Nieuwsbrief Januari 2020

NOBTRA nieuwsbrief januari 2020

Invoer portal voor bijhouden Permanente Educatie (PE)
 
De afgelopen tien jaar was onze certificering van trainers gebaseerd op een éénmalige toets.
Als je daaraan voldeed was je ‘voor eeuwig’ gecertificeerd, zolang je tenminste lid bleef. Ook al dementeerde je al of zat je in de gevangenis en had je in tien jaar niets gedaan aan je ontwikkeling als trainer. Zo kan de NOBTRA onmogelijk de kwaliteit van de gecertificeerde trainers garanderen. Kortom, onhoudbare situatie.

Nu gaan we een PE systeem invoeren. PE staat voor Permanente Educatie. In een portal word je als gecertificeerd trainer geacht om je eigen ontwikkeling als trainer te documenteren.

Na vier jaar vindt hercertificering plaats aan de hand van je PE documentatie.

Komende week krijgen alle gecertificeerde trainers een inlogcode voor deze portal.

Eenmalig is het even wat werk om je gegevens in te voeren. Daarna bouw je direct een portfolio op, die je ook als showcase aan bijvoorbeeld je Linkedin profiel kunt hangen of naar potentiële opdrachtgevers kunt sturen. En als je het een beetje bijhoudt, dan is je hercertificering over vier jaar een fluitje van een cent.

Kort alvast een paar antwoorden op vragen over het nieuwe systeem.

Welke activiteiten geven PE punten?

In principe alle activiteiten die je kwaliteit als trainer bevorderen. We beginnen met het toekennen van PE punten aan opleidingen van bij de NOBTRA gecertificeerde opleidingsinstituten. Dit is echt het begin, want als trainer nemen we je serieus en kun je je eigen opleidingsplan volgen, mits je het goed documenteert in het portal.

Hoeveel PE punten moet ik halen?

Dit zijn we nog aan het uitwerken. Het idee is dat je per jaar een paar procent van je tijd aan je ontwikkeling als trainer moet werken. Dus een aantal dagen per jaar trainingen of opleidingen volgen, intervisie, supervisie, congressen bijwonen, publiceren over je vak.

Terugkijk link webinar PE punten

Er is vorige week een webinar over certrificering en PE geweest, met helaas matige verbindingen, excuus hiervoor. Als je wilt kun je via deze link naar het webinar kijken.

Intervisie groepen

We willen heel graag regionale intervisiegroepen opzetten. Er is al een initiatief hiertoe in Limburg. We zoeken mensen die coördinator van zo’n regionale groep willen zijn. Vooral met als doel de eerste bijeenkomst te organiseren. Wil je een intervisiegroep starten, stuur dan even een mail naar info@nobtra.nl
Op de pagina https://nobtra.nl/opdrachtgevers/zoek-een-trainer zie je een kaartje waarop je kunt zien hoeveel NOBTRA leden bij jou in de buurt wonen.

Agenda  
Toetsingscommissie en accreditatiecommissie

Sinds deze maand beschikt de NOBTRA over een volwaardige Toetsings- en acreditatiecommissie. Deze groep houdt zich bezig met (her)certificering van trainersopleidingen. Tien opleidingen zijn gecertificeerd en komen nu in een traject van hercertificering. Er lopen vijf aanvragen tot certificering en met vier andere organisaties zijn gesprekken hierover gaande.

Een andere taak is het certificeren van leden voor trainer NOBTRA, master trainer of register trainer. Het afgelopen jaar zijn er 59 leden bijgekomen (april t/m januari), een deel wil ook trainer NOBTRA worden of is dat al geworden en er zijn ook mensen die opgaan voor master en register trainer. Kortom, alles bij elkaar best veel werk aan de winkel.

De commissie bestaat uit de volgende mensen: Karima Matser en Debby Larink zijn hierin actief namens het NOBTRA bestuur.