NOBTRA nieuwsbrief augustus 2024

NOBTRA nieuws, augustus 2024

Augustus – vakantietijd. Sommigen van jullie zijn wellicht nog aan het genieten, anderen zijn alweer zachtjes aan het opstarten. Hoe het ook zij, we hopen dat jullie een heerlijke zomer hebben!
 
Hoewel de zomer traditioneel een beetje komkommertijd is, komen wij met een nieuwsbrief vol met fijne nieuwtjes. Zo gaan we beginnen met kennisdeling door drie mooie microtrainingen, respectievelijk door Hanneke Laarakker, Harro Willemsen en Hester Macrander.
 
Een aantal van ‘onze’ opleiders schrijven in de komende maanden een artikel voor onze nieuwsbrief. Het spits wordt deze maand afgebeten door Arie Speksnijder.
 
Erik Sauer, ons bestuurslid Trainer NOBTRA én landelijke intervisie coördinator heeft een mooi stukje geschreven over certificeren als Trainer NOBTRA. Wat betekent het voor jou en voor jouw opdrachtgevers?
 
PE punten en het vergaren ervan is een terugkerend item in onze nieuwsbrieven. Anneke Gros, bestuurslid PE, komt met een nieuwe PE activiteit, een stukje over ‘hoe vergaar ik PE punten’, een NOBTRA broadcast daarover én een geüpdatete versie van de PE agenda.   
 
Onder het kopje ‘Kennisdeling’ vind je een teaser van bestuurslid Richard Hulshof naar een rapport over ‘De toekomst van L&D: AI als Game-Changer’ en last but not least hebben we een recensie van het boek 4000 weken van Oliver Burkeman.
 
Geniet nog van de mooie dagen!
 
 

Microtrainingen

Het nut van de registertrainer (25 september)

Heb jij dat ook weleens?
Dat je een mooie training hebt gegeven en tevreden deelnemers hebt, maar dat men in evaluaties zegt:
‘eigenlijk zou er in onze organisatie iets moeten veranderen om dit helemaal uit de verf te laten komen’.
 
Zou je willen weten hoe je meer impact kunt hebben met je training en bij kunt dragen aan organisatieontwikkeling op jouw expertise? Kom dan naar de microtraining: 'Het nut van de registertrainer'.
 
In de micro-training krijg je een inkijkje in de manier waarop je: 
- kunt onderzoeken waar jouw training een oplossing voor moet zijn;
- kunt contracteren op de impact van jouw training op organisatieniveau;
- kunt zorgen voor naadloze aansluiting van jouw training op de praktische vragen van de deelnemers;
- gesprekspartner wordt voor managers in organisaties die blijvende ontwikkelingen in gang willen zetten rond jouw expertise.
 
De microtraining wordt gegeven door Hanneke Laarakker van het Instituut voor Interventiekunde.
Voor meer informatie: instituutvoorinterventiekunde

25 september 19.30 – 21.00 uur: Schrijf je hier in

Acquisitie voor trainers (1 oktober)

 
Nieuwe klanten vinden is voor veel trainers een lastig onderdeel van hun vak. Traditionele methoden zoals koude acquisitie leveren te weinig rendement op en worden door potentiële klanten als negatief ervaren. In deze microtraining draagt Harro een professioneel en persoonlijk alternatief aan: de Par5 methode. Dit is volledig geïntegreerde aanpak van het ontdekken en selecteren van leads tot bod, waaronder social selling, referral marketing, video, netwerken, offline events, telefoongebruik, mailingen en krachtige online tools. Met deze micotraining leg je de basis voor vijf tot tien keer meer rendement op je acquisitie-inspanningen. En dat op een leuke en persoonlijke manier.

Dinsdag 1 oktober 19.30 – 21.00 uur. Schrijf je hier in
 

Verbindende Communicatie verbinden met jezelf en met andere modellen (21 oktober)

Verbindende (ook wel Geweldloze) Communicatie staat steeds meer in de belangstelling. Het is dan ook veel meer dan communicatie: het is grip op je leven krijgen in harmonie met anderen. Persoonlijk en professioneel. De essentie van dit gedachtengoed en van het model is de universele menselijke behoefte, ook wel de drijfveren. Aandacht daarvoor geeft enorm veel helderheid en mogelijkheid tot sturing.
                                                               
In deze interactieve microtraining zal Hester Macrander de essentie van het model behandelen en vooral: de veelzijdigheid van hoe je ermee om kunt gaan en kunt verbinden aan andere modellen en methoden. Dus, wat zou jij als trainer van de VC kunnen toevoegen aan jouw expertise? Daar gaan we in de training actief over sparren. En ook: wat zijn jouw drijfveren onder jouw trainerschap, en hoe gebruik je jouw historie, ofwel ervaringsdeskundigheid? 
 

Hester Macrander is internationaal gecertificeerd trainer en mediator in Nonviolent Communication en heeft een trainingsbureau vanuit Arnhem in open en in-company trainingen. Ze verzorgt een trainingsopleiding, geaccrediteerd door de NOBTRA: Broedplaats Trainer Persoonlijke Ontwikkeling. In juni 2024 kwam haar boek uit: Verbindend communiceren, hoe dan? Nu al derde druk. In haar boek besteedt ze ook aandacht aan de synthese tussen diverse trainingsmodellen.
Hester is van origine theatermaker en neerlandica. Haar levensonderzoek is: theater en taal = gedrag en communicatie.
 
21 oktober 19.30 – 21.00 uur: Schrijf je hier in
 

Van onze opleiders….

Wat je aandacht geeft, groeit!
 
Een tijdje terug sprak ik een vrouw die onze trainersopleiding wilde volgen. Tijdens dit gesprek zei ze: “Dat ik een leuke trainer ben, en dat de deelnemers mijn trainingen waarderen, geloof ik wel. Maar nu wil ik de volgende stap zetten en zorgen dat mijn deelnemers zoveel mogelijk leren en dit ook gaan toepassen.”
 
Ze verwoordde hiermee de ontwikkeling die veel trainers doormaken. Iedere ontwikkelingsfase heeft een typische kernvraag:
  1. Hoe overleef ik deze training, of deze groep deelnemers?
  2. Hoe zorg ik dat de deelnemers de training (en mij) leuk, deskundig en inspirerend vinden?
  3. Hoe zorg ik dat de deelnemers echt iets leren?
  4. Hoe zorg ik dat de deelnemers wat ze leren ook toepassen na de training?
  5. Hoe zorg ik dat ik met mijn trainingen een bijdrage lever aan de uiteindelijke resultaten die de deelnemers en de opdrachtgevers willen bereiken?
 
Wat je aandacht geeft, groeit. Ben je bezig met overleven? Dan zul jij je in jouw voorbereiding wapenen tegen alles wat er mis kan gaan. Wil je leuk gevonden worden? Dan is alles wat je doet erop gericht de deelnemers een leuke dag te bezorgen.
 
Een professioneel trainer stelt vraag 1 en 2 ook, want we hebben allemaal behoefte aan veiligheid en bevestiging. Een professioneel trainer kiest er echter voor om steeds meer aandacht te geven aan de vragen 3 t/m 6. Als je daar je aandacht op richt, groeien jouw deelnemers en word jij een professioneel trainer.
  
Versneld Trainer-NOBTRA worden
Onze NOBTRA-erkende trainersopleiding helpt je om een professioneel trainer te worden. Na het behalen van je diploma hoef je alleen nog 25 dagdelen trainingservaring aan te tonen om het keurmerk ‘Trainer NOBTRA’ onder je naam te mogen zetten.
 
Op onze website vind je informatie over de opleiding en reviews van deelnemers.

Certificeren als trainer NOBTRA

De NOBTRA bestaat uit een paar honderd professionele en gemotiveerde trainers die met hun NOBTRA-certificering kunnen laten zien dat ze voldoen aan onze kwaliteitseisen, maar ook dat ze voldoen aan bepaalde verplichtingen.
Met je certificering kun je aan opdrachtgevers laten zien aan welke kwalitatieve eisen je hebt voldaan en op welke manier je aan je professionele ontwikkeling werkt, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de showcase-functie in je online portfolio.
Maar dat is niet het enige. Je hebt natuurlijk als lid al toegang tot een groot netwerk van gelijkgestemden, die allemaal vanuit hun eigen vakgebied voor nieuwe inzichten kunnen zorgen. Je kunt meedoen aan intervisie, en je hebt toegang tot onze evenementen en online microtrainingen en onze informatieve NOBTRA broadcasts.
Als trainer NOBTRA en ZZP’er heb je bovendien de mogelijkheid om je te laten matchen aan een opdrachtgever, door bemiddeling via de Dutch Training Professionals.
Ook heb je toegang tot vertrouwenspersonen, een klachtencommissie en een buddy, voor het geval je zelf met een klacht te maken krijgt. Je kunt profiteren van de optie om een Bedrijfsaansprakelijkheid Verzekering (BAV) met een fikse korting via Kendall Mason af te sluiten.
Als dat nog niet genoeg, is er ook altijd nog de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor de titel NOBTRA Young Talent of NOBTRA Trainer van het Jaar.
Tenslotte blijft NOBTRA initiatieven ontwikkelen om de kwaliteit van onze trainers te borgen, de mogelijkheid om je netwerk uit te breiden en om jullie belangen zo goed mogelijk te behartigen.
Breid je lidmaatschap uit met de trainer NOBTRA certificering. Meld je hier aan, zodat jij ook een van deze mooie logo’s kunt voeren.
 

Nieuwe PE-activiteit!

De verdiepende 3-daagse opleiding ’Transactionele Analyse voor trainers en coaches’ van Blankenstijn & Partners is gecertificeerd en toegevoegd aan ons aanbod. Je kunt hier 70 PE-punten voor krijgen.
 
Uit het kwalificatierapport: 
"Deelnemers krijgen inzicht in TA, leren werken met TA-thema’s die veel impact hebben op de ontwikkeling van deelnemers. Trainers krijgen een toolbox aangereikt met krachtige TA-werkvormen die ze kunnen toepassen in hun eigen training. Hiermee is er gedurende de hele training verdieping van kennis (stof), vaardigheden en inzichten (actieve deelname inclusief feedback) geborgd. Tussen de trainingsdagen zijn intervisiebijeenkomsten gepland. Deskundigheidsbevordering voor je werk als trainer maar ook voor jou als mens, waardoor je een betere trainer wordt. Mooie verdieping!" 
 

Hoe verzamel ik PE punten?

Je hebt vast een heleboel leuke dingen gedaan de afgelopen tijd om jezelf verder te professionaliseren. Wist je dat je daarvoor op een makkelijke manier PE-punten voor kunt aanvragen?
 
Het is echt minder werk dan je misschien denkt. Met een paar klikken en een toelichting waarom jij vindt dat wat je hebt gedaan PE-waardig is, heb je de aanvraag ingediend.
 
  • Ga naar de NOBTRA Portal (dus niet naar de NOBTRA website)
  • Ga naar ‘Mijn PE-activiteiten’
  • Klik op PE-activiteiten vastleggen
 
Ben je je inloggegevens kwijt of lukt het inloggen niet? Stuur een mailtje naar info@nobtra.nl.
 
Let op! Heb je deelgenomen aan NOBTRA activiteiten, zoals micro-trainingen, NOBTRA Cafés en NOBTRA intervisie, dan worden PE-punten automatisch toegekend. Dit hoef je dus niet zelf te doen. Door deel te nemen aan de NOBTRA activiteiten verzamel je al heel wat PE-punten!
Ben je gecertificeerd trainer NOBTRA dan is het verzamelen van 160 PE-punten in vier jaar verplicht. Voor veel trainers eindigt de certificeringsperiode 31 december 2025. Je hebt dus nog even de tijd.
 
Je kunt veel activiteiten voor PE in aanmerking laten komen, zowel door NOBTRA gecertificeerde PE-activiteiten als je eigen gevolgde activiteiten. Het is aan jou om aan te geven waarom de training of workshop heeft bijgedragen aan jouw deskundigheidsbevordering als trainer en daarom PE-waardig is.
 
Twee voorbeelden

Een startende trainer heeft 160 PE-punten verzameld op de volgende manier:
-Door NOBTRA gecertificeerde trainersopleiding: 100 punten.
-2x NOBTRA micro-training: 10 punten
-NOBTRA Café: 5 punten
-Training Kernovertuigingen: 20 punten
-Werkvormen workshop: 20 punten
-Intervisiebijeenkomst: 5 punten  

Een ervaren trainer heeft PE-punten verzameld op de volgende manier:
-8x NOBTRA intervisiebijeenkomst: 40 punten
-7x NOBTRA micro-training: 35 punten
-Boekverslag: 5 punten
-Opleiding familieopstellingen: 30 punten
-Training transactionele analyse: 30 punten
-Netwerkactiviteiten voor trainers: 25 punten

Heb je nog vragen, stuur dan een mailtje naar info@nobtra.nl. Er zijn al verschillende PE Broadcasts geweest. Kon je er niet bij zijn? Op donderdag 29 augustus en dinsdag 15 oktober zijn weer PE Broadcasts gepland van 19:30 tot 20:30 uur.
Schrijf je hier alvast in: 29 augustus
                                   15 oktober
 

Data PE-Agenda

09 september 2024 Trainersopleiding: Vakopleiding Train de trainer (School voor Training)
23 september 2024 Assertiviteit 2.0 (Karin de Galan – School voor Training)
01 oktober 2024 Training Teamcoaching en Groepsdynamica (Blankestijn & Partners)
10 oktober 2024 Trainersopleiding: Leergang voor Trainers (KSG Trainers & Consultants)

Kennisdeling

De Toekomst van L&D: AI als Game-Changer! 

Benieuwd hoe kunstmatige intelligentie (AI) jouw rol als trainer kan transformeren? Het nieuwste rapport van de Association for Talent Development (ATD) onthult de indrukwekkende mogelijkheden van AI in leren en talentontwikkeling. Ontdek hoe AI niet alleen de efficiëntie en effectiviteit van trainingsprogramma's verhoogt, maar ook zorgt voor gepersonaliseerde leerervaringen op schaal. Met praktische tips en inspirerende inzichten, laten we zien waarom het omarmen van AI jouw sleutel is tot succes in de VUCA-wereld.

Mis het niet! Lees hier het volledige rapport en bereid je voor op een toekomst waarin AI en L&D hand in hand gaan.
 

Het Boekenhoekje

Boekverslag ‘4000 weken’ van Oliver Burkeman door Loes van den Berg

Ik heb dit boek gelezen in het kader van deskundigheidsbevordering op het onderwerp ‘time management’ & ‘persoonlijke effectiviteit’, twee onderwerpen waarin ik veel trainingen verzorg.
Het boek heeft als basisaanname dat veel mensen doorploeteren in hun vervelende baan omdat ze hun eigen eindigheid niet onder ogen willen zien. Ze vinden het gemakkelijker om te denken dat ze ‘ooit nog wel die droombaan kunnen doen’, dan om zich te realiseren dat ze sterfelijk zijn en dat ooit er misschien wel nooit zal komen.
Ik ben het zelf niet eens met deze stelling, dus wat dat betreft vond ik het niet een erg waardevol boek om te lezen. Ik denk dat er best wat mensen uit angst in hun huidige baan blijven, maar dat al deze mensen niet vooral bang zijn om hun eigen sterfelijkheid onder ogen te zien. Veel mensen die ik spreek zijn ook bang om hun zekerheid kwijt te raken, zijn bang dat de collega’s bij de andere baan toch niet zo leuk zijn als de huidige collega’s, dat ze de nieuwe functie misschien niet kunnen, etc.
Toch heeft het boek ook wel een aantal nuttige punten zoals:
  • mensen kunnen ‘existentiële overdruk’ ervaren: dat er zoveel mogelijkheden zijn die de moeite waard lijken om je tijd aan te besteden, dat er een kloof ontstaat tussen wat je idealiter zou willen doen en wat je kunt doen, waardoor je bij alles wat je doet een ontevreden, gehaast gevoel krijgt. Echte keuzes hierin maken (door ook bewust dingen niet te doen), geeft een gevoel van verlies en daar moet je mee leren leven. Als je accepteert dat je leven eindig is, ervaar je de ‘joy of missing out’.
  • als je tijd wilt besteden aan je keuzes, is het belangrijk om die eerst te doen (‘jezelf eerst betalen’), ook al is dat maar voor ½ uur per dag. Dan maak je er uiteindelijk toch tijd voor en doordat je dat doet, wordt het steeds gemakkelijker om je niet door de waan van de dag te laten leiden.
  • je moet grenzen stellen aan lopende projecten, zodra je een nieuw project wil oppakken, moet er een ander eerst afgerond zijn.
  • het zijn niet altijd onbelangrijke dingen die je uitstelt, maar juist dingen die niet je topprioriteit zijn.
  • omdat je geen grip hebt op de toekomst en het leven aaneenhangt van toevalligheden die je niet van tevoren kunt regisseren (o.a. volgens het existentialisme van Simone de Beauvoir), kun je je beter concentreren op het hier-en-nu, want dat is echt. Als je dit meer doet, ervaar je meer rust.
  • loslaten van de ‘als ik eindelijk-mentaliteit’ en ‘je tijd goed moeten besteden’ geeft ruimte voor aandacht en voldoening in het hier-en-nu. Je hoeft niet alles te doen om een doel te bereiken (en dan pas te kunnen genieten).
  • in het hier-en-nu leven is best moeilijk, hobby’s waar je nooit echt goed in zult worden zijn een goede manier van in het hier-en-nu-zijn oefenen.
  • het is goed om geduld te oefenen, zodat je meer ziet en opmerkt dan wanneer je iets snel-snel/ efficiënt doet.
Geduld is goed vanuit 3 principes:
1. je moet problemen leren waarderen; als je echt naar een probleem kijkt en zoekt naar de oorsprong en situatie i.p.v. snel naar de oplossing te gaan, zul je accepteren dat het leven aaneenhangt van problemen en dat dat ook de charme is.
2. je omarmt het ‘radicale incrementalisme’; oftewel je doet nooit meer dan een beetje tegelijk. Dus je gaat niet meteen een hele dag schrijven, maar elke dag 1 uur.
3. originaliteit ligt aan de overzijde van oorspronkelijkheid; je moet soms doorgaan in een vakgebied/onderwerp en je kunt pas echt iets origineels bedenken als je daar al heel lang mee bezig bent.
Ook betoogt de schrijver dat mensen last hebben van een snelheidsverslaving en hun werk gebruiken om te ontkomen aan het onder ogen zien van hun angst/trauma/nare leven. Ik denk dat dit voor een deel van de mensen geldt, maar echt niet voor alle mensen die niet kiezen voor wat ze echt willen doen.
Tenslotte geeft hij nog aan dat het prettig is en voldoening geeft om in hetzelfde ritme te leven als de mensen om je heen – wat heb je tenslotte aan een vrije dag als je vrienden/familie geen vrij hebben?
Kortom: omdat je maar een beperkte tijd te leven hebt, zul je nooit al je ambities of elke eis die aan jou gesteld wordt, waarmaken. In plaats daarvan moet je moeilijke keuzes maken en mensen teleurstellen.
Hij eindigt met 5 vragen die je jezelf zou moeten stellen om je dit gedachtengoed eigen te maken:
  1. Op welke punten in je werk of privéleven streef je op dit moment naar zoveel mogelijk gemak, terwijl je beter naar niet al te veel draaglijk ongemak zou kunnen streven?
  2. Leg je zulke hoge maatstaven aan voor je eigen productiviteit en gedrag dat je daar nooit aan kunt voldoen?
  3. In welke opzichten moet je nog leren leven met het gegeven dat je bent wie je bent en niet wie je meent te moeten zijn?
  4. Op welke levensgebieden hou je jezelf nog steeds in, omdat je wacht tot je het gevoel hebt dat je weet wat je doet?
  5. Hoe zou je je dagen doorbrengen als je je wat minder druk zou maken over het resultaat van je werk?

En vervolgens zijn er nog 10 richtlijnen om je eindigheid te accepteren.
Al met al een boek wat je aan het nadenken zet, maar wat voor mij weinig nieuws levert en een aantal koppelingen/ideeën neerzette, waar ik anders over denk.

Heb je een interessant boek gelezen, dat voor trainers interessant is?

Schrijf er een recensie over! Wij delen het via ons LinkedIn netwerk met jouw naam erbij. En we publiceren de recensie in de nieuwsbrief. Zo deel je jouw opgedane kennis met collega-trainers. We belonen jou hiervoor met 20 PE-punten.
 
Hoe werkt het?
1. Schrijf je recensie (1-1,5 A4’tje)
2. Upload je recensie in de Portal via ’NOBTRA Boekrecensie uploaden’
3. De recensie wordt tekstueel geredigeerd.
4. De recensie wordt geplaatst als blog op LinkedIn
5. De recensie komt in een van de volgende nieuwsbrieven.
6. Je ontvangt 20 PE-punten.
 
Hier zijn een paar richtlijnen en suggesties voor het schrijven van een boekrecensie ter inspiratie.
  • Welk onderwerp staat in dit boek centraal?
  • Voor welke trainers is dit boek mogelijk interessant?
  • Wat maakt dit boek waardevol?
  • Wat vind je een treffend citaat of voorbeeld uit dit boek?
  • Wat maakte jou nieuwsgierig; waarom heb je dit boek uitgekozen om over te schrijven?
  • Sluit het boek aan op bestaande methodes/ theorieën, of is het een volkomen nieuwe invalshoek?
  • Heb je uit je eigen trainerspraktijk een voorbeeld van wat je aan dit boek hebt gehad?
  • Welke 3 praktische tips heb je nu voor andere trainers?
  • Welk probleem lost dit op?
  • Wat heb je gemist, of wat had beter gekund?

 


NOBTRA wil een inclusieve beroepsvereniging zijn. Het bestuur heeft daarom een ethische gedragscode opgesteld, er is een geschillencommissie, een contactpersoon voor vragen over grensoverschrijdend gedrag en sinds kort een vertrouwenspersoon. Heb je een vraag over sociale veiligheid in trainingen of heb je als trainer grensoverschrijdend gedrag ervaren? Neem dan contact op met Marten Bos (contactpersoon) of Mette Raaphorst (intern vertrouwenspersoon). Hun contactgegevens vind je op de website: (h)erken grensoverschrijdend gedrag