NOBTRA nieuwsbrief september 2022

NOBTRA nieuws, september 2022

We beginnen deze nieuwsbrief natuurlijk met ons paradepaardje: de verkiezing van de Trainer van het Jaar 2023 én de Young Talent Award 2023. Wie gaan de stokjes overnemen van Mireille en Suzanne? Lees snel verder!
Verder praten we je bij over permanente educatie (PE) en hoe je daarvoor punten kunt vergaren.
Ben jij al eens deelnemer geweest in een intervisie groep? Wist je dat NOBTRA ook een aantal intervisiegroepen heeft en dat je daar PE-punten voor kunt halen? Ons bestuurslid Alma Wirodikromo vertelt je er alles over in deze nieuwsbrief.
Natuurlijk zijn we trots op alweer een gecertificeerde opleider, dit keer valt de eer te beurt aan KSG. Zij hebben trouwens ook een interessante vacature voor een trainer/consultant.
Kortom, weer een goed gevulde nieuwsbrief, veel plezier met lezen!
 

Word jij de nieuwe Trainer van het Jaar of de nieuwe Young Talent?

De winnaars van 2021-2022
Onze helden van vorig jaar op het thema Diversiteit en Inclusie, respectievelijk Mireille Ollivieira als de Trainer van het Jaar en Suzanne Nieuwenhuijs-Mekking als winnares Young Talent Award, hebben er een druk seizoen op zitten van trainen, inspireren en het verschil maken op het thema. Jullie hebben hen hopelijk gevolgd of online meegedaan met de microtrainingen Deep Democracy en hoogsensitiviteit. Of ze bij het Nobtra congres van 8 april gezien? Of hun lezingen, podcasts, posts en columns gelezen in o.a. TVOO-magazine. Het is een greep uit de activiteiten als winnaars.
 
Het najaar nadert en het wordt tijd om uit te kijken naar hun opvolgers. Op 25 januari is het zover: de verkiezing. We hebben dit jaar gekozen voor een thema waar je veel kanten mee op kunt: duurzaamheid.
 
Breng het thema tot leven!
Duurzaamheid stoffig? Misschien nu nog een beetje maar dat is waar jij om de hoek komt kijken. Duurzaamheid gaat over de aarde en milieu én over nog veel meer. Trainers zetten verschillende aspecten in die nodig zijn om duurzaam te werken en te leven. Het gaat bijvoorbeeld over lange adem, samen, plezier, diepe of minimale kennis, grenzen aangeven of voorwaarden stellen. Het kan bij dit onderwerp ook gaan over de inhoud: financiën, verzekeringen, groei, gerechtigheid, toegankelijkheid, conflict, vitaliteit, (zelf)zorg, gezondheid, verborgen armoede, economie, overvloed, techniek, data, natuur, cultuur, relaties en creativiteit. Het is een greep uit de invalshoeken. Inspireer en verras ons en meld jezelf of een collega aan.
 
Selectie
Ook dit jaar kijken we niet alleen naar kennisdeskundigheid, maar ook naar ervaringsdeskundigheid. Wat kun jij andere trainers leren over duurzaamheid als trainer? Waar zit dat in en wat levert dat de branche of trainers op langere termijn op?
 
De procedure
Vanaf 30 september kun je jezelf of een collega nomineren. Lees voor beide awards de criteria op onze de criteria op onze site om een goed beeld te krijgen van waar we op selecteren. De winnaars worden tijdens dezelfde verkiezing bekend gemaakt.
Op 7 november sluit de nominatietermijn en gaat de selectie van de drie genomineerden door de jury beginnen. Als jij daar een van bent, word je benaderd en gevraagd testimonials van relaties aan te leveren waaruit je toegevoegde waarde en je kwaliteit als trainer blijken.
Op 25 januari vindt de verkiezing plaats. Je wint dan de titel voor het jaar 2023 (let op: eerder hadden we 27 januari als de uitreikingsdatum gecommuniceerd; zoals je ziet is dit gewijzigd naar 25 januari).
 
De jury bestaat uit de Trainer van het Jaar Mireille Ollivieira, winnares Young Talent Award Suzanne Nieuwenhuis-Mekking en van de Nobtra Karima Matser en Margreeth van der Vlis-van Bennekom.
 
Het aanmeldformulier voor beide awards vind je vanaf 30 september op de website. We kijken uit naar jullie inzendingen!
 
Hartelijke groeten,
Karima, Suzanne, Mireille en Margreeth
 

Permanente educatie

Het is wat stil geweest met informatie over permanente educatie. We wachten op een update van de leverancier van de Portal, zodat alles wat wij graag willen vanaf november mogelijk is. We willen jullie alvast over het een en ander informeren.
 
Na de update kunnen we de PE-punten voor deelname aan intervisiebijeenkomsten koppelen aan jouw account, net zoals voor deelname aan NOBTRA-congressen en andere evenementen van de NOBTRA. Hoeveel punten je gehaald hebt, wordt dan ook zichtbaar in de Portal. Hier hoef je zelf niets voor te doen; dit doen wij achter de schermen voor jou.
 
Inmiddels staan verschillende workshops van Thema uitgeverij in de Agenda van de Portal. Verder zijn alle trainingen van Karin de Galan als PE-activiteit opgenomen en hebben we onlangs twee workshops van de TU Eindhoven goedgekeurd als PE-activiteit. Een overzicht van wat de komende maanden in de planning staat, vind je op de website.
 
Mocht je in de afgelopen twee jaar trainingen van de School voor Training of de workshop ‘Didactisch ontwerpen’ van Bridge2Learn hebben gevolgd, dan kun je die als eigen PE-activiteit voorstellen. Deze wordt dan opgenomen in jouw PE-overzicht met het juiste aantal punten.
 
Verschillende trainers hebben de wens geuit eigen PE-activiteiten voor te stellen voor PE-punten. Hier komen we deels aan tegemoet. Deels, omdat we ook aan opleiders en de PE-activiteiten bepaalde eisen stellen om de kwaliteit van de PE-activiteiten te waarborgen. Als opleiders aantonen dat hun training of workshop didactisch goed in elkaar zit, worden ze opgenomen in de PE-Agenda. Bij eigen ingebrachte PE-activiteiten hebben we die check niet en hanteren we daarom een aantal eisen, zie ook hiervoor onze website. Zo kun je bijvoorbeeld trainingen die je hebt gevolgd in het kader van NL leert door opgeven als PE-activiteit, evenals trainingen die door een trainer NOBTRA, Master- of Registertrainer zijn gegeven.
 

Intervisie bij NOBTRA

 

Mijn naam is Alma Wirodikromo en ben een gepassioneerde trainer/coach en ondernemer gespecialiseerd in het Sociaal Domein. Daarnaast ben ik ambassadeur van Stichting lezen & Schrijven. Hierbij heb ik vele trainingen ontwikkeld en gegeven en daarnaast projecten geleid in Nederland en in Spanje. Sinds 17 december 2021 ben ik bestuurslid van de NOBTRA.
 
Omdat ik het belangrijk vind om deskundigheid te bevorderen en de kwaliteit van het werk te verbeteren, zie ik intervisie als een belangrijk instrument gericht op ontwikkeling en inspirerend om met andere professionals te reflecteren. Hierom neem ik vanaf augustus 2022 het stokje over van Susanne Mentink-Langenakker als intervisie coördinator voor de NOBTRA.
 
Waarom intervisie?
Intervisie is een tool dat het professionele leervermogen stimuleert met de focus te werken aan mogelijke oplossingen en ontwikkeling. Hoe fijn is het om van elkaars kennis te mogen proeven en van elkaar te leren, samen na te denken over oplossingen en elkaar te inspireren binnen dit mooie vak en/of het ondernemerschap. Intervisie draagt naast waardevol contact ook bij aan je deskundigheid als trainer en in contact te zijn met je ‘collega’s’. Je deelname aan intervisie is niet alleen een verrijking voor jezelf, maar ook een mooie manier om te werken aan je permanente educatie (PE-) punten.
 
In het kort: Hoe werkt intervisie?
Als trainings-professional is het belangrijk om te blijven groeien. Daarom biedt NOBTRA haar leden de mogelijkheid om deel te nemen aan intervisie. Met een groep NOBTRA collega’s ga je aan de slag met een ingebracht vraagstuk en/of een probleemstelling. Hier wordt een intervisie-methode voor gebruikt en het geheel wordt begeleid door een intervisie-begeleider om procesmatig te werken naar een resultaat, zodat jij met een oplossing, andere visies, nieuwe inzichten en veel inspiratie naar huis gaat!
 
Wil jij ook op deze waardevolle manier in contact zijn met andere trainingsprofessionals?
Ben jij net gestart als trainer of zit je al jaren in het vak? Iedereen is van harte welkom!
 
Wil je meedoen aan de intervisie? Neem contact op! Stuur een mail o.v.v. je naam en je woonplaats naar Alma Wirodikromo via: intervisie@nobtra.nl.
 

Weer een certificering voor Train-de-trainersopleiding


In september hebben we de opleiding Leergang voor Trainers gecertificeerd van KSG trainers & consultants. De certificaten en bloemen werden op het kantoor van KSG uitgereikt aan Annemiek Verweij en Carin Jansen door NOBTRA-voorzitter Karima Matser en bestuurslid Anneke Gros. 
 
Een impressie uit het beoordelingsformulier van de toets commissieleden:
“Mooi om te zien hoe jullie in de afgelopen twaalf jaar een goed doordacht en goed opgebouwde leergang voor trainers hebben neergezet. Het draaiboek en bijbehorend materiaal zien er zeer professioneel uit.”
 
Fijn dat we zo’n mooie leergang aan het NOBTRA-register kunnen toevoegen. We wensen KSG veel succes met de uitvoering van het programma!
 

Vacature bij KSG


Vacature Trainer/Consultant (32- 40 uur p/w)

KSG Trainers en Consultants staat bekend om ons gezamenlijk ambacht: het doelgericht trainen en begeleiden van teams en organisaties. Dit is een stevige basis van waaruit we werken, waardoor we steeds kwaliteit kunnen leveren en herkenbaar zijn voor onze klanten. Je werkzaamheden zullen de eerste tijd dan ook vooral bestaan uit het eigen maken van ons ambacht.
  
Daarnaast begeleid je als ervaren trainer/consultant onze opdrachtgevers.
Je doet dit o.a. door:  
Elke KSG’er geeft vorm aan zijn eigen (talent)ontwikkeling en aan een modern georganiseerd en vooruitstrevend bureau door te ondernemen, te innoveren en mee te bouwen.
 
Beschik jij over:  
Kijk dan op onze website voor de volledige vacaturetekst en reageer snel.
https://ksgtrainersconsultants.nl/vacatures-2/