Zomer Nieuwsbrief 2017.

In dit nummer:

 • Workshopdag woensdag 30 augustus a.s. 
 • NOBTRA-dag bij de Marine in het teken van DISC
 • Hoe trainen ze eigenlijk bij de marine? Interview met Jacob  van der Meulen, NOBTRA-Trainer van het Jaar 2016-17
 • Word jij de nieuwe Trainer van het Jaar 2017-18?
 • Nieuwe NOBTRA-erkende opleiding
 • Wie schrijft, blijft! Schrijven over je vak in TvOO
 • Bericht van het bestuur

Start je nieuwe trainingsseizoen vol inspiratie:

Woensdag 30 augustus a.s. NOBTRA Workshopdag, The Colour Kitchen Utrecht

De Zomerworkshopdag van vorig jaar was geweldig. Ruim zestig trainers droegen allemaal hun steentje bij. Dit jaar organiseren we weer zo’n feestdag. Neem een kijkje in de keuken van enkele toptrainers, ontmoet tientallen collega’s,  ontdek hoe jij je trainersvaardigheden aan kunt scherpen en ga vol energie en inspiratie je nieuwe trainingsseizoen in!

In de aantrekkelijke Colour Kitchen in Utrecht is er alle tijd en ruimte om nieuwe kennis op te doen, bij te praten met vakgenoten en te genieten van een heerlijke lunch zodat je op en top klaar bent om aan een nieuw trainingsseizoen te beginnen.

programma

09:30–10:00 Ontvangst

10:00–10:30 Startmanifest

10:45–12:15 Workshopronde 1

12:15–13:45 Lunch

13:45–14:15 Neuzen gelijk zetten en oren ook.

14:30–16:00 Workshopronde 2

16:00–17:30 Feestelijke afsluiting en Borrel

Je kunt deze dag twee workshops volgen: een in de ochtend en een in de middag. Je kunt kiezen uit de volgende workshops:

  • Workshop 1 door Silvia Blankestijn
  • Workshop 2 door Mieke Tummers
  • Workshop 3 door Jacob van der Meulen
  • Workshop 4 door XS4All
  • Workshop 5 Sergio van der Pluym

Lees meer over de workshops

Slechts € 25,- voor aangesloten bij de NOBTRA.

Ben je nog niet aangesloten bij de NOBTRA dan zijn de kosten van deze dag €150,-. Besluit je om je naar aanleiding van deze dag aan te sluiten bij de NOBTRA, dan betaal je voor 2017 geen contributie!
Beide bedragen zijn inclusief koffie, thee, lunch en borrel.

Aanmelding

Enthousiast? Je kunt je aanmelden tot 10 augustus.

Klik hier om je aan te melden.

Je inschrijving is definitief zodra we je inschrijfgeld hebben ontvangen.

Locatie:

The Colour Kitchen Zuilen

Prinses Christinalaan 1

3554 JL Utrecht


NOBTRA-dag bij de Marine in het teken van DISC

De Waterloozaal was voor de gelegenheid aangekleed als het Walhalla van de trainingswereld. Van prachtige flappen – het trainerserfgoed van de School voor Maritieme Vorming, Bedrijfsvoering en Onderwijskunde (SMVBO) – tot aan een uitleg van de plaats die de opleidingen innemen binnen het Commando Zeestrijdkrachten: de entree was om van te smullen. Nadat deze maandag 22 mei alle kandidaten/genodigden aanwezig waren opende gastheer Jacob van der Meulen het NOBTRA-bal.

Lees dit verhaal op de NOBTRA website.


Interview met NOBTRA-Trainer van het Jaar Jacob van der Meulen

Over de grondige marinetrainingen.

Na de gebruikelijke strenge toetsing voor trainersopleidingen verleende de NOBTRA in 2016 de interne trainersopleiding van de Marine een NOBTRA-erkenning. Is het toeval dat uit die gelederen de huidige NOBTRA-Trainer van het Jaar werd verkozen? Retorische vraag of niet, blijkbaar is daar kwaliteit te vinden. Jacob van der Meulen beantwoordt graag onze prangende vragen over competenties, de benodigde praktijkervaring en maatwerk-methodiek voor aankomende trainers.

Lees dit verhaal op de NOBTRA website.


Word jij de nieuwe Trainer van het Jaar 2017-18?

De bekendmaking van de nieuwe Trainer van het Jaar vindt plaats tijdens de NOBTRA-workshopdag van woensdag 30 augustus in The Colour Kitchen in Utrecht. De persoon die dit jaar gekozen wordt als ambassadeur van ons mooie trainersvak zal het felbegeerde beeldje ontvangen uit handen van de huidige Trainer van het Jaar, Jacob van der Meulen. Deze collega zal zich voor het jaar 2017/2018 Trainer van het Jaar mogen noemen. Dat zou jij kunnen zijn. Zie je het al voor je?

Aanmeldingen en voordrachten zijn tot 19 juli welkom

Aanmeldingen en voordrachten zijn nog steeds welkom, namelijk tot 19 juli a.s. Kort daarna maken we bekend welke trainers voldoen aan de nominatie-eisen en zich dus genomineerde mogen noemen. Dat op zich is al iets om trots op te zijn en je trainerschap mee in de schijnwerpers te zetten. De genomineerden gaan door naar de uitreiking op 30 augustus a.s.

Dus ben je trainer, werk je met een bijzondere trainer of heb je een training gevolgd bij een trainer die indruk maakte? Mail de naam door naar info@nobtra.nl. Het NOBTRA-bestuur zal je in samenspraak met jou helpen vijf voordrachten te verzamelen om de nominatie te ondersteunen.

Lees het reglement en vul het voordrachtformulier in.

Waar let de jury op?

Denk aan vragen en aandachtspunten als:

 • Draagt deze persoon bij aan de ontwikkeling van het vak?
 • Profileert hij/zij zich als trainer?
 • Deelt hij/zij kennis met vakgenoten?
 • Heeft deze persoon een eigen expertise en/of stijl?

Ook als je in je eigen ogen nog maar kort bezig bent, als je geen boek geschreven hebt, maar wel een eigen visie op het vak hebt en die actief uitdraagt naar deelnemers en opdrachtgever, kom je in aanmerking.


Opleiding tot persoonlijk procestrainer erkend.

In april 2017 heeft de NOBTRA voor de derde keer een opleiding erkend van Blankestijn & Partners: de opleiding tot Procestrainer. In de opleiding Persoonlijk procestrainer voeg je het trainen in/met de onderstroom oftewel ‘onder de waterlijn’ toe aan je vakmanschap van vaardigheidstrainer. Je kunt je deelnemers immers niet verder begeleiden dan je eigen wortels diep zijn”, aldus Silvia Blankestijn.

Lees meer over deze opleiding en de NOBTRA erkenning.

Wat je moet doen om je opleiding te laten toetsen

De NOBTRA-erkenning is voor elke opleiding vrijwillig. Het kan zo maar zijn dat een heel goede trainersopleiding in Nederland nog niet is erkend. Wilt u een opleiding laten toetsen om uit te vinden of deze voor NOBTRA-erkenning in aanmerking komt? Neem contact met ons op via info@nobtra.nl.


Wie schrijft, blijft. Schrijven over je vak in TvOO

Ken je dat gezegde: ‘wie schrijft, blijft’?! Trainers dragen bij uitstek hun kennis graag over en laten anderen delen in hun enthousiasme en visie. Precies wat je doet tijdens je trainingen, toch? Een andere manier om dat te doen is erover schrijven, bijvoorbeeld in het Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties.

TvOO bied je een podium met een enorm bereik

De naam doet het al vermoeden: het Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties is bedoeld voor professionals die zich bezighouden met ontwikkeling in organisaties. Onder andere trainers zoals jij zijn zulke professionals. Daarom vind je in elk nummer in elk geval een zogenaamde Trainerstool, in het juni nummer 2017 van de hand van Jacob van der Meulen. De redactie streeft ernaar trainers ook boeiende en terzake doende artikelen te bieden. In ditzelfde nummer daagt collega-trainer Marion Reijerink ons uit om meer te doen dan ‘sleutelen’ en te gaan ‘innoveren’.

Zo biedt TvOO jou, net als Jacob en Marion, een podium voor je expertise, je visie, je werkwijze, enzovoort. Zo vergroot en versterk je je zichtbaarheid als trainer en expert. Het bereik van TvOO is namelijk enorm: zo’n 7.000 digitale abonnees van verschillende vakorganisaties als de NOBTRA, NOBCO, NVO2, NOLOC en andere, 45.000 abonnees op de inhoudsopgave die artikelen vandaaruit kunnen downloaden, plus een heleboel organisaties met een IP-abonnement voor alle medewerkers. De papieren oplage is ongeveer 500.

Wat kun je doen om in TvOO te publiceren?

Je bent bij deze expliciet uitgenodigd te schrijven over je vak en voor je vakgenoten in TvOO. Op www.tvoo.nl/kopij vind je allerlei handige documenten met instructies. Voor een artikel ontvangt de redactie graag eerst een synopsis. Wil je je storten op de Trainerstool, dan kun je een e-mail sturen ter attentie van Astrid de la Fuente; zij vertegenwoordigt in de redactie de NOBTRA en coördineert deze rubriek. Doen!

Extra’s die je krijgt bij TvOO

Als NOBTRA-aangeslotene ontvang je TvOO vier keer per jaar. Dat zit bij je NOBTRA-contributie inbegrepen. Je betaalt daarvoor dus niets extra. Je kríjgt wel allerlei extra’s:

 • gratis toegang tot het hele TvOO-archief via www.professioneelbegeleiden.nl,
 • 25% korting op de papieren versie van alle andere titels van Uitgeverij Kloosterhof,
 • een korting van €30,- op deelname aan de jaarlijkse Dag van de Coach
 • en vertegenwoordiging van jouw beroepsgroep in de TvOO-redactie.

Startschot voor NOBTRA 2020. Vijf manieren om mee te denken en doen

Het bestuur gaat samen met alle betrokkenen werken aan de koers voor de NOBTRA. Vooruit kijken, zelfs voorbij het jaar 2020. We beginnen met verkenningen voor een toekomstbestendig beleid. Volgens ons betekent dat dat de NOBTRA in haar beleid rekening houdt met de veranderende voorkeuren van trainers en met nieuwe werkwijzen.

Afstemming als uitgangspunt

Voor een goed en gedragen beleid hebben we alle kennis uit het veld nodig. De afstemming tussen bestuursleden, NOBTRA leden en opdrachtgevers is daarom een belangrijk uitgangspunt. We zien dat de trainingssector nieuwe wegen inslaat om meer en andere opdrachtgevers te bereiken en om nog meer samenwerking te zoeken met andere partijen. Het beleid van de toekomst kan ook aan de kwaliteit van trainingen nog beter recht doen.

Continuïteit in het bestuur nodig

Een ander belangrijk uitgangspunt voor de beoogde nieuwe koers en verandering is de continuïteit in het bestuur. We zijn de afgelopen jaren enorm kwetsbaar geweest door wisselingen binnen het bestuur. De continuïteit kwam flink in het geding. Het inwerken van nieuwe bestuursleden kost tijd en energie. Om het bestuur van de toekomst vorm te geven nodigen we alle aangesloten trainers uit het komende half jaar actief mee te werken en te denken.

Stap in een commissie voor meer denk- en doe-kracht

Onze nieuwe opzet is via om via commissies clubjes van  NOBTRA-aangeslotenen te vormen, die een onderwerp met zijn allen beheersen. Zodat er geen gat meer ontstaat als iemand om wat voor reden dan ook wegvalt. We zien nu vijf commissies voor ons:

   1. Evenementen
   2. Kwaliteit extern
   3. Kwaliteit intern
   4. Communicatie
   5. Aansluiting bij de NOBTRA

Wil jij ook meedenken en meedoen in een commissie, laat het ons weten! We hebben echt extra denk- en doe-kracht nodig. Er zijn plannen en ideeën genoeg, maar het ontbreekt aan uitvoeringscapaciteit.

Tijdens de workshopdag van woensdag 30 augustus a.s. zullen we deze vijf commissies kort toelichten. Bij een volgende stap zullen we ook onze Raad van Advies vragen mee te denken.

Het NOBTRA-bestuur wenst je een goede zomerperiode. Graag tot 30 augustus!

Margret Hintze, Jeffrey van Kempen, Karima Matser (voorzitter), John de Ruiter, Wessel Schulte (penningmeester), Roeland Schweitzer (communicatie), Mieke Tummers, Carlijn Weijns (evenementen)