Trainer van het jaar 2018 – 2019 Laura van den Ouden

Persbericht

Utrecht 29 augustus 2018

De Nederlandse Orde van Beroepstrainers, de NOBTRA, heeft Laura van den Ouden gekozen tot trainer van het jaar 2018 – 2019.

Lees meer over Laura van den Ouden

De Stichting Nederlandse Orde van Beroepstrainers NOBTRA kiest sinds 2012 jaarlijks een Trainer van het Jaar. Het doel van deze verkiezing is om trainers te (doen) erkennen, toetsen en ontwikkelen, en ook te inspireren en te binden.

Het staat iedereen vrij om een trainer voor deze verkiezing voor te dragen.

Lees het verkiezingsreglement

Aan de hand van een lijst criteria kiest de jury een van de genomineerden.

Laura van den Ouden, NOBTRA trainer van het jaar 2018 / 2019Laura van den Ouden ontwikkelde diverse trainingsinstrumenten, waarmee ze ook internationaal de aandacht trok, ze publiceerde onder meer ‘het 100 werkvormen boek’, waarmee ze veel andere trainers verder hielp, ze leidt trainers op en levert een inspirerende bijdrage aan het trainersvak.

Uit het juryrapport over Laura van den Ouden:

  • Opdrachtgevers omschrijven Laura als analytisch sterk, zeer klantgericht en spot-on. Ze weet de juiste vertaling te maken van strategische doelen naar pragmatische oplossingen en is snel en flexibel in haar manier van handelen. Laura helpt organisaties om leren en ontwikkelen professioneel en structureel in te richten, waarmee ze de groei van de organisatie niet aan het toeval over laat.
  • Kenmerkend in haar aanpak is dat Laura zich voorafgaand aan elke opdracht onderdompelt in de betreffende organisatie. Hierdoor sluit haar advies en de opbouw van het programma aan op de strategie en doelstellingen van de organisatie. Daarbij houdt Laura rekening met de taal en methodieken die binnen die organisatie gangbaar zijn. In de uitvoering zoekt Laura steeds naar creatieve en vernieuwende werkvormen. Haar tomeloze energie wordt door opdrachtgevers en deelnemers zeer gewaardeerd.
  • Laura traint vakgenoten hoe ze goed voor de groep kunnen staan, welke werkvormen zij het best kunnen inzetten en hoe ze met blended learning kunnen werken. Deze opleidingen en trainingen geeft Laura voor ICM Opleidingen & trainingen, in het Open Rooster en ook als Maatwerk binnen organisaties. Hierdoor blijft ze continu verbonden met de ontwikkelingen in het trainersvak. Voor haar eigen ontwikkeling volgt Laura regelmatig scholing en trainingen bij andere bureaus. Zo volgde ze onlangs een opleiding Veranderkunde.
  • Laura deelt haar kennis en inzichten onder andere via congressen en presentaties, de boeken die ze heeft geschreven, social media en haar blog op de site van ICM. Hiermee inspireert ze andere trainers met trends en ontwikkelingen in leren, hoe je levenslang leren kunt stimuleren en wat organisaties kunnen doen om leren op het werk aantrekkelijker te maken. Ook ontwikkelde Laura het KIT-model (Kennis, Inzicht en Toepassing) waarmee ze docenten en trainers helpt bij het formuleren van leerdoelen.
  • In mei 2018 stond Laura voor de derde keer op het jaarlijkse ATD congres (Association for Talent Development). Wereldwijd het belangrijkste congres op het gebied van Talent Development. Laura presenteerde hier het model ‘De 7 succesfactoren voor Transfer’, dat zij samen met ICM ontwikkelde. Dit model beschrijft de zeven factoren die een organisatie samen met een trainer kan opzetten en afspreken, waarmee de impact van leren op de werkvloer wordt vergroot.
  • Met haar professionele houding, haar didactische kennis en haar verfrissende aanpak is Laura in onze ogen een fantastische ambassadrice voor het Trainersvak. Haar ambitie is om ook in de toekomst trainers te blijven inspireren, met bijvoorbeeld een manifest, blogs, het verzorgen van workshops en presentaties en mogelijk een nieuw trainersboek. Daarnaast wil Laura zich blijven inzetten voor goede doelen, zoals de Stichting 4YoungPeople. Voor deze stichting verzorgt zij jaarlijks trainingen om jonge mensen met een beperkt budget de kans te bieden zich te ontwikkelen.
  • De jury is onder de indruk van de expertise van Laura. Zowel in eigen land als internationaal laat Laura zien dat zij een expert is op het gebied van leren en innoveren. Laura weet moeiteloos te schakelen tussen het adviseren van organisaties op het gebied van learning & development en het opleiden en trainen van deelnemers en trainers. Haar aanpak is professioneel, betrokken en persoonlijk. Laura levert net altijd iets meer, waardoor ze haar klanten op een positieve manier verrast en ontzorgt.

 

De NOBTRA trainers van het jaar 2018 - 2019 vlnr Jeanet de Vries, Laura van den Ouden, Wim van Hout

De NOBTRA trainers van het jaar 2018 – 2019 vlnr Jeanet de Vries, Laura van den Ouden, Wim van Hout

De verkiezing bestond uit een shortlist van drie genomineerden. 

Nr 3 is geworden: Jeanet de Vries van Sinidito

Nr 2 is geworden: Wim van Hout van Boertien Vergouwen Overduin

 

Lees het volledige juryrapport

De jury bestond uit:

René Luisman, trainer van het jaar 2017 – 2018

Roeland Schweitzer, bestuurslid NOBTRA

Karima Matser, voorzitter NOBTRA