Wat houdt de wet DBA in voor trainers

Wet DBA

Beste trainer, 
 
Zoals je van NOBTRA gewend bent, hier een update en uitleg over de handhaving en uitvoering van de Wet DBA. Deze wet blijkt veel onrust en onzekerheid te geven in onze trainingswereld, zowel aan de kant van de opdrachtgever, als vanuit de ZZP’er.
Eerst een korte inleiding, de uitgebreide informatie en links kun je hier lezen: Wat houdt de wet DBA in voor trainers
 
Als beroeps- en branchevereniging namens onze trainers hebben we deze zomer contact gezocht met het ministerie en de belastingdienst om ons en onze leden voor te bereiden op de handhaving van de wet DBA, die in 2016 van kracht is geworden. Achter de schermen zijn ook de gesprekken gestart met grote opdrachtgevers en opleiders om aan beide zijden de gemaakte afspraken toe te lichten.
 
We merken aan het aantal telefoontjes van zowel trainers als opdrachtgevers dat de zorg en onrust toeneemt en er steeds meer loondienstcontracten of een oplossing via intermediair-bedrijven worden aangeboden.
 
De ontwikkelingen blijken ook razendsnel te gaan. NOBTRA heeft als dienst een modelovereenkomst beschikbaar gesteld die de gevraagde punten waarborgt, maar waar geen wettelijke rechten aan ontleend kunnen worden. Omdat sinds 7 september bekend is geworden dat geen enkele modelovereenkomst meer geaccepteerd gaat worden in de toekomst (citaat belastingdienst): 
Geen nieuwe modelovereenkomsten meer
In een modelovereenkomst staan afspraken over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. Als u werkt volgens een modelovereenkomst is er geen sprake van loondienst. Vanaf 6 september beoordelen we geen nieuwe overeenkomsten meer. En bestaande overeenkomsten verlengen we niet meer.
 
Ook de handhaving is veranderd (wederom citaat belastingdienst): 
Op 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Bedrijven en organisaties die mensen als zzp’er inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, kunnen dan weer een boete en naheffingen krijgen. Daarbij geldt een overgangsperiode van 1 jaar waarin werkgevers en werkenden nog geen vergrijpboete krijgen als zij kunnen bewijzen dat zij stappen zetten tegen schijnzelfstandigheid. 
 
Middels dit bericht willen we je uitnodigen je zorgen, onzekerheden of veranderingen in je contract met ons te delen via info@nobtra.nl
 
We zijn in samenwerking met de Belastingdienst een NOBTRA broadcast aan het voorbereiden om de vragen die er zijn toe te lichten.
We houden je hiervan op de hoogte.
 
Hartelijke groeten,
Het bestuur NOBTRA