NOBTRA-dag bij de Marine in het teken van DISC

Door Rogier van Langen

 

De Waterloozaal was voor de gelegenheid aangekleed als het Walhalla van de trainingswereld. Van prachtige flappen – het trainerserfgoed van de School voor Maritieme Vorming, Bedrijfsvoering en Onderwijskunde (SMVBO) – tot aan een uitleg van de plaats die de opleidingen innemen binnen het Commando Zeestrijdkrachten: de entree was om van te smullen. Nadat deze maandag 22 mei alle kandidaten/genodigden aanwezig waren opende gastheer Jacob van der Meulen het NOBTRA-bal.

Even wennen met profiel en blinddoek

Na de koffie en kennismaking nodigde Jacob de gasten uit voor een korte introductie en toelichting op de dag. Ook maakte iedere deelnemer een korte versie van zijn of haar eigen DISC-profiel om later in het programma te gebruiken.

De dag stond in het teken van DISC dus dit onderwerp kwam de hele dag terug. Gekleurde briefjes hielpen bij het maken van een indeling in drie groepen. Na een korte voorstelronde gingen we iets dieper in op de inhoud van DISC. Dit bracht enige discussie en inzichten met zich mee. We vervolgden het programma met een werkvorm waarbij de groep zich onder leiding geblinddoekt moest verplaatsen. Dit bleek voor onze ‘burgercollega’s’ wel even wennen. Bij de nabespreking werd bij sommige mensen al duidelijk hoe de verschillende profielen tot uiting kwamen.

Opdrachten in de palenbak

Voorafgaand aan de uitgebreide lunch met heerlijke broodjes kleedde iedereen zich vast om. Daarna kregen alle deelnemers opdrachten voor de palenbak. Met veel enthousiasme stortte iedereen zich daar op en in. Dit programmaonderdeel bleek heel waardevol voor trainen en reflecteren, zo vertelden de deelnemers. Als SMVBO zijn we hier erg blij mee.

Als laatste namen de verschillende groepen tijd voor reflectie  en werkten ze de profieltesten verder uit. Dat maakte de profielen concreet. Het onderlinge verschil in bekendheid met DISC bleek groot: voor sommigen was het gesneden koek en konden zelfs een zeer belangrijke aanvulling geven, andere deelnemers maakten er voor het eerst kennis mee.

Mede door de inzet van Jacob, de trainers die hem assisteerden en zonder meer ook door de inzet van de deelnemers werd het een waardevolle dag.