NOBTRA nieuwsbrief februari 2023

NOBTRA nieuws, februari 2023

Bijgaand de nieuwsbrief van februari, terwijl het vandaag al 1 maart is. Doordat we ontzettend veel nieuws hadden, werden we een beetje ingehaald door de tijd. We hopen dat de inhoud van de nieuwsbrief jullie voorjaarsvrolijk stemt, want vandaag is het begin van de meteorologische lente. Veel leesplezier!
 
Het voorjaar staat op het punt los te barsten, zo voelt het ook een beetje bij NOBTRA. We hebben een nieuwsbrief bomvol met informatie over onze enquête, hoe het nu eigenlijk zit met PE-punten, nieuwe microtrainingen en andere events, een kennismaking met de nieuwe voorzitter van onze toetscommissie en als sluitstuk de NOBTRA-agenda, die je voortaan in elke nieuwsbrief zult tegenkomen.
We wensen jullie een heerlijke start van de lente én veel leesplezier.

Enquête

In onze nieuwsbrief van januari hebben wij een link gezet naar een enquête. Wij waren nieuwsgierig naar wat jullie vinden van NOBTRA, of er dingen zijn die jullie missen en of jullie wellicht tips hebben voor ons.
Hoewel we niet een groot aantal respondenten hadden, zijn de uitkomsten wel bijzonder interessant en konden we daar nu al veel uithalen. We hebben de belangrijkste dingen samengevat in een document, dat je kunt vinden op onze site.
 
Als je de antwoorden bestudeert, zul je merken dat wij al direct aan de slag zijn gegaan. Dat is natuurlijk niet alleen vanwege jullie mening, maar ook omdat we met een aantal onderdelen al bezig waren, zoals bijvoorbeeld duidelijkheid scheppen over het verzamelen van PE-punten. Er waren ook opmerkingen over de planning, daar gaan we scherper op zitten. Voor ons waren jullie antwoorden dus aan de ene kant een bevestiging en aan de andere kant ook een verrassing: we hebben mooie tips gekregen die we zeker allemaal ter harte nemen. Dank jullie wel voor het meedenken, jullie eerlijkheid en jullie mooie tips!
 
 

Update PE-portal

Er is veel nieuws te vertellen over PE-punten en de Portal. Het is vanaf nu technisch mogelijk om flexibel 160 PE-punten in vier jaar te behalen. Je hoeft niet per se 40 PE-punten per jaar te halen, zoals het eerst ingericht was. Je kunt nu afhankelijk van jouw agenda en behoefte de PE-punten spreiden over vier jaar, bijvoorbeeld:  
Je mag dus zelf bepalen hoe en wanneer je je punten spaart.
Als je geen PE-punten wilt verzamelen, dan is dat ook mogelijk. Je kunt dan gewoon NOBTRA lid blijven, maar zonder de certificering Trainer NOBTRA.
 
We gaan de komende tijd met terugwerkende kracht de PE-punten voor de NOBTRA-intervisiebijeenkomst aan jouw profiel koppelen, net als door jou gevolgde NOBTRA workshops en online micro trainingen. Voor sommige trainers zullen de PE-punten al wel zichtbaar zijn, voor anderen nog niet, maar dat komt!
 
 
Toekenning PE-punten overige PE-activiteiten
We hebben de signalen van trainers ter harte genomen en introduceren PE-punten voor trainingen die (nog) niet door NOBTRA zijn gekwalificeerd: De aangeboden PE-activiteiten moeten in de certificatieperiode van 4 jaar gevolgd zijn. In verband met de overgangsfase keuren we ook gevolgde trainingen vanaf 2018 goed. 
Een overzicht van het toekennen van het aantal PE-punten vind je op de website
 

Nieuwe voorzitter NOBTRA toetscommissie

Goedendag allemaal. Mijn naam is Erik Sauer. Ik werk vanaf 1988 als militair bij de Koninklijke Marine en sinds 2015 ben ik trainer bij dit mooie bedrijf. Ik heb opleiders en assessoren opgeleid en begeleid, portfolio beoordelingen en proeves van bekwaamheid afgenomen en sinds vorig jaar mag ik weer fulltime trainingen verzorgen voor onze onderofficieren en officieren. Ook leiden wij Nobtra gecertificeerde trainers op.
 
Vanaf 2016 ben ik aangesloten bij de Nobtra en doordat ik me steeds meer betrokken ben gaan voelen bij deze mooie organisatie heb ik al op diverse manieren mijn steentje kunnen bijdragen. Ik ben vanaf het begin betrokken bij een intervisiegroep van Nobtra trainers, ik mocht spreken op een online event, een microtraining verzorgen en de laatste tijd deed ik voor de toetscommissie al portfolio beoordelingen voor trainers die zich bij de Nobtra aan wilden sluiten. 
De stap om het voorzitterschap op me te nemen lijkt dan ook een kleine stap, maar wel een waarmee ik hoop een belangrijke bijdrage te kunnen leveren om de Nobtra die club te laten zijn waar je bij wilt horen, waar je aan bij wilt dragen en een club waar we er samen voor zorgen dat de Nobtra belangrijk is bij de verdere ontwikkeling van ons mooie vak, trainer. 
Om daarvoor samen te werken met de betrokken mensen in de toetscommissie vind ik een fantastische uitdaging en ik hoop dat iedereen dezelfde trots zal voelen als ik wanneer ik iemand vertel dat ik aangesloten ben bij de Nobtra.
 

Microtrainingen

In het kader van agendabeheer kunnen we jullie al veel informatie geven, waaronder een aantal mooie microtrainingen. Natuurlijk hebben jullie al ingeschreven voor De Taalbrug, die door Arie Speksnijder wordt gegeven op 7 maar a.s. Of misschien toch niet? Het kan nog via de link.
 
Aan het eind van komende maand, op 29 maart, gaan we op zoek naar talent met Jessica Kruijssen:
 
Talentgericht trainen: zo haal je het beste uit je deelnemers én jezelf!
Wil jij meer zich op je eigen talenten en hoe je die (nog) meer kunt inzetten in je werk als trainer voor meer energie, flow en werkgeluk? & Zou jij talenten van je deelnemers willen spotten en hen er meer bewust van maken, zodat zij die kunnen inzetten om diepgaander te leren tijdens je training? Doe dan mee aan de interactieve microtraining Talentgericht trainen!
In de microtraining… Na afloop ben je in staat om talenten bij je deelnemers in je intake of training te herkennen en heb je meer zicht gekregen op je eigen talenten en hoe jij die (nog meer) in je werk kunt inzetten
Zin om mee te doen? Schrijf je dan hier in voor de microtraining 29 maart 19.30-21.00 uur.
 
Op 20 april kunnen jullie gaan genieten van de (uitgestelde) microtraining van Mireille Ollivieira met als thema Duik in de onderstroom – conflicthantering: 
 
Zuchten, steunen, rollende ogen of ‘gaan we het hier nu weer over hebben?’. Het lijkt alsof dingen niet gezegd zijn, zorgen niet gedeeld zijn en het tijd wordt om ergens een punt achter te zetten. Maar hoe doe je dat? Met Deep Democracy leer je het juiste gesprek voeren. Soms is dat een spannend gesprek want wie wil er nou conflict? Nou, jij. Want je wilt helpen de situatie te verbeteren. Je gaat leren om de spanning aan te gaan en de groep daar doorheen te begeleiden. Belangrijkste competentie: moed. 
Nog niet zo moedig maar wel benieuwd? Gluur dan lekker mee en schrijf je hier in. Tot dan!
 
Had je voor 8 november jl. al ingeschreven voor deze training? Wij nemen jouw inschrijving mee naar 20 april. Als je onverhoopt niet kunt, neem dan even contact met ons op: info@nobtra.nl.
 
 
Heb je de smaak alweer te pakken en wil je meer? Dat kan, want op 12 juni hebben we een hele informatieve microtraining: Trends in leren en trainen in 2023.
 
In de afgelopen 3 jaar is er veel gebeurd in ons vak van trainer: online trainen, hybride, ChatGPT in opkomst. Nu het stof uit de coronaperiode wat is neergedwarreld is de vraag: wat blijft overeind in ons vak, waar zitten deelnemers, werkgevers en trainers op te wachten? Kortom, het net ophalen over wat speelt in het trainersvak en wat de toekomst gaat worden.
NOBTRA Trainer van het jaar 2019-2020 Laura van den Ouden gaat ons hierin meenemen. Zij bezoekt eind mei 2023 het grootste internationale congres dat elk jaar in de Verenigde Staten wordt gehouden: het ATD. Ongeveer 10.000 leerprofessionals uit de hele wereld komen daar samen om gedurende 4 dagen bijgepraat te worden in het vak: wat zijn recente onderzoeken op het gebied van trainen, welke trends spelen er in leren, wat zijn vragen die trainers hebben nu? Denk aan onderwerpen als: Op 12 juni zal Laura ons de samenvatting geven van de sessies die zij heeft bijgewoond over leren en ontwikkelen én de trends die zij gehoord en gezien heeft tijdens dit internationale congres. Dit jaar is het thema op het congres: ‘Create a world that works better’.
Zij zal zelf ook op het congres een workshop geven, getiteld ’10 Brain Boosters in Online Training’ met haar beste lessen in online leren van afgelopen 3 jaar. Ook over haar eigen sessie in San Diego zal Laura een terugkoppeling geven. Dit is overigens de 10e keer dat zij op een internationaal congres spreekt, dus van wie kunnen we beter een terugkoppeling krijgen dan van haar!
Kortom, word in 1,5 uur bijgepraat over trends in leren en trainen met verse inzichten op het grootste internationale congres voor trainers. Geniet van de anekdotes en praktische inzichten over trends in ons vak en doe er je voordeel mee! Inschrijven kan hier.
 

Nog meer events!


Naast de aangekondigde microtrainingen gaan we met iets nieuws beginnen: het NOBTRA café. Dit worden sessies van een middag met een interessante workshop en gelegenheid om te netwerken. We zullen deze middagen houden op verschillende dagen en op verschillende plaatsen. We bijten het spits af op 26 april a.s. bij de Academie voor Psychodynamica in Scherpenzeel. Nadere informatie hierover volgt binnenkort!
 
Verder hebben we jullie laten weten dit jaar geen verkiezing te houden voor de Trainer van het Jaar en de Young Talent Award, vooral omdat we van mening zijn dat het thema Diversiteit & Inclusie nog meer verdieping verdient. Daar gaan we mee aan de slag op 5 juli a.s. We gaan dan vier workshops organiseren, waarvan twee worden gegeven door onze huidige TvhJ, Mireille Ollivieira en onze YTA, Suzanne Nieuwenhuijs. Ook hier volgt binnenkort nog meer informatie over. Na de zomervakantie, op 7 september, houden we weer een workshopdag bij en met Uitgeverij Thema. We hopen daar natuurlijk weer zo’n succes van te maken als de vorige, in 2021.
 
 
Ook een keer een bijeenkomst ‘hosten’?
In januari hebben we deze oproep ook al geplaatst. Voor onze nieuwjaarsbijeenkomst van 25 januari jl. én voor ons eerste NOBTRA café hebben we twee van ‘onze’ opleiders bereid gevonden om hun trainingsruimte een Nobtra live-bijeenkomst. Wellicht zijn er ook andere opleiders die hun ruimte daar een keer voor willen aanbieden. Belangstelling en/of vragen? Neem contact op met margreeth@nobtra.nl.
 

NOBTRA agenda


7 maart:               De Taalbrug – microtraining met Arie Speksnijder
29 maart:             Talentgericht trainen – microtraining met Jessica Kruijssen
20 april:               Duik in de onderstroom – microtraining met Mireille Ollivieira
26 april:               Het eerste NOBTRA café! Nadere informatie en aanmelding volgt.
Mei:                     Het tweede NOBTRA café met als workshopleider Richard Hulshof. Nadere informatie en aanmelding volgt.             
12 juni:                Trends in leren en trainen 2023 – microtraining met Laura van den Ouden
5 juli:                   Workshopdag in het kader van ons thema Diversiteit en Inclusie, met o.m. workshops van Mirielle Ollivieira en Suzanne Nieuwenhuijs. Nadere informatie volgt.
7 september:         Workshopdag met en bij Uitgeverij Thema. Nadere informatie volgt.
 
 
 
Nobtra: dé brancheorganisatie van trainend Nederland!