Jeanet de Vries, genomineerd als TvhJ 2018 – 2019

Jeanet de Vries is een van de drie genomineerden als  ‘Trainer van het Jaar’ 2018.

Jeanet traint sinds 2000 passievol voornamelijk in de ouderenzorg. Tijdens haar opleiding tot trainer werd er gezegd: ”Een trainer is niemand.” Dat riep veel weerstand in haar op: “Als trainer geef je je eigen kleur aan een training, je bent het instrument dat mensen in beweging zet, je ontkomt niet aan jezelf in een training” zegt Jeanet. Voor haar maakt het geen verschil of een deelnemer van de sociale werkvoorziening komt of bestuurslid is, elke deelnemer wordt als mens gezien met zijn kwaliteiten en valkuilen.

Jeanet werkt voor haar eigen bedrijf Sinidito en als freelancetrainer voor derde partijen. Zij ontwikkelt de meeste trainingen zelf en blinkt uit door de door haar zelf bedachte werkvormen. Een training is op deze manier nooit saai, de deelnemers worden uitgenodigd om actief mee te doen. Door ervaringsgericht met een thema aan de slag te gaan, beklijft het geleerde ook beter.

Realistisch

In gesprek met opdrachtgevers merkt Jeanet op dat er geregeld een discrepantie is met de wensen van de organisatie en de hiervoor ter beschikking gestelde middelen. Door goed te luisteren, transparant en ook kritisch te zijn en de wensen te vertalen naar het niveau van de deelnemers, is zij in staat van elke training maatwerk te maken. Het resultaat staat voorop, maar het moet ook realistisch zijn.

Juist omdat Jeanet alle facetten van de ouderenzorg kent – zij heeft gewerkt als activiteitenbegeleidster, manager welzijn, beleidsmedewerker vrijwilligersbeleid – kan zij zich goed inleven in de deelnemers van haar trainingen. De eigen werkervaring helpt haar om zich oprecht te durven verbinden en contact te maken met de deelnemers. Haar kracht is dan ook dat zij, door haar kwetsbaarheid te tonen, de deelnemers aanspoort kritisch naar zichzelf te kijken. Zij confronteert met mildheid en respect voor de ander en creëert hierdoor veiligheid en vertrouwen. En dat alles met een vleugje humor, in haar trainingen wordt veel gelachen.

Geïntegreerd belevingsgericht trainen

“Het persoonlijke groeiproces gaat vaak samen met pijn”. Als de deelnemer bang is om bepaalde thema’s te onderzoeken of uit te proberen, kan ik mij, door mijn eigen levens- en werkervaring, goed verplaatsen in de betreffende persoon en het leerproces met gepaste mildheid in beweging zetten.”

In 2009 heeft Jeanet een coaching opleiding gevolgd om nog meer diepgang in haar trainingen te brengen. Haar trainingsstijl is te beschrijven als inspirerend, duidelijk, enthousiasmerend en vrolijk. En dat steeds met respect voor de individuele deelnemer.

‘Geïntegreerd belevingsgericht trainen’, zo zou je het ook kunnen noemen.

Jeanet is tevens opgeleid als zangeres; zij bezocht het conservatorium in Alkmaar. In haar vrije tijd zingt zij o.a. voor mensen met dementie en zet zij zich in voor kansarme kinderen door ze kennis te laten maken met muziek.

 

 

Op een kidsfestival, voor kinderen met een verstandelijke beperking, heeft zij een zangworkshop gegeven waar een deelneemster met trots van het podium kwam en riep: “Ik wist niet dat ik kon zingen!”