Ontvangers Trainers van het Jaar

Ontvangers Trainers van het Jaar

DE NOBTRA kiest jaarlijks een trainer van het jaar. Hieronder staan de afgelopen trainers van het jaar.

 
2022 – 2023  
Trainer van het Jaar: Mireille Ollivieira
LinkedIn
Homecoming coach
  Young Talent Award: Suzanne Nieuwenhuijs-Mekking
LinkedIn
Werkgelukt


 

2020 – 2021
 
Karin de Galan 
  LinkedIn
  Website School voor Training (Karin de Galan School)
 
 
Karin ís het vak. Al bijna 20 jaar is haar School voor Training synoniem met het trainersvak. Karin is alom bekend in Nederland, een veelgevraagd spreker en heeft veel impact met haar boeken en blogs. Haar methode met de glijbaan en de trap is een begrip onder trainers in Nederland. De jury waardeert het dat Karin deze methodiek in 2020 wetenschappelijk onderbouwd heeft en ook vertaald heeft naar blended en online leren.
 
Karin is een van de eersten in Nederland geweest die het trainen van trainen heeft uitgewerkt, een pionier. De titel Trainer van het Jaar 2020-2021 kan wat betreft de jury dan ook gezien worden als een oeuvreprijs. Geen enkele trainer in Nederland is zo productief geweest met het delen van kennis als Karin.
 
De professionaliteit van Karin komt goed naar voren in de berichten die zij deelt op social media en haar eigen website. Ze beschrijft veel voorkomende situaties tijdens trainingen en weet daarvoor altijd een goed onderbouwde en praktische oplossing te bieden. Zo creëert ze een gemeenschappelijk voor haar deelnemers en voor veel vakgenoten.
 
Kortom, Karin is een influencer in het trainersvak en bereikt vele collega-trainers die dankbaar gebruik mogen maken alle kennis die zij deelt.

 

2019 – 2020
 
Laura van den Ouden
2018 – 2019 LinkedIn
  Website Expert Trainers
 
 
"Het interesseert me in het bijzonder hoe medewerkers leren in hun werk en hoe je dit zoveel mogelijk kunt stimuleren en borgen."
Laura  van den Ouden is eigenaar en trainer van Expert Trainers. Zij heeft na haar Postdoctorale Lerarenopleiding aan de Erasmus Universiteit haar passie voor didactiek verder ontwikkeld. Zij werkt nu 20 jaar als Senior Trainer en Adviseur in Leren en Ontwikkelen.

Laura geeft Train de Trainer en Opleidingskunde en heeft een Online Academy. Ze begeleidt Leerprofessionals en biedt ook Trainingen op het water aan via haar unieke catamaran die als inspirerende locatie dient.

Ze heeft 5 boeken geschreven over het vak, waaronder het E-book 100 online werkvormen. Ze spreekt op (buitenlandse) congressen over leren en blogt regelmatig over het vergroten van de impact van leren in het werk.

Klanten en cursisten waarderen in Laura dat zij betrokken is bij de persoonlijke groei van haar cursisten en ook op strategisch niveau in organisaties het leren goed wil borgen. Ze heeft een aantal modellen ontwikkeld die leerprofessionals praktisch kunnen helpen om impact te krijgen in hun werk. Ook blijft Laura innoveren, zij is altijd bezig met uittesten van nieuwe mogelijkheden in ons vak.

Het pro-actief meedenken met de klant, een stap extra daarin te zetten en ook een scherpe analyse laten zien wordt gewaardeerd door opdrachtgevers. Via haar enthousiasme deelnemers in de leerstand krijgen is een kenmerk van Laura, ze krijgt de meest cynische cursist met plezier aan het werk! Door zichzelf als instrument in te zetten en met praktische voorbeelden als trainer te laten zien hoe je op een rake manier anderen positief beïnvloed, is zij voor veel (beginnende) trainers een inspirerend voorbeeld.

Vanwege Laura's hoge productiviteit en oog voor borging, wat een belangrijk thema is in ons vak, is haar titel Trainer van het Jaar verlengd met een jaar tot en met 2019/2020.
 

2017 – 2018
 
René Luisman
  LinkedIn
  Website Rene Luisman
 

De jury was onder de indruk van de veelzijdigheid van René. Hij is veelal bezig met maatschappelijke vraagstukken. Jongeren in de uitkering, statushouders, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mooie thema’s die de samenleving echt raken. Om het rendement van zijn trainingen te vergroten maakt René gebruik van blended learning. Hij is een voorloper op dit gebied en ontwikkelt zijn eigen online leerinterventies, zoals interactieve e-learning modules en opdrachten.
 
René is een heel betrokken trainer en weet in korte tijd aan te sluiten bij de doelgroep. Daarbij zoekt hij naar waar de behoeften van deelnemers en de organisatie elkaar raken. Met zijn gestructureerde werkhouding en analysekracht is hij steeds bereid om een stap extra te zetten om de aan hem gegeven opdracht uit te voeren, ook als het niet van hem verwacht wordt. René laat een professionele houding zien en heeft uitstekende kennis van zaken.


2016 – 2017
 
Jacob van der Meulen
  LinkedIn
  Website van der Meulen Trainingen
 

Voor de NOBTRA heeft Jacob op 18 februari 2020 een webinar gegeven over de metafoor van de 'onzichtbare bank en conflicten', de 'apenrots en zijn spelers' en is hij in gegeaan op 'storytelling'. Klik hier voor de webinar.

 
2015 – 2016        Silvia Blankestijn
   LinkedIn
  Website Blankestijn & Partners
 
Silvia over Trainer van het Jaar:
NOBTRA Trainer van het Jaar is voor mij een heel speciale erkenning van mijn trainersvakmanschap en bijdrage aan het trainersvak. Doordat ik ben voorgedragen door collega's en opdrachtgevers, en werd gekozen door de beroepsvereniging die ik een warm hart toe draag voor het werk dat ze doen voor de kwaliteitsverbetering en -borging van het mooie vak van trainer, draag ik met trots de titel NOBTRA Trainer van het Jaar 2015-16.

2014 – 2015     
 
  
Titia van der Ploeg
 LinkedIn
 Website 5 voor 9
 
 “Mijn hart ligt bij het opleiden van iedereen die met groepen werkt. Mijn deelnemers wil ik laten bloeien zodat zij op hun beurt concrete resultaten behalen. Daar hoort didactiek bij, maar ook (persoonlijk) leiderschap, en presenteren. Dit doe ik vanuit mijn Bureau 5 voor 9. Als voormalig NOBTRA Trainer van het Jaar, blijf ik elke keer gespitst op een topresultaat.”

Volgens deelnemers is Titia van der Ploeg een levend voorbeeld van practice what you preach. In haar gebruik van veel verschillende werkvormen weet ze aan te sluiten bij de talenten van deelnemers, maar ze ook uit te dagen. Haar enthousiasme en energie als trainer, spreker of facilitator leveren een zinvolle bijdrage leveren aan het leerproces van deelnemers.

Titia volgt nieuwe ontwikkelingen op de voet en zet verworven kennis en kunde snel om naar methoden die vervolgens ten goede komen aan deelnemers offline en online. Titia draagt bij aan de ontwikkeling van andere trainers en is daarin ambitieus en gepassioneerd. Ze heeft haar kennis en ervaring van de afgelopen jaren vervat in de IMPACT-methode, uitgewerkt in haar boek Training 2.0  Ook de Toolkit Actiekaarte  met 64 werkvormenkaarten hebben hun weg naar duizenden trainers weten te vinden. Daarnaast deelt ze haar kennis en ervaringen in artikelen, blogs  gratis e-books en boeken. Tot slot werkt ze graag en veel met internationale groepen.
 

 
2013 – 2014        Jitske Kramer
  LinkedIn
  Website Human Dimensions
 

Jitske Kramer is corporate antropoloog en reist de wereld over om te leren van traditionele healers, leiders, verrassende innovators en willekeurige voorbijgangers. Culturele antropologie is de discipline die zich afvraagt wat het betekent om mens te zijn tussen mensen in organisaties en daarbuiten. Hoe kun je samenwerken met mensen die je leuk vindt, maar vooral ook met mensen die je niet zo leuk vindt. In 2012 zette ze Deep Democracy in Nederland op de kaart en verzorgt ze hier samen met een team van instructors vele trainingen in. Ze is altijd op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengt deze kennis via ijzersterke lezingen en masterclasses naar de wereld van organiseren, samenwerken en leiderschap. Om de slagkracht en resultaten van individuen en groepen te verbeteren (en de wereld gewoon een beetje mooier te maken). Ze leidt mensen op, zodat we nooit meer hoeven te vergaderen. Ze heeft de ambitie om organisaties te activeren om voor alles en iedereen woest aantrekkelijk te zijn. En het liefst ook nog verrukkelijk eenvoudig. Ze neemt je mee in verhalen die ruimte creëren voor nieuwe manieren van kijken en handelen. Gaandeweg wordt wat vertrouwd is vreemd. En wat vreemd is vertrouwd.

Drs. Jitske Kramer (1973). Corporate antropoloog. Spreker. Ondernemer. Facilitator. Oprichter van HumanDimensions. Trainer van het jaar 2013. Auteur van Deep Democracy - de wijsheid van de minderheid, Jam Cultures - over inclusie, macht en verschil, Wow! Wat een verschil, Voodoo - op reis naar jezelf via eeuwenoude rituelen. En co-auteur van De Corporate Tribe (managementboek van het jaar 2016) en Building Tribes.
 
  
2012 – 2013        Marion Reijerink
 
  LinkedIn
  Website Marion
 

Marion Reijerink is op het congres van de Nederlandse Orde van Beroepstrainers (NOBTRA) verkozen tot “Trainer van het jaar 2012 – 2013”. Deze prijs gaat naar de persoon die volgens opdrachtgevers en collega’s de beste trainer is in het Nederlandse taalgebied. 

Marion is voorgedragen door Jan Kuipers, directeur van FranklinCovey Benelux. De voordracht is ondersteund door maar liefst 10 collega’s en opdrachtgevers. Allemaal schreven zij in lovende woorden over het werk van Marion. De jury keek, naast deze documenten, ook naar andere openbare informatie zoals haar profiel, activiteiten op social media en de websites van haar twee bureaus.

De jury gaf in het juryrapport vijf argumenten waarom voor Marion is gekozen. Marion zelf is vooral verheugd om te lezen dat haar expertise op het gebied van live online leren (Virtual Classrooms) wordt gewaardeerd. De jury schrijft hierover: “Zij bedient zich van de meest moderne online technieken en zet die bovendien in om trajecten aan te bieden…”. Ook het oprichten van atSync – Experts in live, online & interactief leren en samenwerken, een bureau dat train de trainer opleidingen verzorgt voor trainers en docenten die ook online met groepen willen werken, heeft er allicht voor gezorgd dat de jury haar werkwijze “state of the art” noemde.
Het volledige rapport dat door de jury van de NOBTRA is opgesteld is hier te lezen: juryrapport