Zin-geving aan je trainerschap. Blog van Silvia Blankestijn, NOBTRA-Trainer van het Jaar 2015-’16

De ‘donkere dagen rond Kerst’ lenen zich bij uitstek voor bezinning. In dit blog wil ik je uitnodigen om je te bezinnen op je bezieling als trainer, op je zielsdrijfveren. Zielsdrijfveren zijn beweegredenen die vanuit je kern, je hart, je ziel komen. Ze geven betekenis aan je leven en aan je professie als trainer. Het gaat om jouw uniciteit, eigenheid en toegevoegde waarde. Bij zielsdrijfveren kun je bijvoorbeeld denken aan ‘iets willen betekenen voor anderen’, bestemming, opdracht of missie, visie, persoonlijke waarden, creatieve aspiraties, idealen, dromen en verlangens.
Het is de uitdaging om je zielsdrijfveren volledig te leren kennen en ze voluit te laten schitteren. Je laat dan aan je deelnemers en opdrachtgevers zien wie jij bent als trainer en waar jij voor staat. Soms is dit leuk en inspirerend en soms voelt dit naakt en kwetsbaar. Als het je voluit lukt, dan wordt jouw bezieling voelbaar en zichtbaar en ontstaat jouw unieke impact als trainer.
In dit blog geef ik je drie ingangen om je te bezinnen op de essentie van je trainerschap en deze zingeving mee te nemen naar het nieuwe jaar.

 

Het hoger doel van je trainerschap
Waar de doelstellingen van egodrijfveren ik-gericht zijn, ben je bij zielsdrijfveren op zoek naar jouw hogere doel als trainer. Het doel dat gericht is op wat jij komt bijdragen aan de wereld. We noemen dit je jouw persoonlijke missie: Waarom ben jij hier op aarde? Wat is jouw levensopdracht?
Het wonderlijke van een persoonlijke missie is dat hij op twee manieren richting geeft: naar binnen en naar buiten. Voor je binnenwereld heeft je persoonlijke missie direct te maken met je belangrijkste levensthema. Je hebt in je leven op dit terrein iets in jezelf uit te zoeken. Hoe dieper jij deze thematiek hebt onderzocht in jezelf, hoe dieper je anderen hierop kunt begeleiden. Je kent het proces, de pijn en de worsteling. Van hieruit ontstaat ook een diepe drijfveer om anderen te begeleiden. Daarmee geeft je persoonlijke missie in de buitenwereld richting aan de trainingsthema’s waar je hart ligt.

Kun jij je persoonlijke missie in één begrijpbare zin samenvatten?

 

Waar sta je voor als trainer?
Deze vraag leidt je naar je kernwaarden: vanuit welke waarden wil jij handelen als trainer? Voorbeeldsituaties kunnen heel krachtig leiden naar je kernwaarden. Het gaat dan bijvoorbeeld om situaties waarin jij als deelnemer in een training zat waarbij de aanpak van de trainer voor jou écht niet goed voelde of waarbij je de trainer juist erg bewonderde om hoe hij omging met lastige situaties. Het kunnen bijvoorbeeld situaties zijn waar je als trainer achteraf trots was op jezelf over de keuze van je interventie omdat je trouw bent gebleven aan waar jij echt voor staat, of situaties waar je achteraf spijt had van de manier waarop je hebt gereageerd.
De NOBTRA heeft een viertal waarden en hun bijbehorend gedrag vastgelegd in de Ethische gedragscode: respect, integriteit, verantwoordelijkheid en professionaliteit.

Wat zijn jouw kernwaarden als trainer? En als je eerlijk bent: in welke situaties heb je je meer door je emoties laten leiden dan door je waarden?

 

Je visie uitdragen
Met je waarden geef je aan wat jij wezenlijk belangrijk vindt in het trainersvak. In je visie geef je weer hoe jouw gedrag als trainer eruitziet als je handelt vanuit deze waarden. Je visie is een plaatje, een beeld van waar jij naartoe wilt als trainer. Het gaat hierbij niet om een utopie, maar om een uitdagende doelstelling waar je naartoe werkt. Je maakt je visie als het ware ‘met ziel en zakelijkheid’: zij ontspruit vanuit je ziel, je kern, je binnenwereld en zij is tevens verbonden met de praktijk van alledag. Door de verbinding tussen dromen en realiteit ontstaat een geaarde visie met een inspirerende uitdaging. Een dergelijke visie geeft energie en plezier om in beweging te komen en te blijven.
Je kunt op diverse fronten een visie formuleren, zoals op je eigen trainerschap, op trainen en opleiden, op het trainingsthema of op de ontwikkelingen binnen een marktsegment. Je neemt je visie mee in alles wat je doet als trainer: in je persoonlijke presentatie tijdens het opdrachtgesprek, in je keuzes tijdens het ontwikkelen van het trainingsprogramma, in wat je vertelt tijdens je training en in de feedback dit je geeft aan je deelnemers.

Wat is jouw visie? En durf je deze voluit uit te dragen?

 

Ik wens je een betekenisvol nieuw trainersjaar toe!

 

Silvia Blankestijn

Dit blog is geïnspireerd op mijn boek Impact als trainer.