NOBTRA nieuwsbrief december 2022

NOBTRA nieuws, december 2022

En dan is het zover… 2022 is bijna ten einde. We hopen dat je op een mooi jaar terug mag kijken en dat het nieuwe jaar weer veel goeds zal brengen.
We hebben nog een aantal mooie berichten voor je. Allereerst willen we zorgen wegnemen over het verzamelen van PE-punten. Natuurlijk kijken we ook naar het nieuwe jaar, waarin we gaan beginnen met een mooi nieuwjaarsevenement op 25 januari a.s. Verder gaan we weer aan de slag in een mooie microtraining, hebben we weer een opleider mogen certificeren en als laatste nog een item over onze Raad van Advies.
NOBTRA wenst jullie hele gezellige dagen toe en een goede start van een mooi, succesvol en vooral gezond 2023. Tot volgend jaar!
 

PE-punten

PE-punten blijken heikele punten te zijn, waarover nogal wat misverstanden en zorgen blijken te bestaan. Wij herkennen die zorg en willen je graag iets vertellen over de achtergronden van PE en de route die wij hierin bewandelen.
 
Anneke Gros is nu anderhalf jaar bij ons en heeft in die tijd de ideeën van het bestuur uitgewerkt. Het werd echter al snel duidelijk dat niet alles paste in het bestaande portal. Het systeem was niet flexibel genoeg en daarvoor moest een fundamentele aanpassing worden gemaakt. Dat vergt tijd. Dit was een flinke tijdsinvestering, maar hopelijk wordt het aangepaste portal eind december opgeleverd. Op dat moment worden ook de punten zichtbaar die je inmiddels hebt gehaald, iets wat eerder niet mogelijk was. Zodra de update is gerealiseerd, informeren wij jullie over de wijzigingen en de mogelijkheden.
 
Je kunt al PE-punten verzamelen door deel te nemen aan onze microtrainingen en intervisie. En wist je dat je ook een eigen intervisie kunt opvoeren voor PE? Je kunt ook je eigen PE-punten inbrengen voor trainingen en cursussen die je hebt gedaan.
 
Zoals we al zeiden: wij willen graag een flexibel systeem, zodat de punten die je spaart zichtbaar zijn. NOBTRA-trainers moeten over vier jaar 160 punten verzamelen, ook daar moet flexibiliteit inzitten. Als je bijvoorbeeld dit jaar 60 punten verzamelt en volgend jaar 100, dan ben je dus ‘klaar’ voor die vier jaar. Je mag dus zelf bepalen hoe en wanneer je je punten spaart.
 
Als je geen PE-punten wilt verzamelen, dan is dat ook mogelijk. Je kunt dan gewoon NOBTRA lid blijven, maar zonder de certificering Trainer NOBTRA.
 
We hopen dat dit stukje wat duidelijkheid brengt. Zodra het portal is opgeleverd, hoor je weer van ons.
 

Nieuwjaarsevenement – Save the Date: 25 januari!

We willen 2023 goed beginnen en dat gaan we doen in een heus theater: Black Cat Theatre in Amsterdam. Niet alleen hebben we een ‘smashing’ programma en een fantastische lunch, maar we gaan ook uit de doeken doen wat NOBTRA zoals gaat doen komend jaar. Het programma ziet er als volgt uit:  
Over boksen:
Als trainers weten we als geen ander dat de relatie die je aangaat met je deelnemers bepalend is voor het succes van je training. En..  zoals je dát doet, doe je alles; dat zeggen de wijzen althans. Ze zeggen echter ook: als je iets fysiek ervaart, beklijft het beter. We gaan dus niet praten, maar praktisch aan de slag. Hoe? Door te boksen!
 
Terwijl je lekker fysiek bezig bent krijg je ondertussen inzicht in je eigen patronen over hoe jij het contact aan gaat: de meest efficiënte manier om jezelf een extra boost te geven in je trainers skills, zo aan het begin van 2023. De workshop wordt gegeven door Lucas Defaris van boksz.nl. Lucas geeft communicatie- en leiderschapstrainingen door middel van boksen door heel Nederland. 
 
Over het fasenmodel: 
Eerst even de theorie: Het fasenmodel is een model dat inzicht geeft in de verschillende fasen van je training. Vanuit deze fasen kun je een relatie leggen naar de stappen in een leerproces, de verschillende manieren van leren en bijvoorbeeld ook het groepsproces. Het leerproces wordt vanuit het fasenmodel opgedeeld in 6 fasen. Als je dit weet, helpt het je om als trainer het leerproces te structureren en te stimuleren. Door je bewust te worden van het raamwerk krijg je meer vrijheid om je eigen trainingen vorm te geven.

In deze workshop ga je niet alleen de fases verkennen maar vooral ook ontdekken welke jou heel gemakkelijk afgaan, en welke jij uit het oog verliest. Zo weet je in een handomdraai hoe jij jouw trainingen in 2023 naar een volgend level kunt brengen. De workshop wordt gegeven door Majlis Schweitzer die dit thema uitgebreid aan bod laat komen in de trainersopleiding die sinds vorig jaar door de NOBTRA erkend is en in maart weer van start gaat. (https://speechen.nl/trainingen/opleiding-tot-presentatietrainer-en-presentatiecoach/)
 
Deze nieuwjaarsbijeenkomst is op een feestelijke locatie: een klein, maar fijn theatertje in Amsterdam. 
 
Het adres is:
Black Cat Theatre
Schakelstraat 2
1014 AW Amsterdam
 
Betaald parkeren voor de deur à € 2,50 p/u en goed bereikbaar met het OV (10 minuten lopen van station Sloterdijk).
 
Let op: de toegang voor dit event is € 25 voor leden en € 50 voor niet-leden. Dit is de laatste keer dat we voor dit tarief een live event kunnen aanbieden. We hebben plaats voor 30 personen, meld je daarom snel aan:
inschrijven nieuwjaarsbijeenkomst
 

Eerste microtraining van 2023 – Carolien Roodzant

Dat kan anders, ik help je daar graag bij! In mijn waardevolle microtraining 'Succesvol Binnenkomen bij Bedrijven' laat ik je précies zien wat hiervoor nodig is. 
Al sinds ik startte met ondernemen in 2006, ben ik veel in contact geweest met collega trainers, coaches en adviseurs. Nog steeds vertellen ze mij vaak dat ze de wens hebben om met (grotere) bedrijven en organisaties te werken maar geen idee hebben hoe dit aan te pakken. 
Belemmerende overtuigingen die ik ze daarover hoor uitten, zijn: Mijn persoonlijke ervaringen zijn echter totaal anders.
Vanaf het moment dat ik als zelfstandig trainer, coach en adviseur werk, heb ik leuke, interessante én goedbetaalde opdrachten bij organisaties en bedrijven binnen weten te halen. Naast lef, een flink portie doorzettingsvermogen én de overtuiging dat je veel waarde komt toevoegen met je dienstverlening, zijn er een aantal factoren die bepalend zijn of je deze opdrachten daadwerkelijk naar je toe weet te trekken.
Ik merk ook -gezien de huidige maatschappelijke ontwikkelingen- dat deze factoren alleen nog maar belangrijker zijn geworden. In deze microtraining leer je precíes welke factoren dat zijn en hoe ook jij deze kunt toepassen, natuurlijk op een manier die bij jou past.
 
Wat levert deelname je op? Zin om aan te haken? Dat kan dit keer zelfs op 2 momenten: Schrijf je hier in!
 

Certificering Academie voor Psychodynamica

2022 is bijna voorbij, maar op de valreep konden we nog een bewijs van certificering overhandigen aan de Academie voor Psychodynamica voor hun opleiding Professioneel Trainer. Hoofdopleider Sonja van der Stelt heeft met haar collega’s een prachtige opleiding ontwikkeld, die een welkome aanvulling is op het huidige aanbod. Een bijzonder punt is dat je in deze train-de-trainer begeleiding krijgt van een mentor.
Wij zijn trots dat we deze opleiding mogen toevoegen!
Op de foto overhandigt Paul Vijfvinkel namens de toetscommissie het certificaat aan Cor van Ewijk en Sonja van der Stelt.
 

Raad van Advies en bestuur

Door het vertrek van Bert van Dijk was er een vacature ontstaan in de Raad van Advies. Gelukkig meldde Jan Hindrik Hartman van de Koninklijke Marine zich aan om die plaats in te nemen.
 
Halfjaarlijks heeft het bestuur van de NOBTRA een live overleg met de RvA, zo ook op 16 december jl. Bijgaand de foto die na afloop werd genomen. Marcel Groenendijk, onze nieuwe penningmeester, was ook voor het eerst aanwezig bij een live overleg.