Protocol Veilig Trainen

Protocol Veilig TrainenIn het belang van alle trainers in Nederland is er een protocol ontwikkeld om trainingen en opleidingen weer te kunnen opstarten. Het protocol is tot stand gekomen op initiatief van de Nederlandse Orde van BeroepsTrainers (NOBTRA) in samenwerking met 30 trainers en trainingsbureaus onder leiding van met Jeff Dadema van de Letsgoactive training groep. Hieronder is het mogelijk om het protocol te downloaden.

NIEUW: Engels protocol! 
Na vele verzoeken hebben wij het protocol veilig treinen ook in het Engels vertaald. Onderaan de pagina zijn beide protocollen te downloaden. 

Updates Protocol Veilig Trainen

Hier vind je de laatste updates rondom het Protocol Veilig Trainen

De update van 23 april 2021:
 

Opening van Trainingslocaties stap-voor-stap
Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie, dat is positief. Tegelijkertijd is de coronacrisis is nog niet voorbij. Dagelijks worden er mensen ziek en moeten mensen soms naar het ziekenhuis, de opnames dalen licht. Daarom wil het kabinet de coronamaatregelen stap-voor-stap loslaten. Dit gebeurt voorzichtig, want als maatregelen te snel worden losgelaten, kan het aantal mensen met corona weer toenemen.

1ste Stap openingsplan voor Trainingsinstellingen op 28 april 2021:
De onderstaande informatie is gebaseerd op de informatie op de overheidswebsite en van na de aanpassing van 20-4-2021. Wij sluiten aan bij het kabinet om in 3 maanden de trainingslocaties volledig te openen, zodat aan het einde van de zomer weer bijna alles kan. Trainer en deelnemers houden zich te allen tijde aan de basisregels tegen verspreiding van corona. 

Welke trainingen zijn niet toegestaan:


Belangrijke punten voor ons als trainers:
1.         Het maximale aantal deelnemers in één ruimte bedraagt 30 personen. 
2.         Het dringende advies van de overheid is om zoveel als mogelijk thuis te werken en reizen te beperken.
3.         Het dragen van een mondkapje in de openbare ruimte is een verplichting.
4.         In de trainingsruimte blijven de deelnemers zoveel mogelijk zitten op hun vaste plaats. Houd daarmee rekening met je werkvormen.
Veel sterkte en succes allemaal! Wij houden de situatie nauwlettend in de gaten en reageren op nieuwe ontwikkelingen. 

We hopen dat we aan het einde van de zomer alle maatregelen los kunnen laten:
Samen op weg naar Trainingen geven met het Protocol Veilig Trainen. 
 
Met dringende vragen kun je terecht bij Angelique Koppelman: info@nobtra.nl

Samen op weg naar Trainingen geven met het Protocol Veilig Trainen.

Voor alle informatie, zie onze nieuwsbrief.

Vorige updates over ons protocol vind je op deze pagina.

De onderdelen van het protocol Veilig Trainen

Het protocol veilig trainen bevat 7 onderdelen waaraan een veilige training moet voldoen:

  1. Afstand houden - 1,5 meter
  2. Hygiëne
  3. Locatie
  4. Werkvormen
  5. Gedrag tijdens de training
  6. Communicatie
  7. Updates van het protocol

Wij verwachten met dit protocol een goede bijdrage te leveren aan het trainersvak voor veilige trainingen in een veranderde samenleving.


De NOBTRA (Nederlandse Orde van Beroeps Trainers) is dé branche-en beroepsorganisatie voor Trainers. Wij vertegenwoordigen als branche organisatie 120.000 Trainers op MBO, HBO en WO niveau. Trainers zijn in loondienst (overheid en bedrijfsleven), werken bij opleiding bureaus, Academies, ZMP en ZZP. Wij hebben een Beroeps Register voor Trainers en Opleiders met een PE certificering. Via workshopdagen, intervisie en webinars verbinden, inspireren en versterken we elkaar in het trainervak.

Het protocol Veilig Trainen is ook opgenomen in de Ethische Gedragscode van de NOBTRA. Als lid van de NOBTRA verbindt de trainer zich aan de Ethische Gedragscode en het bijbehorende klachtenreglement. Daarmee biedt een trainer aan deelnemers de zekerheid dat er professionele waarborgen in de beroepsuitoefening en bij de bedrijfsvoering in acht worden genomen die het welzijn en het veilige leerklimaat bevorderen.

Video's over het protocol Veilig Trainen

In onderstaande video's laten we zien hoe trainen in de 1,5 meter samenleving eruit ziet.

Video 1:
In deze video geven we een korte introductie en achtergrond over het protocol.Video 2:
In deze video laten we zien hoe deelnemers veilig ontvangen kunnen worden bij een training en hoe tijdens een training de 1,5 meter gehanteerd kan worden.Video 3:
In deze video worden een aantal voorbeelden laten zien van veilig trainen op 1,5 meter afstand.

Infographic met veiligheidsinstructies

Albert van Duijn heeft een infographic met veiligheidsinstructies beschikbaar gesteld. Deze infographic kan gedeeld worden met trainees voorafgaand aan een training.