat het bedrijf financieel lijdt omdat jij je werk niet goed genoeg zou hebben gedaan? Juist omdat je niet kunt overzien wat de risico’s zijn, loop je het gevaar dat je er te licht over denkt en dat je toch ineens een claim aan je broek krijgt.”
 
Margreeth geeft als voorbeeld de vertaling die zij deze week moest maken van statuten van een stichting, samen met een accountantsverklaring. Allemaal juridische termen en stel nou dat je iets toch verkeerd interpreteert. “Dat was voor mij het moment dat ik de noodzaak van zo’n verzekering ineens inzag”.
 
Anneke maakt nog de vergelijking met je zorgverzekering. Deze is weliswaar verplicht, maar vaak maak je de meeste tijd geen ziektekosten. Als je echter onverhoopt in het ziekenhuis terecht komt, ben je blij dat je verzekerd bent. Datzelfde geldt voor de beroeps-en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Je zult er hopelijk nooit aanspraak op hoeven te doen, maar als je onverhoopt toch een claim krijgt, dan ben je blij dat je 'm hebt.
 
Samen kwamen we al snel tot dezelfde conclusie: als je zo’n complete beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kunt afsluiten voor zo’n aantrekkelijk bedrag, dan zou je wel gek zijn om het niet te doen!
 
Ben je geïnteresseerd? Nog even de zaken op een rijtje:
 
De voordelen:  
Bij ondernemerschap horen risico’s. Soms is het belangrijk dit risico te elimineren. Beroepsaansprakelijkheid is een risico dat je niet zelf wilt dragen. Kortom, het is slim en verstandig om je financiële positie te beschermen.
 
Wat is de premie voor het BA-arrangement bij 50 leden met deze verzekering?
 
  1. Beroepsaansprakelijkheid € 80,- als jaarpremie.
  2. Bedrijfsaansprakelijkheid € 25,- als jaarpremie.
     
Genoemde premies zijn excl. assurantiebelasting, administratie- en € 10,00 vergoeding polis-certificaat-kosten. Nogmaals: zelfstandig afgesloten BA-verzekering kost circa 275,- tot 350,- euro per jaar!
 
NOBTRA kan dit arrangement collectief afsluiten als we 50 deelnemers hebben. We zijn al een flink eind onderweg, maak jij de groep compleet?

 
NOBTRA Webinars
Wellicht heb je er al een of meerdere bijgewoond, maar misschien ook nog niet. Als lid kun je deze zoom-bijeenkomsten gratis bijwonen, als kennismakingslid mag je er 10 kiezen. We hebben al interessante webinars gehad van diverse opleiders en er volgen er nog meer. Vóór de vakantie hebben wij er nog 3:
3 juni:                   Blankestijn & Partners: all inclusive!
10 juni:                 Koninklijke Marine
17 juni:                 Mark Academy
 
Meer informatie kun je vinden op onze website: NOBTRA webinars
 
 
Ben jij al aangesloten bij Dutch Training Professionals?
Lees in dit interview waarom Daniëlle Officier besloot dit onmiddellijk te doen.
 
Zoals al diverse malen in de nieuwsbrief heeft gestaan, is de NOBTRA een samenwerking aangegaan met Dutch Training Professionals, waarbij trainers kunnen worden gematcht met opdrachtgevers. Daniëlle Officier was een van de eerste trainers die zich hiervoor heeft aangemeld; een goede reden voor een interview met haar. Leuke bijkomstigheid: net voor het interview kreeg zij haar eerste opdrachtaanvraag binnen via DTP.
 
Wie is Daniëlle?

Officiercoaching.nl is specialist in persoonlijke effectiviteit en leiderschap op de werkvloer en Daniëlle’s ‘business’ is organisatieadvies, coaching en training. Haar slogan is: Passie & Talent = Excellent. Het idee erachter is dat je -als je vanuit je passie je sterke kanten inzet- het gevoel krijgt dat je excelleert.
 
Danielle zat als leidinggevende en adviseur in de wereld van HR en financiën en was na een flink aantal jaren op zoek naar een andere baan, toen zij werd geattendeerd op het boek Ik 2.0 van Bas de Kruyff. Daniëlle had al eens een workshop gegeven over een leven lang ontwikkelen en werd nu door het boek en een gesprek met Bas aan het denken gezet. Zij besloot in 2015 het roer volledig om te gooien en voor zichzelf te beginnen. Allereerst heeft ze haar missie benoemd: Passie & Talent = Excellent, vanuit je passie je sterke kanten inzetten zodat je kunt excelleren.  Daniëlle gelooft dat medewerkers met een brede glimlach naar het werk komen en met een nog bredere glimlach weer naar huis gaan als ze kunnen excelleren. Het is daarom haar drive om de ander (medewerker en leidinggevende) te leren te ontdekken waar de passie zit bij zichzelf en hun teamleden en hoe zij hun talenten optimaal kunnen inzetten, zodat het vollédige team excelleert.
 
Door diezelfde Bas de Kruyff is Daniëlle ook bij de NOBTRA gekomen. Daniëlle zegt: “Ik woon regelmatig webinars bij waar je vaak dezelfde mensen ziet, je bent dus niet alleen als zelfstandige. Dat geldt ook voor de intervisie groepen, door deelname krijg je steeds meer een samen-gevoel. Hoe kun je met elkaar exploreren en innoveren, dat is het gevoel dat NOBTRA mij geeft en DTP is daar een mooie aanvulling op. Het is geen ‘stand alone’, maar je maakt elkaar sterker”.
 
“Ik zie bij DTP ook weer mensen die ik al vaker ben tegengekomen, dus het wereldje wordt steeds bekender; het is ook netwerk vergroten en versterken. DTP heeft ook een incentive programma: als je zelf een bepaalde lead hebt, levert je dat weer wat op, dat is een fijne wederkerigheid. Die verwachting van 1+1=3 is voor mij de hoofdmoot: met elkaar exploreren en innoveren”.
 
Daniëlle heeft na 15 jaar leidinggevende te zijn geweest ontdekt dat ze heel graag trainingen deed. Met haar leiderschapservaring en haar gevolgde trainingen en mentorschappen bij o.a. Vidarte heeft ze een heel goed aanbod kunnen neerleggen. Al haar ervaring heeft ze in een rugzak waar ze fijn uit kan putten: theoretische kennis, ervaring en coachings- /trainersopleidingen.
 
Nu heeft ze dus haar eerste opdrachtaanvraag via DTP te pakken en kan zij haar passie en talent weer volledig gaan inzetten om samen met de klant te gaan excelleren!
 
 
Bijeenkomst nieuwe leden
Lid worden van een nieuwe ‘club’ is altijd een beetje spannend: je weet nog niet wie er ook lid zijn, je weet nog niet wat de club allemaal voor jou doet en meer van dat soort dingen. In het begin van dit jaar hebben we daarom 2x een digitale bijeenkomst voor nieuwe leden georganiseerd. Inmiddels zijn we alweer een paar maanden én een flink aantal nieuwe leden verder, dus wordt het weer tijd voor onze nieuwste lichting om kennis te maken en wegwijs gemaakt te worden binnen de NOBTRA.
 
We gaan dat doen op vrijdag 2 juli van 14.00 tot 16.00 uur. Dus ben je net nieuw of al iets langer lid en heb je de vorige bijeenkomsten gemist? Schrijf je dan in via info@nobtra.nl. Wij zullen dan je deelname bevestigen en kort voor de bijeenkomst een zoomlink doorsturen.
 
Wij kijken ernaar uit om weer veel nieuwe gezichten te zien, tot dan!
 
 
Het nieuwe normaal?
Heel langzaam begint de wereld weer een beetje ‘tot leven’ te komen. Wij durven daarom heel voorzichtig weer te gaan denken aan live events, maar dan in een nieuwe vorm. Hadden we vroeger workshopdagen, zo willen we nu naar ontmoetingsdagen toe: uiteraard wel met leuke, interessante en nuttige bijdragen van trainers.
 
Daarnaast verlangen we alweer naar ons jaarlijkse congres. Afgelopen jaar, op 30 oktober, hebben we wat we noemden een ‘onlive’ congres gehouden. Uiteindelijk was het iets minder ‘live’ dan we wilden omdat de bijeenkomsten in het land niet door konden gaan, maar een groot aantal sprekers is wel degelijk naar de studio in Ermelo gekomen om bij te dragen aan deze fantastische dag, want dat was het!
 
Wij denken nu na over verschillende opties, waaronder een hybride versie. Dus weer uitzenden vanuit een bepaalde plek ergens in Nederland en daaromheen bijeenkomsten in het land. Omdat de organisatie van zo’n dag flink wat werk is, zijn we op zoek naar versterking. Niet voor een functie in het bestuur, maar gewoon mensen die het leuk vinden om op zo’n dag ons te ondersteunen. Dat kan uiteraard inhoudelijk zijn door het aandragen van leuke ideeën, het geven van een presentatie over een interessant onderwerp, maar het kan ook ‘gewoon’ organisatorisch zijn. Heb je zin om eens iets achter de schermen te doen voor de ontmoetingsdagen of het congres? Neem dan contact op met Margreeth via margreeth@nobtra.nl.