NOBTRA nieuwsbrief mei/ juni 2023

NOBTRA nieuws, mei/ juni 2023

Worden jullie ook zo vrolijk van de ’50 tinten groen’ buiten, gecombineerd met een heerlijk zonnetje? Wij in ieder geval wel. Het geeft ons energie en inspiratie die we graag met jullie delen in deze nieuwsbrief.
 
We zijn blij met de komst van twee nieuwe bestuursleden, allereerst Erik Sauer. Erik is sinds februari de voorzitter van onze toetscommissie en heeft zich in de nieuwsbrief van februari al aan jullie voorgesteld. Hij is inmiddels ook toegetreden tot ons bestuur, waar hij de plaats van Alma Wirodikromo heeft overgenomen. Heet van de naald kunnen we melden dat ook Richard Hulshof het bestuur komt versterken. In de volgende nieuwsbrief zal hij zich eveneens aan jullie voorstellen.
 
We hebben weer een heerlijk volle nieuwsbrief. Het Nobtra Café gaat nu echt van start en zelfs in een versie die de hele dag duurt. We hebben 4 mooie workshops en plaats voor 50 deelnemers, dus wees er snel bij! In het kader van ‘regeren is vooruitzien’ hebben na de vakantie weer een mooi evenement opgelijnd: de NOBTRA – THEMA dag bij uitgeverij Thema in Zaltbommel.
 
Dan hebben we weer iets leuks te melden: de NOBTRA podcasts, gemaakt door ‘onze’ Harro Willemsen en Jeff Dadema inclusief interviews met eveneens ‘onze’ Mireille Ollivieira en Suzanne Nieuwenhuijs. Lees er alles over verderop in deze nieuwsbrief.

We besluiten met nieuwe PE-activiteiten en aansluitend de agenda, zodat je weet wat er nog meer aankomt dit jaar. Veel leesplezier!
 

Bestuursleden

In februari heeft Erik Sauer zich al voorgesteld als voorzitter van de toetscommissie. Erik voelt zich helemaal thuis bij de Nobtra en is inmiddels bestuurslid geworden. Dar zijn we natuurlijk heel blij mee.
 
Ook blij zijn we met de komst van Richard Hulshof als zesde bestuurslid. Richard is o. a een specialist op het gebied van AI (Artificial Intelligence) en we hopen veel van hem te kunnen leren. In de volgende nieuwsbrief zal hij zich aan jullie voorstellen.
 
In november gaat Richard een microtraining voor en met ons doen, dus hou de nieuwsbrieven in de gaten.
 
 

Het eerste Nobtra Café

Zoals we al een aantal keer hebben aangekondigd, hebben we op 5 juli een speciaal Nobtra Café, een editie die de hele dag duurt en in het teken staat van ons thema Diversiteit & Inclusie. Plaats van samenkomst is ditmaal de Open Hof in Rotterdam-Ommoord.
 
We hebben maar liefst 4 workshops in de aanbieding: twee van ‘onze kanjers’ Mireille Ollivieira en Suzanne Nieuwenhuijs en twee van voor jullie wellicht nieuwe namen: Ilse Volkstedt en Marten Bos.
Hieronder vinden jullie de aankondigingen van de workshops; op de site staat het complete programma (inclusief informatie over de locatie), je kunt je daar ook aanmelden.
 
Hier alvast de workshops op een rijtje:
 
Hoogsensitiviteit en Trainen met Suzanne Nieuwenhuijs – Mekking
Je kent ze vast wel: van die deelnemers die continu kritische vragen stellen, ook over je manier van trainen. Die redelijk perfectionistisch zijn, gevoelig zijn voor feedback na een oefening of rollenspel en die regelmatig opmerkingen maken over de temperatuur of luchtkwaliteit in de zaal. Kans bestaat dat zij hoogsensitief zijn. Waar moet je bij deze groep op letten zodat ook zij maximaal leerrendement uit je training halen? En hoe werkt het als je zelf hoogsensitief bent als trainer?
In deze workshop leer je wat hoogsensitiviteit is, hoe je een hoogsensitieve deelnemer herkent in je training en wat daarbij de uitdagende en de positieve kenmerken zijn. Je krijgt tips om de hoeveelheid prikkels voorafgaand en in je training te beperken, hoe je een sfeer kunt creëren waarin hoogsensitieve deelnemers optimaal tot hun recht komen en je onderzoekt hoe je je eigen training(svormen) meer "HSP-proof" kunt maken! En misschien herken je hoogsensitiviteit ook wel bij jezelf en ontdek je hoe je dat voortaan als kracht kunt inzetten als trainer.
 
De Kracht van het Verschil met Marten Bos
Diversiteit is overal, maar hoe maken we ruimte om werkelijk inclusief en gelijkwaardig met elkaar om te gaan? Wat is er nodig om gelijkwaardige ruimte te geven aan alle deelnemers bij ons trainingsaanbod, herkennen we onze eigen bias in taal, werkwijze, aanpak wel altijd?
Met de methodiek “De Kracht van het Verschil” heeft Marten Bos een methodiek ontwikkeld die ruimte biedt aan ‘de meervoudige biografie’. Dit kan ingezet worden als hulpmiddel om, in een open, inclusieve en gelijkwaardige setting, uitwisseling op gang te brengen en verschillen en overeenkomsten aan het licht te brengen en te bespreken. Daarmee kunnen we ontdekken waar de kracht van het verschil verbindt, versterkt en waar deze juist schuurt. De methodiek is in de loop der jaren verder doorontwikkeld en wordt succesvol gebruikt door o.a. trainers, coaches, therapeuten en docenten en is vertaald in het Duits en Engels. Bureau VIE heeft de methodiek en de Diversiteit Kaarten inmiddels overgenomen. Marten Bos werkt er nu vooral mee in Oost-Europa en Balkan landen en geeft i.s.m. Bureau VIE lezingen en workshops op congressen.
 
Sensitief voor seksuele en genderdiversiteit met Ilse Volkstedt
Ben jij je bewust van gender en seksuele stereotypen in je training? Hoe spreek je mensen op een lhbti+ inclusieve manier aan? Hoe zorg je dat je niemand uitsluit in jouw training? Door tekst of beeld kan je onbedoeld bepaalde mensen uitsluiten. Óf je kan ervoor zorgen dat een brede groep zich aangesproken voelt.
 
In deze workshop leer je hoe je jouw training inclusiever maakt. Je leert hoe je rekening houdt met seksuele en genderdiversiteit in jouw mondelinge en schriftelijke communicatie. En je krijgt tips om stereotypen te voorkomen. Zodat iedereen in jouw training zich comfortabel en betrokken voelt.
 
Deep democracy met Mireille Ollivieira
Stel dat we aan het begin van een strategietraject nu eens niet zouden zeggen: ‘ik hoop dat we het snel eens worden’. Maar: ‘wat geweldig dat we hier bij elkaar zitten met zoveel mensen, met zoveel meningen en netwerken. Met zo veel verschil. Laten we al die wijsheid, al die achtergronden, al die kennis zo goed mogelijk benutten.’ Wat zouden we dan een grootste dingen met elkaar kunnen doen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Hoe zorg je dat het niet altijd die paar mensen zijn die hun mond open doen op een management dag? Met Deep Democracy, verzorgd door Mireille Ollivieira, trainer van het jaar!
Bij deze interactieve all inclusive workshop ga je leren dat gehoord worden niet hetzelfde is als je zin krijgen en dat jouw leiderschap bepalend is bij inclusieve besluiten. Yeah, it’s about you. Meer weten? Zorg dat je erbij bent!

Vast wat voorpret? Kijk op:
www.deepdemocracy.nl, www.Humandimensions.nl, www.homecomingcoach.nl
 
 

De NOBTRA/THEMA dag op 7 september a.s.

Het is alweer twee jaar geleden dat we deze dag voor de eerste keer organiseerden bij uitgeverij THEMA in Zaltbommel. Never change a winning concept, dus we gaan het nog een keer doen!  We kunnen jullie alvast verklappen dat we blij zijn met Titia van der Ploeg die de keynote zal verzorgen en met Carolien Roodzant die onze dagvoorzitter zal zijn.
 
12.00 – 13.00 uur       Inloop Boekencafé en Magnolia waar ook de lunch klaarstaat
13.15 – 13.30 uur       Welkom door Carolien Roodzant, Karima Matser, Joke Carlier
13.30 – 14.30 uur       Eerste workshopronde (subzalen)
14.30 – 15.00 uur       Pauze (boekencafé, hal en evt. tuin)
15.00 – 16.00 uur       Tweede workshopronde (subzalen)                          
16.00 – 16.15 uur       Pauze (boekencafé, hal en evt. tuin)
16.15 – 17.00 uur       Keynote Titia van der Ploeg (Abeel)
17.00   - 18.00 uur      Borrel (Boekencafé, hal en evt. tuin)
 
In de nieuwsbrief van juni maken we alle workshopleiders bekend. Je kunt echter nu al inschrijven, zodat je verzekerd bent van een plek! Dat kan via deze link: NOBTRA/ THEMA dag
Voor deze onvergetelijke dag inclusief lunch betalen leden € 50, voor niet leden is het € 75.
 
 

Helaas…

Blij als we zijn met bovenstaande events, betreuren we het te moeten melden dat de dag met en bij de Koninklijke Marine in Den Helder op 22 juni niet kan doorgaan. Door omstandigheden is de KM niet in staat om de juiste omstandigheden voor deze dag te creëren. Gelukkig hebben we 2 andere mooie events opgelijnd staan, dus meld je aan!
 
 

Podcasts

De oplettende lezer heeft het waarschijnlijk al gespot op LinkedIn: de NOBTRA is een podcast serie gestart! In iedere aflevering een diepgaand gesprek met een interessante trainer. Er wordt gepraat over alle aspecten van het vak: wat zijn hun specialismen, inzichten en uitdagingen? Waar lopen ze zelf tegenaan en welke adviezen kunnen ze delen.
 
De eerste afleveringen zijn ondertussen opgenomen. We hebben in de eerste aflevering Mireille Ollivieira te gast, trainer van het jaar. Ze is keynote spreker, leiderschapstrainer en coach en als gecertificeerd Deep Democracy Instructeur verbonden aan Human Dimensions, waar ze level 1, 2 en 3 en Jam Cultures geeft.
 
Young Talent of the Year Suzanne Nieuwenhuijs – Mekking komt in de tweede aflevering aan het woord. Zij is oprichter, coach en trainer bij Werkgelukt, helpt werkgeluk binnen organisaties te vergroten en is expert in hoogsensitiviteit op de werkvloer.
 
De podcasts worden gemaakt door onze sterpresentatoren Harro Willemsen en Jeff Dadema (ken je ze nog, van het congres?). Binnenkort te zien in je favoriete podcast app!
 

Permanente Educatie: nieuwe PE-activiteiten!

De toetscommissie heeft weer drie inspirerende trainingen kunnen goedkeuren als NOBTRA PE-activiteit. Je kunt ze vinden in de agenda op de PE-portal
 
Training Interpersoonlijke dynamiek van de Leary Academy
Wil je als professional mensen begeleiden en/of trainen om zelf effectief en zelfbewust interactie te kunnen creëren? Wil je mensen begeleiden die hun eigen impact willen vergroten en/of invloed op de samenwerking willen versterken? Deze 3-daagse verdiepingsopleiding is erop gericht het werken met de Roos van Leary praktisch toepasbaar te maken voor jou als trainer. 
Je ontvangt hier 65 PE-punten voor.
 
Training Teamcoaching en Groepsdynamica van Blankestijn & Partners
In de Training Teamcoaching en Groepsdynamica krijg je kennis en inzicht in groepsdynamische patronen in de teamsamenwerking, en in de bovenstroom en onderstroom van teamontwikkeling. Je ontwikkelt essentiële teamcoaching-vaardigheden om de teamsamenwerking te versterken en krijgt praktische tools om een team te begeleiden. In je persoonlijke ontwikkeling krijg je inzicht in je rol en leiderschap als teamcoach, en de impact hiervan op de groepsdynamiek in het team.
Je ontvangt hier 60 PE-punten voor.
 
Training Doelgericht Interactie begeleiden van Bridge2Learn
Creëer plezier, betrokkenheid en een hoger leerresultaat door MEER en BETERE interactie in trainingen. Na deze driedaagse training – speciaal voor ervaren trainers - ontwerp jij de interactie in jouw trainingen vooraf en speel je met de interactie in trainingsgroepen. Jij hebt meer plezier en jouw deelnemers zijn betrokken en leren nog meer!
Je ontvangt hier 65 PE-punten voor.
 

NOBTRA agenda